reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

reklama
A ja się podzielę przepisem na:

Sałatka z wędzonego kurczaka (idealna dla dietujących)

wędzony kurczak (nóżka x1, lub skrzydełko x3)
3-4 ogórki konserwowe
1 cebula
pół papryki czerwonej
kalafior - kilka różyczek
jogurt naturalny light
2 jajka na twardo
1 łyżeczka musztardy
przyprawy (ja dodaję gotowe z młynka Kotanyi do sałatek i warzyw + odrobina pieprzu czarnego)

Wszystkie składniki kroimy (kurczaka obieramy i też drobno kroimy), kalafiora gotujemy na pół twardo i niewielkiej ilości różyczki dajemy do sałatki. Wszystko zalewamy jogurtem naturalnym, dodajemy łyżeczkę musztardy, zioła, mieszamy i gotowe. Najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Oczywiście - to przepis dietetyczny, jeśli ktoś lubi może jogurt zastąpić majonezem i dołożyć ok. 1 szklankę ryżu (ugotowanego np. z curry) i kukurydzę :)
 
Dla pań dietetujących :p takie info o produktach light :) mają one mniejszą zawartość tłuszczu jednak często bywa tak że gdy popatrzycie na kalorie na tyłach opakowania mogą one być wyższe niż w zwykłych produktach. Tłumaczę dlaczego. Produkty light posiadają tłuszcze utwardzone, które nasz organizm nie przyswaja... I tu jest haczyk bo nasz organizm też ich nie wydala tylko gromadzi. Coraz częściej występują zmiany miażdżycowe powodowane zaleganiem tych tłuszczy w układzie krwionośnym, a wątroba wygląda okrutnie. Konkluzja jest taka że sprawdzajcie etykiety i porównujcie z produktami pełnymi. Lepiej zjeść coś co ma trochę zdrowego tłuszczu (potrzebnego do prawidłowej budowy komórek) niż nafaszerować się transtłuszczami bez sensu....
żeby nie było że się wymądrzam :p to się usprawiedliwiam że uczono mnie w tym zakresie i proszono o przekazywanie tej wiedzy :D:D i tez tak czynię :D :***************8
 
jakos niedawno pisalyscie o zeberkach i przypomnialo mi sie wlasnie ze mam fajny przepis :)
2 kg żeberek pokroic na kawałki najlepiej po 1 – 2 kostkach.
2 cebule duże
1 słoiczek dżemu morelowego Łowicz (lub brzoskwiniowego)
1 koncentrat pomidorowy lub ostry ketchup
Mozna dodać ostrej pikantnej przyprawy lesli ktos lubi (ja obecnie nie ze wzgledu na zgage ;) )

Naczynie bez tłuszczu: układać warstwami, warstwa żeberek, posypać cebulką etc. Zakańczamy warstwą żeberek.

Na wierzch: słoik dżemu morelowego, ketchup, ewentualnie przyprawa przykryć i do piekarnika na 200 stopni – 1 – 1,5 godzi aż zmiękną.
Zrobi się fajny sosik wszystko smakuje b.d. roboty mało…. naprawde polecam, ja robie to bardzo czesto. zeberka najlepiej takie w paskach kupic, nie zadne trojkaty, ja najczesciej w piotrze i pawle kupuje


she!
a naczynie trzeba czymś przykryc, czy maja zeberka byc odkryte?
właśnie je robię, później zdam relacyje;p jakie były dobre...
 
bo nie wiedziałam czy je dusić czy zapiekać, w końcu zrobiłam jedno i drugie;
żeberka pychotka, ale niestety były tłuste więc za wiele nie pojadłam;
spróbuję kiedyś tak z innym mięskiem, np z karkówką
no i roboty z tym malutko.. to lubię!:-D
 
KARKÓWKA

1-1,5 kg karkówki bez kości
30-40dag pieczarek
1 mały słoiczek ketchupu
2-3 cebule
przyprawy: bazylia, sól, pieprz
zółty ser
majonez

Karkówke pokroić tak jak kotlet, z obu stron posolić, popieprzyć i zanurzyć w ketchupie. NA mięso ułożyc kolejno pokrojona cebule, surowe pieczarki(pokrojone w plastry), posypać bazylia, zółtym serem i nałożyc łyżeczke majonezu. Tak przygotowane kawałki miesa włożyc na blasze(nie smarujemy blachy tłuszczem)
Piec w temp 180 stopni 1-1,5 godziny
 
wyjdzie,że jestem walnięta bo może to normalne a ja teraz dopiero sie dowiedziałam ?!

He więc: jak do jajecznicy (przy smażeniu jak jest jeszcze surowa) doda się łyżkę śmietany to jajecznica jest puszysta , delikatna i wyjątkowo smaczna heh:-D
 
reklama
Do góry