reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

jolek no i mój plan jakoś wyszedł, ale czy dziś w nocy będzie tak samo ?? nie wiem. Wczoraj na wieczór zrobiłam gęstszą kaszkę z myślą, że jak się przebudzi to nie dostanie mleka tylko picie. No i :szok::szok::szok:, Jurand obudził się o 1 a nie jak zazwyczaj o 3-4. Do 3 go przetrzymałam a o 3 dostał sok z wodą i pił aż miło, wychleptał 75ml. Rano wstał o 6 25ml soku i jadł dopiero o 8. No teraz wać pan śpi:-p.
Możecie mi zmyć łeb, że w nocy daje sok, bo zęby, ale jak do tej pory próbowałam robić wszystko według jakiś dobrych zasad nic mi nie wychodziło. Teraz zaczynam wszystko po "swojemu". Chcę mojego gada nauczyć picia i nawet jak mu tyskie by posmakowało to pewno bym mu dawała :p[/QUOTE]

dokładnie aga tez wychodze z takiego założenia:-D tez probuje moja mała nauczyc picia wody ale co z tego jak ona generalnie nia pluje i nie chce pic a jak jej chociaz troche doleje soczku czy herbatki to pije az miło no i co zrobisz? takie te dzieciaki juz chyba charakterne;-)

reklama
kika a po stałych posiłkach lub przed nie podajesz mleka? Zuzia się tak wścieka jak nie ma mleka, że uszy odpadają. Mlekomaniaczka:confused: jak to jest u was?

PS u nas pory podobne, skład nawet też, tylko to mleko - chociaż 100ml.

ja podaje mleko zawsze miedzy stalymi posilkami :tak: min dlatego ze jak podawlaam dwa stale posilki jeden po drugim to Macko mial mega zaparcia :dry: teraz dostaje na sniadanie mleczko, pozniej na obiadek zupke, pozniej mleczko pozniej na deserek kaszke a na kolacje mleczko :tak: i jeszcze dopajam go miedzy posilkami i odeszly nam problemy z kupkami :tak:

nimfi zdaje się ,że ty gotujesz Maciusiowi zupki .Jak je przyprawiasz? dodajesz coś ? np. odrobinkę soli albo cukru? Ja dzisiaj przeczytałam że solić nie wolno( wiedziałam wcześniej)ale można stosować przyprawy takie jak oregano,czosnek, koperek cynamon itp. Gotowałam dodałam masełka i 1/4 ząbka czosnku i było nawet nawet mały wszamał wszystko .Zresztą czego on nie zje:confused:

nie przyprawiam w zaden sposob :no: czasem daje natke pietruszki i ona zmienia nieco smak potrawy ;-) no a jak czasem zmieszam mu zupke z kaszka ryzowo to ma troche slodsza zupke bo ona zawiera w sobie chyba troche glukozy :tak: tylko maselko daje
Maciek chetniej zjadal zupki na poczatku jak mu je wprowadzalam w malych ilosciach niz teraz :dry:

kika ja podaję cały czas jeszcze mleko "jedynkę". No właśnie, może któraś z was wie czym się różnią te mleka, bo lekarz powiedział, że wg najnowszych wytycznych nie trzeba zmieniać tego mleka na następne aż do roku :confused:

mleko oznaczone 2 zawiera inny sklad i czytalam gdzies ze to z nr 2 jest bardziej podobne do mleka krowiego niz mleko nr 1 :tak: zatem wydaje mi sie ze mleko nr 1 mozna spokojnie podawac dlozej niz przez 6 msc ale ja to uzgodnie z pediatra

aga ja tez podaje picie w nocy :tak: zazwyczaj raz a czasem kilka razy, ale podaje herbatke anie sok :tak:

Ostatnia edycja:
a ja się już dopytałam z tym mlekiem, chodzi o to, że nie ma potrzeby zmiany tego mleka, jeśli się uważa, że dziecko dobrze toleruje to pierwsze. Po pierwszym roku życia już trzeba podawać inne, ma to podobno związek z ideą karmienia mlekiem mamy do roczku.

