reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kuchnia malucha & Przepisy kulinarne mam

Acha i luuuuubi chrupki kukurydziane, dostaje czasem po 1-2 dziennie i szczęśliwa taka, cała umazana i śmiesznie wygląda jak usiłuje zjeść ten kawałek który trzyma w dłoni schowany, nie potrafi sobie poradzić i całą rękę wkłada do buzi i go wycmokuje :-)

Moj sie skrzywil gdy podalam mu chrupki kukurydziane :-p chyba nie odpowiadalo mu ze sa twardsze :sorry2: sprobuje za jakis czas znowu :tak: widze ze sporo mam juz podaje te chrupki :tak: mysle ze sa one bezpieczne, bo niemal sama maczka kukurydziana i czasem z odrobina soli :tak: wiem od znajomych ze najczesciej zaczynaja je podawac wlasnie przy zabkowaniu dzieci bo chrupki twarde to maluszki od razu dziaselka sobie pomasuja :tak:

A mój bąbel to dzisiaj jadł biszkopty:-) tez cały umazany i wózek oczywiście tez!!!
ale mu smakowały i miał radoche bo rozpuszczały my się w reku i zagniatał je jak plastelinę:-D

ja dalam swojemu do polizania biszkopta i bardzo mu smakowaly :tak: jednak nie podam tego do jedzenia na razie, zaczekam az wprowadze gluten na dobre :tak:

Dzis mieliśmy debiut mięsny. Mam ochotę dac trochę nabiału, jogurcika jakiegoś ??? Próbowałyście?

ja czekam z jogurtami na razie :tak: wg Polskiego zalecenia zywieniowego chyba nalezy poczekac do 10-12 msc zycia, ale w Angli i Irlandii to czesto Danonki wprowadza sie wczesnie

Zreszta u mnie wiekszosc diety maluszka legła w gruzach :-( Nie dosc ze nie ma ochoty na zupki to jeszcze miewa zaparcia... Mysle ze za duzo na raz chciala sprobowac.... Bo najpierw wprowadzilam mu zupki, potem deserek w postaci musu owocowego no i niedawno jeszcze kaszki mleczno ryzowe :blink: Teraz zrezygnowalam z deserku, no i podaje na zmiane (jeden dzien kaszke a drugi dzien zupke) wiec maluszek znow ma tylko jeden posilek rozny od mleczka :tak: No ale nie ebde sie spieszyc z pozostalymi nowosciami :tak: Za miesiac kontrola u lekarza to uzgodnie z nim wprowadzenie glutenu i mieska :tak:

reklama
my obiadków nie dajemy jeszcze , dopiero zaczęłam od deserków po pół słoiczka. Często podpytuje moja przyjaciółkę z Mediolanu jak tam u nich we Włoszech podają i wiecie co mi powiedziała? że u nich najpierw przez 2 tyg. gotuje sie rosołek z marchwi, ziemniaka i cukini , przez 1 h, potem warzywa się wyjmuje, zagęszcza kleikiem i pdaje ten wywar. Potem dopiero dodaje się warzywa jak dziecko dobrze to toleruje. Ma to sens-bo marchewka może zapierać maleństwo a tak zaczynając od wywaru , malutki żołądek się przyzwyczaja.Ja myślę, że za tydzień zacznę podawać ale najpierw własnie ten rosołek bo to do mnie przemawia.
A co do glutenu to ja pomimo że nie daję jeść jeszcze innych pokarmów to skórkę z chlebka do pociamkania daję juz ze 3 tyg.....i chrupki od kilku dni do pociamkania też.

Aha i jeszcze jedno , we Włoszech zalecają podawanie na przemian z mięsem gotowanej soczewicy. Mozecie podpytać lekarza bo ja mam 2 wegetarianinów w domu i często u nas gotujemy soję i soczewicę więc jak będzie mogła juz jeść to napewno będzie dostawała bo jest bardzo zdrowa.

Ostatnia edycja:
ups pomyliłam chrupki z biszkoptami ale i tak nie zamierzam długo podawać nie chcę by się przyzwyczaił do podjadanie między posiłkami a ja daję zupkę i wieczorkiem kaszkę lub kleik

a ja chyba dzisiaj się po chrupki wybiorę:-) a jakie dajecie dzieciom??? nie orientuję się teraz, ale "za moich czasów";-) to wiem że flipsy były;-)

ja tez niedawno kupiłam chrupeczki i dałam małej najpierw nie wiedziała co z tym zrobic niby wyciagnela raczke ale jak wziela do buzi to sie skrzywiła, ale juz drugiego dnia tez jej dałam jednego i "wyciamkała" go, wiec chyba jej przypasował:tak:

ja mam wrażenie że chrupki kukurydziane się poprzyklejaja w mordce...ale ciumkaliśmy już skórkę chleba. A i danonki też jedliśmy

do mam których dzieci coś ćamkają skórkę, chrupki. Jakoś uczyłyście swoje dzieci tego ćamkania, bo moje dziecko nic nie chce ciamkać :(
nie, to samoinstynktowny nawyk . Cos jak : jak mi coś dadzą to trzeba jesć, bo później mogą nie dać.:-D

a ja chyba dzisiaj się po chrupki wybiorę:-) a jakie dajecie dzieciom??? nie orientuję się teraz, ale "za moich czasów";-) to wiem że flipsy były;-)
flipsów chyba nie ma już na rynku :dry:. Przynajmniej u nas trudno o taki rarytas . U nas są tygryski teraz. Najzwyklejsze chrupki kukurydziane.

ja mam wrażenie że chrupki kukurydziane się poprzyklejaja w mordce...ale ciumkaliśmy już skórkę chleba. A i danonki też jedliśmy
nie przykleją się , przynajmniej u nas tak jest. Wszystko jest dokładnie rozpuszczane w naturalnej ślinie i takie też połykane. A śliny mamy pod dostatkiem. Chyba po tatusiu tak ma... Bo ten jak zobaczy trochę mego ciałka... nie dokończę...:-D

reklama
Dziewczyny jaki macie rozklad jedzenia swoich dzieciaczkow? chodzi mi mniej wiecej godzine posilku, co je, w jakiej ilosci?

U nas:
ok. 7 mleko 170ml
jak wczesniej czyli ok. 6 to ok. 9 gzodz. 60ml kaszki ryzowej
11 mleko 170ml
14/15 mleko 170ml
ok. 17 pol sloiczka zupki lub deseru
19.30 mleko 170ml
w nocy czasami cos tam wypije.

Jak mi nie wypije tego 170ml mleka to z tego co zostanie robie kaszke ryzowa i wcina az milo.

I kurcze jakos ubogie to wszystko mi sie wydaje

Do góry