reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

kuchnia majowych cieżaróweczek ;-) (nasze zachciewajki i pomysly na obiady)

Specjalnie dla Zanety choć pewnie i inne skorzystają :-D Kiedyś już wrzucałam przepis na farsz do pierogów z dynią. Oto on:

Ravioli z dynią - Przepis

Ja wprowadzam pewne zmiany: parmezan zastępuję żółtym serem, jak nie mam świeżego imbiru to używam mielonego.
A cisto na pierogi robię tak:
1/2 kg mąki
1 jajko
1/2 płaskiej łyżeczki soli
pół szklanki letniej wody
pół szklanki lekko ciepłego mleka

Zupa krem z dyni

http://www.rondelek.pl/zupa-krem-z-dyni-agnieszki-kreglickiej/

Ciasto z dynią

http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/ciasto_z_dynia_i_rodzynkami

Ostatnia edycja:
reklama
fileta nacieramy przyprawa do kurczaka,curry i papryka słodka. Smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem masła.
mieszamy szklankę mleka z miodem(około 4 łyżki na szklankę) wlewamy juz do podsmażonego kurczaka i dusimy około 10 min.
Podawać mozna z ziemniaczkami lub ryżem no i do tego jakaś surówka:)

Dziewczyny straszny mętlik na tym watku i ciężko przepisy odszukać :eek::eek:
Coś w tym temacie trzeba pomyśleć hmmm.....
A tymczasem przepis na chleb wrzucam

Przepis jest naprawdę prosty,bo ten chleb nie jest na zakwasie tylko na samych drożdżach z cukrem.

CHLEB WIELOZIARNISTY
- 5 dag drożdży
-1 łyżka cukru
-1 łyżka soli
-4 szklanki wody /letnia/
-1 kg mąki krupczatki
-3 łyżki nasion siemienia lnianego
-6 łyżek słonecznika
-3 łyżki nasion sezamu
-1 szklanka otrąb pszennych
Opcjonalnie można dodać pestki dyni,soi lub innych nasion

1. drożdże rozetrzeć z cukrem
2. pozostałe składniki wsypać do naczynia, dodaćdrożdże, dokładnie połączyć
3. odstawić do wyrośnięcia (ok.30 min.)
4.blaszki wysmarować olejem,wysypać bułką tartą, wyłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą ręką
5. odstawić do wyrośnięcia i wtym czasie włączyć piekarnik/nagrzać/
6.wstawić do piekarnika do godziny czasu na 200 st. C./ może być termoobieg/
7. po upieczeniu gorący wyjąć z blaszek

Mi wychodzi z 1 porcji 3 foremki keksówki.
Ja wysypuję każdą formę innym ziarnem.Jedną sezamem,drugą siemieniem a trzecią otrębami.
Po wyjęciu z blaszek jeszcze gorący zawijam w wilgotne ściereczki ,żeby zmiękła skórka.
Smacznego :tak::biggrin2::biggrin2:

A wygląda tak:

As może wątek przepisy majóweczek (bez komentarzy) zaznaczam ja nie wiem jak się zakłada wątki za to wiem ,że chętnie z nich korzystam:-):tak::-D

As, już mam kupione wszystkie składniki na chlebek, jutro piekę!!! Trzymaj kciuki!

A to mój gotowy wypiek: DSC02084.jpgDSC02085.jpg

Ostatnia edycja:
Mysio - http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/keks_z_orzechami/przepis.html

Panacotta:

Składniki:
Śmietana 30% - 250 mililitrów
Mleko 3,2% - 250 mililitrów
żelatyna - 3 łyżeczki
Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
Cukier(opcjonalnie) - 2 łyżki
Syrop malinowy - 6 łyżek
(2 łyżki na porcje)
Czekolada - 1/2 tabliczki

Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko, podgrzewamy, gdy będzie letnie dodajemy żelatynę i cukier. Gdy rozpuści się żelatyna dodajemy do mleka śmietanę i cukier waniliowy. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż masa zacznie gęstnieć.
Gdy to nastąpi możemy przelewać pana cottę do kokilek (wyszły 3 porcje). Studzimy, wkładamy ostudzone do lodówki na około 2 godziny.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pędzelkiem "malujemy" na papierze do pieczenia wzory jakie nam odpowiadają - wkładamy do lodówki aby stężała czekolada.
Gotową pana cottę dnem kokilki wkładamy na kilka sekund do wrzątku. Talerzykiem przykrywamy wierzch kokilki - odwracamy do góry dnem - deser powinien znaleźć się na talerzu. Polewamy syropem malinowym, układamy dekorację z czekolady. Podajemy;)

reklama
Do góry