slyszalam ze NaN powoduje zaparcia ;-) my od poczatku jestesmy na Humanie... najpierw Humana 1 Premium, a teraz Humana 1 Premium Plus dla dzieci z wiekszym apetytem, bo maly straszy łakomczuch jest a i tej gestrzej Humany zjada 200ml na posilek :sorry2:

Gdy amly byl tylko na mleczku nie mial zaparc. Zaczely sie gdy podalam mu marchewke w duzej ilosci a pozniej gdy podalam kaszke w wiekszej ilosci, wiec teraz juz wiem ze musze mu robic odstepy miedzy stalymi posilkami :tak: Teraz juz sie chyba do nich przezwyczail bo zaparcia odeszly;-)

ja daję bebiko i mój nie ma zaparć wogle a nie tolerował bebilonu co lekarka powiedziała ze wybrał tańszą opcje:) podałam mu gruszki i posmakowały ale nie przepada za jabłkami

a ja zbaraniałam :dry:.... Choc rogów nie mam jeszcze:rolleyes:... chyba...:sorry2:

Jakie te owoce podawać w końcu dziecku- gotowane ( wszytskie jak lecą , banany też) czy surowe? :confused:
Dotąd gotowałam wszystko a potem blenderem miksowałam. A wczoraj wziełam brzoskwinie , banana i jabłko surowe zblenderowałam i dałam i nic jej nie było.
Jak wy dajecie?:confused:

Nimfii ty pitrasisz, może ty coś doradzisz?:sorry2:

a ja zbaraniałam :dry:.... Choc rogów nie mam jeszcze:rolleyes:... chyba...:sorry2:

Jakie te owoce podawać w końcu dziecku- gotowane ( wszytskie jak lecą , banany też) czy surowe? :confused:
Dotąd gotowałam wszystko a potem blenderem miksowałam. A wczoraj wziełam brzoskwinie , banana i jabłko surowe zblenderowałam i dałam i nic jej nie było.

ja tak samo robie, surowe owoce blenderuje. Ostatnio zaczelam mu jeszcze dokladać 2 lyzeczki jogurtu naturalnego. Zauwazylam ze w deserkach gerbera tak jest :D oczywiscie baardzo mu smakowalo :D

Mam jedno pytanko. Wprowadzacie dzieciom juz gluten? jesli tak to jak go sie wprowadza?

A gluten to kasza manna? Jak tak to słyszałam , że można ugotowaną kaszę mannę dodać do deserku. Na początek 1 łyżeczkę. No i jeżeli gluten to biszkopty, to dajemy.

reklama

mnie owoce tez spedzaly sen z powiek :-p szukalam info na ten temat i wyczytalam ze wiekszosc owocow mozna podac od 7-8msc zycia :sorry2::shocked2: wiec olalam sysyem i podaje to co mozna najwczesniej podac :tak:
zaczelam od jablek i malin (mozna tez owoce jagodowe ale ja nie mialam do nich dostepu); potem dalam brzoskwinie do jablka (po niej mial biegunki na poczatku a pozniej sie przezwyczail); dawalam tez winogrona, banana i maly wszystko dobrze znosi :tak:

teraz chce dac jeszcze śliwke, gruszke, morele, czyli takie najbardziej popularne i latwo dostepne owoce :tak:

cytrusow jeszcze dlugo nie podam na pewno :no:

A gluten to kasza manna? Jak tak to słyszałam , że można ugotowaną kaszę mannę dodać do deserku. Na początek 1 łyżeczkę. No i jeżeli gluten to biszkopty, to dajemy.

:tak: tak mozna :tak:
albo biszkopciki podawac bo one sa z maki przennej i tez zawieraja gluten... no to np pol biszkopcika zetrzec (albo jeszcze mniej) i podac z jablkiem
tylko biszkopt jest slodzony, wiec jak kto woli :tak:

Do góry