reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

meg - ja mialam....

To powiedz mi skarbnico wiedzy co z tym krótkim protokołem?:-D bo jakoś cykorze strasznie.

I powiedzcie co z badaniami. Powiedziano mi, że są ważne 6 mcy. U mnie minęło 8 czyli rozumiem że muszę wszystko powtórzyć. No ale badania męża np. seminogram, posiew nasienia to chyba nie???? no i HIV i USG piersi też nie może zostać wynik poprzedni? Jak sądzicie?

reklama
joweg - noe bedziesz miala ovitrelle. wszyscy maja (albo jego odpowiednik). bedziesz go miala na 36 godzin przed punkcja podany i jak juz wezmiesz ovitrelle to nic wiecej nie bierzesz. lekarz ci powie

meg
- ale ja nie wiem o co ty pytasz z tym krotkim protokolem. ze co to jest czy ze co? domyslalam sie ze mialas wczesniej dlugi, slabo sie stymulowalas albo mialas slabej jakosci komorki i lekarz cos probuje zmienic, tak? krotkiego sie nie trzeba bac - na jednych dziala krotki, na innych dlugi..... pytaj konkretnie co chcesz wiedziec...

Lolitko - W zasadzie jaka jest różnica między krótkim a długim. No właśnie tak jak mówisz. Miałam tylko 5 pobranych komorek, 2 się zapłodniły a reszta klapa. Czyli nie mam mrozaków i cała procedura od nowa...tym razem na krótkim protokole Nie miałam jeszcze okazji porozmawiać z lekarzem. Taką szczątkową informację otrzymałam przez telefon od piguły:) Czyli rozumiem, że krótki dlatego że słabo się stymulowałam tak?
W poprzednio pytałam też o badania... dosłownie wszystko muszę powtarzać.....HIV, badanie nasienia męża, USG piersi? No bo innne rozumiem, że są na tyle ważne że tak, ale te?

Meg - no roznica w tych protokolach jest zasadnicza. z medycznego punktu widzenia dlugi protokol ma za zadanie wyciszyc przysadke mozgowa, i wtedy mozna przejac kontrole nad hormonami w pelni i cala stymulacja. krotki protokol ma to do siebie, ze nie wyciszasz przysadki. wrecz przeciwnie, wykorzystujesz 'surge' hormonow tak jak to ma sie w normalnym cyklu dodajac leki stymulujace w celu pobudzenia wiekszej liczby pecherzykow do wzrostu. czesto dodajac antagoniste w celu zapobiegania spontanicznej owulacji (wiec stymulka miedzy 1-4dc sie zaczyna, i za pare dni antagonista dolacza). protokol ten czesto stosuje sie o kobit nieco starszych, po 35 roku zycia.... ale tez wlasnie jako odmiane gdy dlugi nie zadzialal dobrze.

nie mialas duzej liczby pecherzykow jesli tylko 5 wiec lekarz probuje cos zmienic, majac nadzieje ze krotki bedzie dla ciebie bardziej odpowiedni. i czasem tak jest, a czasem wrecz przeciwnie. na dwoja babka wrozyla. to zalezy od tego czy wina w malej ilosci pecherzykow lezy w protokole czy tez nalezysz do osob ktore niezaleznie od protokolu beda mialy mala liczbe komorek. na pocieszenie Ci powiem, ze ja wlasnie zaszlam w ciaze jak mialam tylko 4 komorki zaplodnione.

z badaniami to zalezy od kliniki. ja osobiscie nie widze zadnego sensu w powtarzaniu badan. hormony nie skacza w ciagu 6 miechow na tyle, zeby je trzeba powtarzac. to samo z HIV, usg piersi i inne takie. w danii badania robi sie raz i na tym koniec. w bialym tez nie kazano mi powtarzac badan (mialam je robione w danii 2 lata temu, i mi je zaakceptowano - jedynie robilam czystosc pochwy dodatkowo). to ciagle powtarzanie badan to troche naciaganie ludzi na kase, ale jak sie klinika uprze to co mozesz zrobic

mam nadzieje ze troche rozjasnilam

Lolikto - tak bardzo Ci dziękuje. No ciekawe jak to u mnie będzie, oby krótki był ł dla mnie korzystniejszy bo non stop pod górkę.
Co do badań to chyba ja się uprę tym razem. Napewno nie powtórzę HIV i badań nasienia męża, nad uSG piersi też się zastanawiam. Spróbuje zadzwonić do lekarza w poniedziałek i potargować się z nim bo mam bardzo mało czasu. Jeszcze tydzień biorę antyki i w 2 - 3 dzień cyklu ruszam.
Piguły i tak mi zapodały listę tych wszystkich badań ze musze je zrobic bo niby są ważne 1/2 roku, ale na niektóre bogli by przymknąć oko!

