reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

Dzisiaj dałam mojemu syneczkowi kubek nie kapek. Nawet nie chce tego trzymac, ani pic. Od razu płacz. Hmm o naleśniczkach nie myslalam zeby mu dac. Czy dodałyscie do nich tylko sól, jajka, make i jajka oraz wode czy mleko?Hmm moze zrobie mojemu dzisiaj. Jestem ciekawa jak mu bedzie smakowac:)Wczoraj dałam malutkiego ciasteczko z czekoladka - a jak sie zajadał:) Az mu sie oczka cieszyły:)

nie wiem jak Antar robi naleśniki ale ja to brałam
-rozrobiłam troszkę mleka w proszku
-dodałam żółtko
- dogęściłam kleikiem kukurydzianym
-troszkę mąki pszennej
mam taką małą patelnię i na niej rozgrzałam oliwę z oliwek i usmażyłam( masło się pali) wyszło mi 5 smakowały ,że hej

Blanka tez nie ma zabków a zajada już wszystko..zje całego biszkopcika..gryzie sobie po kawałeczku..kiedyś dalismy jej pietkę od chleba do pociumkania i też odgryzała kawałki..myślę, że to nie ma znaczenia czy ma ząbki czy nie..uważam, że Kalinka nie ma wykształconego odruchu przeżuwania (jakos dziwnie to brzmi??? ale nie mam weny..padam na twarz:-D)...wszystkie dzieci rozwijaja się inaczej..ma jeszcze czas..nic na siłę:tak:
też tak uważam ,Niko też zębów nie ma ,a wszystko przeżuwa na dziąsłach .Te ciasteczka też mamy

A dzisiaj robiłam de volaje .Nokowi zrobiłam z masełkiem i w panierce z żółtka i kleiku kukurydzianego i ziemniaczki za szpinakiem . Zjadł połowę a drugą mamy na jutro.

reklama
jolek ty masz ten zmysł kobitko do pichcenia - muszę też spróbować i zaserwować małej
Zuza nie przeżuwa za bardzo niczego, raczej połyka... Nie wiecie jak ją skłonić jednak do przeżuwania?

Blanka tez nie ma zabków a zajada już wszystko..zje całego biszkopcika..gryzie sobie po kawałeczku..kiedyś dalismy jej pietkę od chleba do pociumkania i też odgryzała kawałki..myślę, że to nie ma znaczenia czy ma ząbki czy nie..uważam, że Kalinka nie ma wykształconego odruchu przeżuwania (jakos dziwnie to brzmi??? ale nie mam weny..padam na twarz:-D)...wszystkie dzieci rozwijaja się inaczej..ma jeszcze czas..nic na siłę:tak:

tez tak mysle :tak:
Maciek, zanim zaczol ząbkowac, to też przerzuwał miękie rzeczy np biszpopcik, buleczka, papka, gęsta kaszka, grudki w jedzeniu (jak sie coś trafiło w zupce), no i bardzo lubił gryść miękkie jablka, sam sobie dziąsłami scierał jabuszko i jadl :-) Teraz gdy ząbkuje nieraz ma ochote cos twardszego pociumkac, a czasem nie ma ochoty nic wziaść do buzi i wypluwa.

pbg moze podaj cos wiekszego czego nie bedzie w stanie polknac? Kiedys dziewczyny pisaly że dają kluski makaronu do żucia, tego na pewno nie połknie w całosci. Ja swojemu daje czasem skórke z jabłka i on ją gryzie, ale musze pilnowac zeby mu sie nie oderwal kawalek. A może piętka z chleba?

Ostatnia edycja:
każde dziecko jest w tej materii, Zuzia nie jadła kawałków, a z pierwszymi ząbkami nagle zaczęła, choć nie żuje grudek tylko ciamcia językiem, a flipsy ładnie zjada, ale skórkę od chleba przegryza i się krztusi - spróbuję jak mi radzisz nimfii z tym makaronem może...

Dzisiaj dałam mojemu syneczkowi kubek nie kapek. Nawet nie chce tego trzymac, ani pic. Od razu płacz. Hmm o naleśniczkach nie myslalam zeby mu dac. Czy dodałyscie do nich tylko sól, jajka, make i jajka oraz wode czy mleko?Hmm moze zrobie mojemu dzisiaj. Jestem ciekawa jak mu bedzie smakowac:)Wczoraj dałam malutkiego ciasteczko z czekoladka - a jak sie zajadał:) Az mu sie oczka cieszyły:)

halmarta nauczy się. mój też nie chciał pić z butelki ani niekapka. dawałam mu ze zwykłego kubka i codziennie przyzwyczajałam do niekapka. teraz pije super.

Ale ciasteczko z czekoladą:szok::szok::szok:

A jak z ząbkami u Waszych pociech ? Są w stanie już kawałeczki mięsa przeżuwać ? Boje się, że mój Maluch się zakrztusi . Ma dopiero jedynki dolne i górne.

ja dawałam ostatnio Hubertowi kawałeczki kurczaka, ale takie dobrze pokrojone. z całymi kawałeczkami jest jeszcze problem

pbg u nas tak jakoś przyszło samo . Dałam Niko bułkę tak przekrojoną na pół i jeszcze na pół tylko była skórka ta od spodu .Patrzę co on robi ,a on na dziąsełko i mieli jęzorkiem i tak zostało .Teraz to nawet ciasteczko ugryzie dziąsłami i mieli.

Nikola wcale papek nie jadła bo jej nie smakowały od dawna je wszystko w kawałkach, a co do zębów to nie wypowiem się bo Nika ma już 8 więc już gryzie:):)

Pbg ja dawalam te chrupaczki ryzowe z Cow & gate:-).. i zaczela ladnie mielic;-)
paulusia ..WOW :szok:...ale mala ma duzo zebolkow ...fajnie:-)

reklama
Do góry