reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

lajfik o tym nie pomyślałam że takie chlebki ryżowe mogę już dać, bo bułki to Zuza jedynie ślini i nic.
halmarta no ja bym ciastka z czekoladą nie dawała i to nawet nie przez tą czekoladę, ale po prostu na wszystko przyjdzie czas - ja już jadam w ukryciu przed Zuzią, bo wrzask i rwanie włosów z głowy gdy widzi jak ja jem, a ona nie :cool:
palusia 8 zębów :szok: o rany :szok::tak:

reklama
Czy wasze dzieci chetnie jedza obiadki?bo moj to zje z 6-7 lyzek i juz wiecej nie chce:confused:musze sie niezle napocic zeby otworzyl pysia i zjadl cos wiecej I jak teraz wygladaja u was posilki U nas wyglada to tak:
7- 210 ml mleka
10- 100ml kaszki owsianej lub owocowej wymieszanej z duzym sloikiem owocow
14- obiad
17- 180ml mleka
19:30- 270ml mleka z kleikiem
23- 270ml mleka z kleikiem

Chce wprowadzic o 17 cos zamiast mleczka,ale nie mam jeszcze pomyslu,moze mnie natchniecie:-p;-)

A u nas nadal ani widu ani słychu zębów niet. Ja daje samą kaszkę bez owocow , owoce potem. Moze tak spróbuj .U nas to mniej więcej tak wygląda:
9 cyc
ok. 10, 30 kaszka
12 obiadek ale jak gotuję daję tyle ile zje i resztę potem a czasem mały słoiczek z mięsem lub rybą lub pół słoika dużego i wtedy gotowane potem też np. cos juz bez mięsa( makaronik z brokulkami, same warzywka,soczewica z masełkiem itp.)
12-15 soczek i czasem owocki ( zależy ile spi) , czasem cyc pomiędzy
15-16 obiadek druga część ( je sama rączkami)
po obiedzie owocki- słoik lub winogrona, jabłka, banany itp.
18 cyc
potem czasem je bułeczkę lub chlebus a czasem jeszcze ma ochote na owocki
21 cyc
3 cyc
czasem pare razy cyc do 9 :-)

mysia, ale dużo mleka wcinacie :szok: u nas rano tylko 120-150ml, potem 120ml + kaszka i owoce, obiad - i tu potrafi 2 słoiczki wszamać, 120ml mleka i na kolacje 120ml mleka+kaszka i owoce. jakos nigdy za mlekiem to moje dziecie nie bylo, za to łyżeczką zjadłby wszystko. a ostatni najchetniej rozmazuje jedzenie po krzesełku i wciera je w siebie - to jest jego ulubiona zabawa. moja mniej...

halmarta, spróbuj dac mu najpierw do zabawy ten niekapek. u nas służy on do drapania się po dziąsłach :-) na razie z niego nie pije

nie wiem jak Antar robi naleśniki ale ja to brałam
-rozrobiłam troszkę mleka w proszku
-dodałam żółtko
- dogęściłam kleikiem kukurydzianym
-troszkę mąki pszennej
mam taką małą patelnię i na niej rozgrzałam oliwę z oliwek i usmażyłam( masło się pali) wyszło mi 5 smakowały ,że hej

Ja nie dodawałam rzadnego mleka. Po prostu wodę użyłam w proporcji jedno żółtko, 3/4 szklanki wody i 3-5 łyżek mąki( czubatych). Do drugiej tury dodalam trochę startej laski wanilii. O oliwie nie pomyślalam, ale rzeczywiście lepsze to niż masło do smażenia.
Wczoraj zaserwowałam malej klopsiki z natką pietruszki. Brała w rączkę i ciumkała. Na drugi obiadek wrzuciłam jej klopsa do zupki i zjadła łyżeczką.Wpycham w Zosię mięcho że aż miło, no ido kzdego obiadku staram sie podawać jej chociaż łyżeczkę owoców, wtedy żelazo się lepiej przyswaja, więc dla anemicznych dzieci jak znalazł.
Czy któraś może napisać w gramach jakie i ile skałdników stosuje do zupki jarzynowej. Przymierzam sie do obiadków dwudaniowych.

mysia u nas to wygląda tak:
6.00- cyc
9.00-10.00 kaszka
12.00-14.00 owoce, soczek, biszkopt
15.00- obiad (ja gotuje sama więc daje młodemu tyle ile chce)
17.00 mleko 200 ml
20.00 kaszka (gęsta z łyżeczki)

antar ja nie liczę co do grama składników do zupki. po prostu daję marchewkę (jak duża to połowę), pietruszkę, kawałek selera. ja daję jeszcze kawałeczek mięska.

Ostatnia edycja:
U nas to wygląda tak:
6 - 150 ml mleka z kaszką na rzadko
10.30 - 11 (po drzemce) owoce
14 - obiadek, przeważnie 1 duży słoik (kupny lub to co ja ugotuję)
17 - kaszka ok. 150 ml
19.30 - 180 ml mleka z kleikiem kukurydzianym
ok. 2 - 120 ml mleka

Myślę już nad wprowadzeniem obiadów dwudaniowych, więc o 17 zostanie wyeliminowana kaszka, a w zamian za to o 6 będzie na gęsto lub razem z owocami. Zobaczymy jak nam w praniu wyjdzie.

Labudka młody rozmazuje jedzonko na sobie i w ten sposób poznaje swoje ciało. Wercia na razie namiętnie rozgniata w dłoniach i rozsmarowuje jedzonko we włosy :sorry:

Antar ja wyczytałam (chyba w schematach), że nasze dzieci powinny już zacząć dostawać 15 - 20 g mięsa dziennie.

Ostatnia edycja:
palusia 8 zębów :szok: o rany :szok::tak:
:szok:?:szok:? to ona ma nasze też:-D:tak:

Mysia
u nas jedzonko tak wygląda
6 cyc
8 kaszka z jabłuszkiem
10cyc i drzemka
po drzemce ok 12 obiadek zupka
14cyc i drzemka
po drugiej drzemce ok 16 drugi obiadek np. kotlecik, wątróbka,no jakieś mięsko z ziemniaczkiem
ok 18 kaszka , owoc albo bułka z pasztecikiem tzn z tym indykiem z gerbera
oczywiście godz nam się czasem przesuwają

antar ja też na oko biorę np.
3 małe marchewki
kostkę selera
1 małego pora albo krążek ok 1 cm
3 małe ziemniaczki
1 ząbek czosnku
0,5 cebuli
natka pietruszki z kawałkiem korzenia i wodę
czasem dodam kostkę bani ,buraczka, różyczkę kalafiora, brokuła itp

reklama