reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

my obiadków nie dajemy jeszcze , dopiero zaczęłam od deserków po pół słoiczka. Często podpytuje moja przyjaciółkę z Mediolanu jak tam u nich we Włoszech podają i wiecie co mi powiedziała? że u nich najpierw przez 2 tyg. gotuje sie rosołek z marchwi, ziemniaka i cukini , przez 1 h, potem warzywa się wyjmuje, zagęszcza kleikiem i pdaje ten wywar. Potem dopiero dodaje się warzywa jak dziecko dobrze to toleruje. Ma to sens-bo marchewka może zapierać maleństwo a tak zaczynając od wywaru , malutki żołądek się przyzwyczaja.Ja myślę, że za tydzień zacznę podawać ale najpierw własnie ten rosołek bo to do mnie przemawia.
A co do glutenu to ja pomimo że nie daję jeść jeszcze innych pokarmów to skórkę z chlebka do pociamkania daję juz ze 3 tyg.....i chrupki od kilku dni do pociamkania też.

Aha i jeszcze jedno , we Włoszech zalecają podawanie na przemian z mięsem gotowanej soczewicy. Mozecie podpytać lekarza bo ja mam 2 wegetarianinów w domu i często u nas gotujemy soję i soczewicę więc jak będzie mogła juz jeść to napewno będzie dostawała bo jest bardzo zdrowa.

Kiedys czytalam o tym aby dzieciom nie dawac wywaru z miesa a zwlaszcza z kury bo w wywarze jest najwiecej szkodliwych substancji ktore sie z tej kury wygotowaly ;-) lepiej zagotowac miesko osobno i podac je bez wody na ktorej bylo gotowane

do mam których dzieci coś ćamkają skórkę, chrupki. Jakoś uczyłyście swoje dzieci tego ćamkania, bo moje dziecko nic nie chce ciamkać :(

Moje tez nie chce :-p tylko biszkopcik polizal bo byl slodki ;-) mam nadzieje ze to kwesyia czasu

a ja chyba dzisiaj się po chrupki wybiorę:-) a jakie dajecie dzieciom??? nie orientuję się teraz, ale "za moich czasów";-) to wiem że flipsy były;-)

Flipsy sa jeszcze ale szvczerze powiem ze mnie juz nie smakuja tak jak przed kilku laty :tak: ja najbardziej lubie teraz chrupki kukurydziane z Lewiatana:tak: sa bardzo mięciutkie :tak: no ale kazdej firmy smakuja niemal identycznie :tak: najlepiej kup kilka firl i zobacz co wam najbardziej spasuje :tak:

reklama
yawla ;-)

o godz 4 wypija herbatke przez sen
g5-6 mleczko 200ml
g8-9 mleczko 200ml
przed obiadem kompocik 100ml
g12 obiadek - zupka zageszczona kleikiem albo kaszka ryzowa (pol sloiczka)
godzine po obiadku herbatka 100ml
g 15 mleczko 200ml
g 17-18 mleczko 200ml albo kaszka mleczno ryzowa 150ml
godzine po kompocik 100ml
g 20-21 kolacja mleczko 200ml

w czasie upalow wiecej pije w ciagu dnia ale w mniejszych ilosciach.... no i miedzy karmieniami nie zawsze wypija cale 100ml ale napisalam tak bo zawsze tyle mu przygotowuje:tak:

Nimfii nie absolutnie nie na mięsie ten wywar tylko wywar z warzyw! We Włoszech podaje się mięsko później i proszkowane.....

Dzis mieliśmy debiut mięsny. Mam ochotę dac trochę nabiału, jogurcika jakiegoś ??? Próbowałyście?
no my już danonki jedliśmy ale starszy brat zjadł więcej

do mam których dzieci coś ćamkają skórkę, chrupki. Jakoś uczyłyście swoje dzieci tego ćamkania, bo moje dziecko nic nie chce ciamkać :(
aga włóż skórkę do buzi i trzymaj tak długo aż zacznie ciumkać choćby cały dzień:-D

ja flipsow tez jeszcze nie podaje i na razie sobie poczekaja :-)
w tej ksiazce o zywieniu ..mowia aby dziecko uczyc gryzienia ,a chrupki w ustach robia sie papkowate :tak:... i z tym akurat sie zgodze :-)... bo Kubie zaklejalam tym buzie ...teraz dam jej pietke chleba :-D...ale to za jakis czas ...
I jak najmniej slodkich przekasek ...po prostu przy drugim dziecku czlowiek jest madrzejszy i wyciaga czasem inne wnioski ....
Nie to zebym fisiowala Wam tutaj ...ale zmienialam troszke podejscie do zywienia i wiem ,ze wszystko co slodkie strasznie wciaga a potem wyrasta problem z innym jedzeniem :-);-):-)
np. zamiast danonkow ...podac serek naturalny :-p:-p:-p

Nam pasują chrupki mr.snaki super są i znikają szybciutko tylko jak kupujecie to trzeba patrzeć w skład żeby były tylko z kaszy kukurydzianej lub grys kukurydziany bez dodatków typu sól. Ach a jeszcze mojej dziuni przypasowały takie grube plecione nie wiem jakiej firmy one są ale takie poplątane i długie grube i ona je sobie tak obgryza po kawałeczku

reklama
Do góry