reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Dziewczyny dzwoniłam do p. embrilog i mi powiedziała że te dwa pęcherzyki zapłodniły się ale jajeczko jest niedojrzałe . Absolutnie nie wiem o czym do mnie mówiła.Co to znaczy? Że nie ma szans na to aby się rozwijały te pęcherzyki czy jak? Mam mętik w głowie z tego.

lindi - chyba troche sie pogubilas w tym. pecherzyki sie NIE zapladniaja. zapladania sie komorka jajowa ktora byla w pecherzyku. mialas pewnie pobrane 2 pecherzyki z ktorych byly 2 komorki. jesli cos jest niedojrzalego to musi to byc komorka. jesli tak to komorka taka nie jest w stanie zaplodnic i dzielic sie. wiec wniosek taki ze z 2 komorek zostala jedna ktora sie zaplodnila i teraz bedziemy czekac na jej dalszy rozwoj. trzymam kciuki zeby sie ladnie dzielila na szkielku.

i bedziesz miala transfer w 2 dobie

Pani embriolog mi powiedziała że i jedna i duga jest niedojrzała ale to jest zapłodnione i zobaczymy co dalej. Jeżeli są niedojrzałe to czy to oznacza że je za szybko ze mnie pobrali? jakby sie udało to transfer w 5 - 6 dobie.
A czy to co mi napisałaś to znaczy że niedojrzałe jajko nie może się zapłodnic?

Ostatnia edycja:
dziewczyny mam protokol z ta anatagnosta :) dzis mam wziasc zastrzyk z nia i jutro , tzn ze nie bede musiala brac tego przed punkcja czy tez ? czy to juz to?

sham Dzięki za odpowiedź ja poprzednio też miałam podawane zarodki przeważnie między 14-16 dc.
Jeżeli chodzi o leki to na razie mam brać od 1 dc progynova i kontynuować euthyrox. Zobaczymy jak będzie , chyba wiedzą co robią?

Meg Ja przy 1 podejściu miałam długi protokół i miałam 3 komórki , przy 2 już miałam krótki protokół czyli bez anty i miałam 2 komórki. Ale nie wiem czy coś Ci to da bo jak już wcześniej pisałam stymuluję się gorzej niż źle.

gkvip2505 Dzięki kochana za odpowiedź . Uspokoiłaś mnie. Pozdrawiam

joweg Niestety nie mogę Ci odpowiedzieć na Twoje pytanie.

Ostatnia edycja:
lindi - niedojrzala komorka NIE MOZE BYC ZAPLODNIONA. jesli masz obie niedojrzale komorki to nie moze wystapic zadne zaplodnienie. bo rozumiem ze nie trzymaja ich w labie zeby dojrzaly (niektore laby maja mozliwosc przetrzymania komorki aby ta dojrzala - ale jesli o tym Ci nie mowili to pewnie nie robia).

nie robi sie transferow w 5 dobie przy takiej liczbie komorek - zakladajac nawet ze obie sa dobre. musi byc transfer w 2 dobie - jesli co innego mowia to konowaly sa. kultywacja zarodka do 5 doby ma na cely wybranie najlepszegoz arodka. u ciebie nie ma co kultywowac ani z czego wybierac. nawet zakladajac ze obie komorki sa jednak dojrzale to nie ma na co czekac tylko o ile sie beda dzielic to musi byc transfer w 2 dobie

jesli jednak dobrze zrozumialas embriolog ze obie sa niedojrzale to niestety nie bedziesz miala transferu bo nie ma czego zapladniac. niedojrzalosc komorki wynika najczesciej z tego ze sa za szybko pobrane badz tez czasami nawet pecherzyki ktora maja odpowiednie rozmiary moga zawierac niedojrzala komorke. tego lekarz nie widzi

joweg - nie rozumiem twego pytania....?? na 36 godzin przed punkcja nie bierze sie juz lekow stymulujacych

ale dostaje sie ten zastrzyk Ovitrelle, ja wlasnie sie tak zastanawiam czy bede tez go brac czy to tylko ta antagonista ?;) ale fajnie jjuz tak bliziutko :)

reklama
lolitka dzieki za info.Jestem wdzieczna.moze w poniedzialek dowiem się wiecej ale na cuda w tej klinice nie liczę. Kolejne ivf robie gdzie indziej.

Do góry