Ps z antagonistą raczej nie będzie.

aaa no i toxoplazmozę powtórzę bo przechodziłam tą chorobę i dobrze jest powtórzyć czy się nie uaktywniła, różyczka to samo bo nie chorowałam i nie byłam szczepiona, p/c antykardilipidowe zrobię no i cytologię, czystość, chlamydię i inne. Chyba zdąże z wynikami w 1,5 tyg?

Ostatnia edycja:
meg - przeciwciala mozesz zrobic ale i tak nalegaj zeby ci przepisali clexane albo fragmin. bo mozesz miec nawet przeciwciala ok a krzepliwosc nie tak..... cytologia no mozna zrobic bo jednak jestesmy na lekach i warto wiedziec ze wszystko jest ok

zycze powodzenia

Meg ja negocjowałam z hiv i żółtaczkami, usg piersi było ważne rok, tak samo cytologia. Ale na bank nie darują Wam badania nasienia i posiewu nasienia (one są ważne chyba tylko 2 miesiące), w novum chlamydia jest ważna rok, na pewno będziesz musiała zrobić posiew z kanału szyjki i pewnie czystość pochwy (chociaż ja tego drugiego nie miałam, może dlatego że posiew był idealny). Z hormonów powinnaś zrobić prolaktynę. Pamiętaj, że byłaś już stymulowana i organizm mógł zareagować zmianami w dotychczasowych poziomach hormonów. A jak prolaktynka za wysoka to nici ze starań (co do zasady bynajmniej). A z toksoplazmozą to mnie zaskoczyłaś, bo myślałam, że jak ma się przeciwciała po przebytej chorobie to już się nie ma czym martwić. Ja dużo w dzieciństwie obcowałam z podwórkowymi kocurkami, więc noszę w sobie ślad kocich przyjaźni :-) Ja na bieżąco monitoruję sobie jeszcze hormony tarczycowe, bo jakieś dwa lata temu dowiedziałam się o problemach z tarczycą. A jeszcze rok przed tym wszystko było ok.
Powodzenia, trzymaj się cieplutko.

Za chwlke jade na usg po piatkowej punkcji. Mam skrzep z krwi po punkcji i będą sprawdzać czy się sam wchłonął czy potrzebe będzie czyszczenie. Miałyście coś takiego? Albo słyszałyście że coś takiego może się wydarzyć przy punkcji. Oprócz tego dostałam przeciw zakrzepowe zastrzyki do brzucha.

reklama
Meg ja negocjowałam z hiv i żółtaczkami, usg piersi było ważne rok, tak samo cytologia. Ale na bank nie darują Wam badania nasienia i posiewu nasienia (one są ważne chyba tylko 2 miesiące), w novum chlamydia jest ważna rok, na pewno będziesz musiała zrobić posiew z kanału szyjki i pewnie czystość pochwy (chociaż ja tego drugiego nie miałam, może dlatego że posiew był idealny). Z hormonów powinnaś zrobić prolaktynę. Pamiętaj, że byłaś już stymulowana i organizm mógł zareagować zmianami w dotychczasowych poziomach hormonów. A jak prolaktynka za wysoka to nici ze starań (co do zasady bynajmniej). A z toksoplazmozą to mnie zaskoczyłaś, bo myślałam, że jak ma się przeciwciała po przebytej chorobie to już się nie ma czym martwić. Ja dużo w dzieciństwie obcowałam z podwórkowymi kocurkami, więc noszę w sobie ślad kocich przyjaźni :-) Ja na bieżąco monitoruję sobie jeszcze hormony tarczycowe, bo jakieś dwa lata temu dowiedziałam się o problemach z tarczycą. A jeszcze rok przed tym wszystko było ok.
Powodzenia, trzymaj się cieplutko.

kosik - a co jak mąż miał podane 3 dawki szczepionki przed żółtaczką, miał niewielki zabieg i szczepili go. Musi robić HCV??

Do góry