reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

larkaa a ja wlasnie miala zapytac ktora z mam juz zaczyna wprowadzac grudkowate jedzenie ;-)

Moja mama ciagle mnie namawia na jakies modyfikacje w diecie, dlatego zaczelam myslec o podawaniu papek, a takze myslalam nad wprowadzeniem nabialu np jogurtu w formie deserku?
Podajecie juz moze jakies serki, jogurty, serek bialy?
Mackowi nadal nie moge podawac kaszek mleczno ryzowych bo jak zje pelny talerz (150ml) to ma zaparcia :sorry: wiec pomyslalam o jakims zastepczym deserku? np twarozek z owocami

reklama
larkaa u nas też króluję papki , ale zmuszam małego do zjedzenia choć kilku okruszków chleba , bułki czy innego grubszego jedzenia , oczywiście w bezpiecznej odległości po stałym , większym posiłku żeby uniknąć wymiotów . Tak kazał nam nasz pediatra. on jest ordynatorem na oddziale dziecięcym i mówi że to straszne gdy w szpitalu nawet 4 letnie dziecko nie je obiadu bo jest nauczone tylko papki . Uważam ze nie ma tragedii , jedne dzieci jedzą grubsze rzeczy wcześniej , inne później . To wszystko z czasem się unormuje . Mój Maciuś należy po prostu do tych ,,papkowych,,. Niemniej jednak należy z tym powoli i systematycznie walczyć .

nimfii ja daję co drugi dzień danonka i jest ok

Mam też podawać co drugi dzień żółtko na twardo wtarte do zupki i obserwować przez 1- 1.5 tygodnia i jeśli nie pojawi się wysypka to podać jajecznicę z całego jajka na maśle.

Proszę napiszcie jakie warzywa dajecie do zupki ? Ja mam stały zestaw : Ziemniak + marchewka + pietruszka i do tego wymiennie kalafior lub buraczek ćwikłowy , ale myślę że to mu się już znudziło . Co jeszcze mogę dodać do stałego zestawu żeby urozmaicić smaki zupki ???

asus ja mam od dawna staly zestaw : marchew, ziemniak, seler, pietruszka i do tego dodawalam rozne warzywa ogolno dostepne (pod koniec lata) min fasolka szparagowa (ok 4straczki do zupki na 4 dni), burak (jedna plaska lyzeczka startego buraka do zupki), kalafior i brokuly ( ok 10 malych kwiatuszkow do zupki na 4 dni), pomidor (ćwiartka na zupke na 4 dni) , cukinie no i u mnie strzalem w dziesiatke okazala sie kalarepa :tak: zmienila smak zupki na slodki i maly zaczol jesc zupki ze smakiem :tak:
Nastepnie planuje podac groszek i ogorek.
W zimie bedzie trudniej z dobrymi warzywkami:confused2: zamierzam zatem urozmaicac standardowa zupke w rozne mieska, kleiki, kaszki:-)

Ostatnia edycja:
asus ja próbowałam jeszcze brokuła raz :)
nimfii ja kupiłam młodej jogurty nestle po 6 miesiącu, od czasu do czasu (czyt. raz na tydzień) będę je dawać (bo drogie, dycha za czteropak).
aga to co aktualnie mu dajesz, słoiczki po 4 miesiącu? Kalina jada narazie tylko te po 4 i po 5.

ja do zupek dawałam małemu do tej pory: ziemniaka, marchewkę, pietruszkę, selera, buraczek, fasolka szparagowa, pomidorka, kalafior, brokuły. robiłam też zupkę koperkową. a mięsko z kurczaka, albo cielęcina.

Hubert też jeszcze nie je grudek, robię mu papki. Ale chyba czas już zacząć. Do rączki z takiego grubszego jedzenia daję mu biszkopta.

Też kupiłam mu te jogurciki z Nestle na spróbowanie, rzeczywiście strasznie drogie.

Dziewczyny a czy jeszcze jakieś inne jogurty oprócz Danonków można podawać?

Poza tym ostatnio kupiłam kaszkę po 9 miesiącu z Nestle 5 owoców i dałam. Nie było żadnych problemów później.

nimfi u nas danonki codziennie.
A co do grudkowatego jedzenia to nie mamy żadnego problemu. Ostatnio wcinał krupnik z ryżem. Nic nie miksowane :)
Przepraszam że tak wybiórczo piszę ale wpadłam na moment i przeczytałam tylko tą stronę. W pracy nie da się posiedzieć na bb niestety :(

ja praktycznie to daję już wszystko oprócz kapusty i grochu .Bardzo lubi środek bułki posmarowany tym mięskiem z indyka z Gerbera. Urywam mu kawałeczki i szamie aż mi paluchy obgryza. Je już grudki i to tak śmiesznie widać ,że pomaga sobie mielić dziąsłami jak bezzębne babuszki ,a jak mu jakaś przeszkadza to potrafi sobie przemieścić języczkiem między dolne dziąsło a wargę i tam trzyma ,aż mu wyjmnę
asus ja daję jeszcze szczaw (mam swój w słoiczkach), szpinak ,banię cukinię kalafior ,brokuła a i nawet kukurydzę

Larkaa ja mam odwrotny problem...tzn. jak was teraz czytam to może nie problem? Mianowicie u nas od początku tylko grudkowate...papki są błe....ale nie ma za duzego wyboru bo więcej jest papek w słoiczkach do 7 msc...Nie zawsze mam czas gotować. No ale u nas owoce są super a zupki generalnie niezbyt. Noi taki to ja mam problem
A próbowałaś dawać owoce? ja daję od dawna do rączki kawałek banana (niby od 9 msc) , winogrona bez skórki i pestek do miseczki ale w kawałkach, poza tym mięciutką bułeczkę maślaną do rączki bo Ola ładnie gryzie nawet bez zębów. Za bułką się trzęsie.
Do zupki mozna dodac tez groszek zielony, bardzo zmienia smak. Ja do obiadku czasem jabłuszko dodaje. Ola lubi owocki a ja dla nas tez miksy ze śliwką czy jabłkami robię.
Jogurty najlepiej dawać czyste a samemu dodac owocki. Ponoć po 8 msc można wprowadzać.

asus ostatnio ugotowala mlodemu zupke:ziemniak+maarchew+pietruszka+brokul+kalafior z odrobina maselka i choc bylo smaczne to nie chcial jesc,powodem bylu grudki:dry:

larkaa wyjelas mi to pytanie z ust,mlody tez nie chce jedzonka z grudkami,ale nie stanowi dla niego problemu kawalek bulki,chrupka czy jakis owoc:confused:Takze jak narazie podczas obiadkow kroluja u nas papki,gdy daje mu zupke z grudkami ma odruch wymiotny:-(i gdy probuje mu dac kolejna lyzke zaciska usta i robi glowka nie nie nie...

reklama
Dziewczyny a czy sklad Danonkow faktycznie rozni sie czyms od innych jogurtow ze lepiej je podawac? Czy one maja obnizony poziom bialka? Te z Nestle na pewno tak :tak:

maltanka tez myslalam o innym jogurcie :-) znalazlam link
Jaki jogurt dla malucha
zdaje sie wiec ze trzeba wybierac tez niska zawartoscia bialka i najlepiej jogurty naturalne :confused2:

Do góry