reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

mojego odpycha od jabłka zje ale nie przepada i nic nie chce ruszać za bardzo co z jabłkiem a ja mu kupiłam kaszkę o tym smaku i ciekawe czy ruszy bo kleik i kaszkę bananową uwielbia

reklama
a Ja dzisiaj zrobiłam kropeczce pierwsze danie osobiści - zmieliłam jabłuszka z sokiem marchewkowym (wiem wiem wykazałam się ogromnie ;-)) ale smakowało jej i końcówkę co została wyjadła taką metalową łyżką do zupy i zadowolona. To mnie może zmobilizuje do kolejnych prób gotowania dla niej.

aga gotowałam marchewkę w wodzie razem ze skrzydełkiem :)
Ale następnym razem przygotuję coś z przepisów nimfii, które kiedyś podała.
Albo już wiem... brakowało jej czosnku. Ona całe życie płodowe i ziemskie wcina czosnek. Więc teraz pewnie jej go brakowało. Pewnie nawet do brzoskwini będę musiała go podawać ;-)

My dopiero zaczniemy jadać obiadki i podpytała lekarke co dodać do zupki masło czy oliwę z oliwek( ja duzo używam)
i powiedziała że dobra oliwę zamiast masła jest lepiej dodac.
A ja małej daję ciumkac chlebek i trszkę nawet zjada (tylko pilnowac trzeba) to lekarka powiedziała, że dodatkowo glutenu nie trzeba podawać ...

aga gotowałam marchewkę w wodzie razem ze skrzydełkiem :)
Ale następnym razem przygotuję coś z przepisów nimfii, które kiedyś podała.
Albo już wiem... brakowało jej czosnku. Ona całe życie płodowe i ziemskie wcina czosnek. Więc teraz pewnie jej go brakowało. Pewnie nawet do brzoskwini będę musiała go podawać ;-)

jak ja gotuje to tez raz mi wyjdzie smaczniejszy obiadek a raz gorszy a gotuje zawsze z tych samych warzyw (marchew, ziemniak, pietruszka i seler) czasem dodaje to tego cos ekstra :-p nie wiem od czego to zalezy, moze od jakosci warzyw :sorry2: bo raz zjada maly ze smakiem a raz nie chce ani lyzeczki zjesc :tak: no i ja probuje razem z nim to jedzonko i przyznam ze naprawde czasem jest niesmaczne :no: a raz nawet bylo kwasne :szok: nie wiem jakim cudem :sorry: moze zla woda :-D:tak:

w kazdym razie opracowalam dwa sposoby na to gdy zupka mu nie smakuje :tak: jeden to dodaje odrobine kaszki ryzowej (nie kleik) i to zmienia smak tak ze jest troszke slodsze, a drugi sposob sprobowalam ostatnio i dodalam do zupki troszke kalarepki i tez zjadl ze smakiem, bo ona jest slodsza i mu posmakowalo :tak:

ardzesh gotowałaś warzywa w wodzie?? w wodzie tracą swój smak, może dlatego, a może sama nie wiem dlaczego. Te dzieci bardzo dziwne są i ja ich nie pojmuje.
:-D:-p:-D:-p:-D

Ardzesh nie gotuj warzyw razem ze skrzydelkiem ....poniewaz .. wywar z kosci nie jest dobry dla maluchow ...

Ostatnia edycja:
a ja wczoraj ugotowałam małemu też sama na rozrobione mleko wrzuciłam
1 ziemniaka
1 marchewkę
3 strączki fasolki
kawałek pietruszki selera pora i cebulki i ząbek czosnku dodałam bazylii
ugotowałam do miękkości zmiksowałam dodałam masełka i wcinał aż mu się uszy trzęsły zostało na dzisiaj to dosypałam mu kaszki i był inny smak i też zjadł
a dzisiaj zmiksowałam mu na deser troszkę arbuza banana jabłko i gruszkę i mu dam jak się obudzi zobaczę czy będzie jadł

:-D:-p:-D:-p:-D

Ardzesh nie gotuj warzyw razem ze skrzydelkiem ....poniewaz .. wywar z kosci nie jest dobry dla maluchow ...

]
:tak::tak::tak: wywar z mieska zawiera duzo szkodliwych substancji ktore sie wygotowywuja z miesa

jolek ty podajesz zupke na mleku czy gotujesz ja na mleku? fajnie doprawiasz zupki :tak:;-)

reklama
nimfi tą zupkę gotowałam na mleku tzn rozrobiłam bebiko 1 (takie mam bo dostałam od koleżanki w razie gdybym nie miała swojego) i do tego mleczka dodałam warzywka i gotowałam razem. Mojego mleka nie chce mi się ściągać , żeby gotować a to też ma datę ważności chyba do końca października to muszę wykorzystać no i przeczytałam w Twoim Maluszku że dobrze jest gotować tak zupki i zamiast fasolki można na tych samych warzywkach dodawać np. buraczka i jest buraczkowa, zielony groszek ale świeży lub mrożony nie konserwowy i jest groszkowa, brokuła i -brokułowa ,kalafior ,troszkę dyni itd itp a później mięsko ale osobno gotowane

Do góry