reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

Moja póki co przed i po kadym posiłku potrzebuje cyca, no i obowiązkowo przed snem i kilka razy w nocy więc laktacja wciąż u mnie pełną parą, że aż cieknie z drugiej piersi jak je z jednej.
to u mnie identycznie cycoholiczka a pokarmu full czasami zastanawiam się kiedy to się skończy...:confused2:ale planujemy cycolić jak najdłużej:tak:

reklama
Mikimauroooo- ja jestem początkującą gosposią:zawstydzona/y: u nas głównie filety z kurczaka przez długi czas królowały na stole;-);-) w różnych postaciach. ostatnio robię pieczenie do kanapek- bo nie wiem, jak za granicami, ale mnie tu wszystkie wędliny smakują tak samo- więc kupuję schab, karczek albo szynkę i piekę w piekarniku po wcześniejszym przyprawieniu i marynowaniu :tak:
kotlety z urczaka w panierce z kokosu lub płatków kukurydzianych, potraffki z kurczaka, roladki z kurczaka, chińszczyzna- no pisz, na co masz ochotę, a wysmaruję Ci przepis- nie tak ładnie, jak na blogu, ale czytelny i prościutki:-D

współczuje wam braku kup
nimfi moje dziecię mało jada innych rzeczy niż mleko, może spróbuj przez kilka dni nic innego jak tylko mleko serwować Maćkowi, i jeśli dajesz kaszkę ryżową mieszaj z kleikiem kukurydzianym.
Ja nie szaleje z nowościami i jak Jurand nie chce łyżeczką to mu z butli nie daje. Wszystko co nie jest mlekiem ma jeść łyżeczką.

Przez dwa dni jadl tylko mleczko i jablko i pomoglo :tak: tylko ze po ponownym podaniu zupki efekt podobny. Maly juz lepiej radzi soebie z twardymi kupkami, bardzo go nie mecza, tylko nadal budzi sie w nocy i stara sie ja wyprzec :no:

Licze na to ze on sie w koncu przezwyczai do takiego jedzenia :tak: a kaszke jesli mieszkac z kleikiem kukurydzianym to w jakich proporcjach? Czy to moze cos pomoc? Kleik kukurydziany nie "zakleja" tak jelit jak kaszka ryzowa?

nifmi ja jak daje kolację Jurandowi to na butlę całą robię tak, że daje 5 miarek od mleka kaszki ryżowej, 2 miarki kleiku kukurydzianego. A jak widzę, że Jurand ma gęstą kupę, ale nadal to jest kupa jak musztarda, to na wieczór dostaje 3 miarki kukurydzianego, a ryżowej automatem mniej. Ja nie daje Jurandowi jedzenia przez smoczek, \jak nie ma humoru i nie je łyżeczką nie dostaje z butli. Nie gotuje też sama, dostaje to co w słoikach, no i jak zjada teraz więcej ze słoika to jego kupy są bardziej zbite, aaa no i zaczęłam też dawać herbatkę na lepsze trawienie. Nie dostanie tego często, żeby organizm się nie przyzwyczaił. Myślę, że jak ograniczysz troszkę jedzenie inne niż mleko to będzie ok. Ja daje małemu czasem 1,5 słoika 125ml, czasem pół czasem jeden.

dzisiaj dałam małemu pierwszy raz na śniadanko o 9 kaszkę ryżową z jabłkiem 100ml łyżeczką bo daję gęstą ) za 2 min zaczął stękać no to go natrzymałam . Zrobił kupę taką jak ta kaszka tylko inny kolor:-D:-D pocycolił ,oczywiście bez tego się nie obejdzie i legł na polu łóżkowym jak długi i zapuszcza komara.

Ja już nie wiem nimfi jak ci mogę pomóc . My cały czas cycolimy to może też mieć inny wpływ na kupki .Chociaż kaszki czy zupki to robię na bebiku 1 i daję takie papkowate no i teraz dojrzewają gruszki na naszym drzewku to co dzień grucha utarta z jabłkiem ,śliwką lub po prostu dosypuję kleiku kukurydzianego.

dzieci, które są na cycach inaczej przyswajają pokarm. Ja na początku jak Juranda karmiłam mlekiem z butelki (takie gotowe co kupuje się w sklepie) było ok, jak kupiłam bebiko w proszku zaczęły się problemy z zatwardzeniem. A wystarczy niewiele mamy mleczka, żeby z kupkami nie było problemu.
Ja powoli wprowadzam jedzenie dodatkowe, dziecko ma się uczyć jeść. Nie zależy mi, żeby najadał się słoikami, bo i tak, mleko w butli musi być.
Pamiętacie jak habcia cały czas pisała, że Maks ma zatwardzenia, ona bardzo szybko wprowadziła małemu inne jedzenie. Ale to moja teoria, nie wyczytana nigdzie. Jedynie podpisuje się pod tym, co piszą w książkach, dać jeden, dwa razy jedzonko i odczekać. I dalej. U nas w sumie z powodów humorkowych Juranda było książkowo, później nauczył się zamykać gębę na kłódkę i sam przez kilak dni strajkował na słoiki.

aga w tej chwili maly jest tylko na mleku...dostaje "ekstra" ok 100ml bardzo rzadkiej zupki i nadal je jedno jablko dziennie :tak: jest dobrze, bo kupkirobi (twarde ale zawsze to kupka) jednak w nocy nadal stęka :sorry:

jolek2 do tej pory sporo pomoglas ;-) w ostatnich dniach bylam na wsi i nie mialam dostepu do dobrych gruszek ani sliwek, a teraz bedac w Krakowie sprobuje jeszcze z nimi i bede znow wprowadzac rozne produkty, moze cos nowego... bo jak narazie stoimy w miejscu :no:

A teraz tak jak was czytam to sobie mysle ze moze winne jest mleko tym zaparciom :eek: Humane 1 ktora jadl jest zageszczona skrobia ziemniaczano kukurydziana, no ale juz mu ja podaje 3 msc i wczesniej nie bylo problemow :confused2: no nic...zobaczymy za kilka dni co bedzie jak juz calkiem przejde na Bebiko 2

nimfi czyli jest poprawa, trzeba czasu, aby wszystko się unormowało no i pamiętać, że przy jedzonku innym niż samo mleko kupki będą inne. Poczekaj kilka jeszcze dni, moje dziecię stęka i wszyscy w koło myślą, że kupę robi a on sobie tak po prostu stęka jak coś ciekawego zobaczy :-D:-D:-D i chyba jak coś wymyśli w swojej główce.
Właśnie doczytałam, że dajesz bebiko, moje dziecko już tego mleka nie zobaczy i nie posmakuje.

reklama
aga dawalam jako pierwsze Huamne 1 a teraz daje juz Bebiko 2 na zmiane z Humana 1 :tak:
oo to ja tez znam takie stekanie bez powodu :tak: moj tak zawsze robi jak zasypia :sorry: no ale kiedy chce wyprzec kupke to widac :tak: bo napina bardzo brzuszek i az mu buźka czerwienieje :shocked2:

Do góry