reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny
Co o tym myślicie:
Ja mam brać anty do 20.11 tak gdzieś ok 25.11 powinien przyjść okres a transfer mrozaczków mam mieć ok 16.12. To jest kurcze długo chyba bo to będzie ok 20-22 dc.

Witam cie ja mialam transfer eskimoskow w 23dc zaledwie kilka dni przed miesiaczka :szok: ale jak widzisz udalo sie jestem w ciazy :-):-):-)
Mialam podane 2 blastusie. Nic sie nie mart bedzie dobrze zobaczysz!!!

reklama
Witaj Kahaa:-)tak u nas będzie synuś :tak:wiec będzie parka
Lolitko wiec gratuluje syncia super że wszystko oki i wierzę że te bóle nic nie oznaczają. ja już ruchy czuję bardzo długo ale to jednak prawda że przy drugiej ciąży szybciej się je czuje, mały bryka jak szalony w porównaniu do naszej gwiazdki to ona leniwie spędząła czas u mamy w brzusiu ;-)

Dziewczyny jaka jest różnica pomiędzy krótkim a długim protokołem??? Za I razem byłam na długim wczoraj wieczorem dostałam telefon kiedy mam się zgłosić do kliniki i że będzie to krótki protokół. Tyle wiem:) Róznica jest chyba też taka , że ja wcześniej słabo się stymulowałam....ale nie wiem czy dobrze myślę?

Mnie sie wydaje że przy długim protokole masz tabletki anty dodatkowo przed stymulacją. Ja miałam krótki protokół i wynik nie był zadowalający. Dziś na punkcji była ze mną dziewczyna co ma jeden jajnik po długim protokole miała 6 pęcherzyków na tym jajniku.Strasznie jej zazdościłam, bo ja miałam tylko 2 po krótkim.

Przy długim protokole dostajcie zastrzyk lub zastrzyki wyciszajacy pracę przysadki w 21 dc, a potem czekacie jakieś 2 tygodnie na start stymulacji. Przy krótkim zaczyna sie stymulacje od początku cyklu.

wlasnie wrocialam do domku :d w koncu taka zmeczona jestem , po tym gonalu to normalne ze glowa boli tak mi powiedzial lekarz ale niestety nie moge brac tabletek na migrene:( jescze musilam dokupic gonal i jego dawka zostala zwiekszona :) w sobote i niedziele antagonsita i poniedzialek wizyta :)

Hej Dziewczynki :-)
joweg - wiem, że już wiesz, ale napiszę, gdyż innym może się przydać. Leków przeciwbólowych nie można brać dlatego, że zwiększają ryzyko krwawienie po punkcji (chyba przez to, że rozszerzają się naczynia krwionośne) i konieczność interwencji chirurgicznej. W novum w rozpisce nt. in vitro piszą wprost, że nie można brać aspiryny ani jej preparatów, np. acardu, acesanu i innych zawierających kwas acetylosalicylowy. Jak bardzo boli głowa to trzeba się skontaktować z lekarzem, który może zmniejszyć dawkę encortonu (po nim b. często boli główka), ale nic na własną rękę.
palu_nr1 - to nie jest tak, że koszt 8-15 tys. obejmuje jedno podejście bez mrożenia zarodków. Koszt wskazany przez dziewczyny we wcześniejszych postach to koszt leków do stymulacji i samej procedury in vitro. Jeżeli przy stymulacji wyhodujesz dużo zarodków, to podadzą Tobie 2 (tyle na ogół podają), a resztę zamrożą. Dodatkowy koszt jaki trzeba ponieść to przechowywanie mrożonych zarodków przez rok (w novum 650 zł). Jeżeli pierwszy transfer ze świeżych zarodków się powiedzie, to wydatki masz z głowy przez najbliższe dwa lata, jeżeli nie - czekają Cię wydatki związane głównie z kriotransferem, czyli transferem śnieżynek. W novum koszt kriotransferu przy nieudanym poprzednim to 1200 zł, a przy udanym, albo jak przychodzisz z innej kliniki 1800. Jeszcze dochodzą leki po transferze, ale to już niewielki koszt w porównaniu z powyższym. Gorzej jak się nie uda i nie wyhodujesz dużo komórek, albo niewiele się zapłodni. Wtedy faktycznie trzeba zaczynać od początku.
My wydaliśmy na in vitro:
6.900 - ICSI + INV (pół na pół, klasyczne in vitro to koszt 5.900)
3.000 - leki do stymulacji (stymulowałam się bez problemu)
650 - przechowywanie śnieżynek przez 1 rok
130 - leki po punkcji i po transferze
300 - przetoczenie HES (2x 150) - miałam pobranych 15 komórek i powiększony jajnik, więc mi przetoczyli żeby zmniejszyć ryzyko przestymulowania
265 - dostinex w dniu transferu też żeby zmniejszyć ryzyko przestymulowania
Jest jeszcze koszt badań przed, ale mi udało się większość zrobić w przychodni na nfz - mówiłam lekarzowi, że wymagają i w większości dostawałam skierowanie. Problem miałam tylko z hiv i żółtaczką (ale mąż u innego lekarza dostał), płaciłam też za chlamydię. No i oczywiście za badanie nasienia mężusia (badanie ogólne + posiew). I to chyba wszystko.
Pozdrawiam Was gorąco!

Ostatnia edycja:
kosik WOW. Faktycznie takie informacje się przydają. Ja nie wiedziałam, że nie można brać takich tabletek ale na całe szczęście nie byly mi potrzebne. Brzuch mnie nie boli , głowa też nie ale czuję jajniki.Tak jak przed @ albo przed owulką.

wielkie dzieki wszystkim za odp.
ogolnie dobrze stymuluje bo do IUI na jednym droznym pecherzyku czasem mam 4 pecherzyki przy normalnej stymulacji takze moze sie uda do INV duzo ich wychodowac.. no ale jeszcze jedeno IUI przede mna za 2tyg i licze na to, ze bedzie trafione:)
kosik musze zapytac w mojej klinice ile te mrozonki kosztuja. bo jak tak sie pytalam ogolnie o INV to z lekami, wizytami i tym wszystkim co mowisz to okolo 11tys zl..
ale tyle co ja juz wydalam na te wizyty u roznych lekarzy i leki to by spokojnie na 3 INV starczylo;] no ale coz czego sie nie zrobi, zeby miec fasolke.
na mnie gonal na poczatku tylko dzialal, a teraz biore fostimon, encorton i acard i clo
w takim razie to mnie glowa chyba tez od tych tablet boli

reklama
Mnie sie wydaje że przy długim protokole masz tabletki anty dodatkowo przed stymulacją. Ja miałam krótki protokół i wynik nie był zadowalający. Dziś na punkcji była ze mną dziewczyna co ma jeden jajnik po długim protokole miała 6 pęcherzyków na tym jajniku.Strasznie jej zazdościłam, bo ja miałam tylko 2 po krótkim.

To widzisz, pewnie zależy to od wielu jeszcze rzeczy bo ja przy dł. protokole miałam 5 komórek porbanych tylko! Cholerka jakoś tak jak usłuszałam krótki protokół to się wystraszyłam, że gorszy, że niewiadomo co. Jak Cię nie nafeszerują mocno lekami to niebędzie - hehehehe. No muszę przyznać że się boję bo myślałam że niewyrobię się w ym roku a tu nagle ciach!
A cha na i ja już jestem na jednym cyklu na tabl. antykocep.
Dla mnie to wszystko jest masło maślane.
Może jest ktoś jeszcze co miał krotki protokół?????

Do góry