reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

dobrych było 24, więc jak to określił nasz lekarz "fantastycznie":-). Zapłodniło się 7, więc mamy jeszcze 5 mrozaczków a 3 zarodki były jeszcze na obserwacji, więc możliwe że też są zamrożone jeśli się dobrze rozwijały. U nas był ogromny problem z nasieniem, więc to i tak sukces że tyle się zapłodniło. Embriolodzy klęli na mojego M, że ich łokcie bolą od wybierania tych dobrych, ale obiecali że zrobią co w ich mocy, i zrobili:-) .

reklama
Dzien dobry babeczki :)

U mnie dzis 17dpt.
Czuje sie jak narazie dobrze.A wszystkie moje objawy bez zmian.Zrobilam dzis drugi test i wyszly doslownie po minucie 2 bordowe krechy :tak:Takze ciaza czarno na bialym:-) Moj M mega banan na twarzy hehe,ja zreszta tez ;-) Zadzwonie dzis do lekarza rodzinnego i zamowie wizyte,bo dowiedzialam sie,ze bede miala prawo do szybszego usg,poniewaz jestem po transferze.Wiec odmowie prywatna wizyte i pojde normalnie na badanie do szpitala.

eweli1982 naprawde produkcje jajeczek mialas super,no a teraz sa piekne efekty.Dbaj o siebie kobietko:-) I fakt hehe ja tez nerwusek jestem;-) No ale taka juz nasza natura.Teraz tylko czeka nas jeszcze wizyta u lekarza i pewnie kolejne nerwy nas nie omina.

Milego dnia :)

mi właśnie doktorek odpisał że GRATULUJE i za 2 tygodnie mam się do niego zgłosić na podglądanko. Ja też się czuję bardzo dobrze, czasem tylko coś w środku zapika, ale to naprawdę delikatnie. Rano postanowiłam zrobić znowu teścik sikany, żeby chociaż raz w życiu zobaczyć te II krechy no i wreszcie są!!!! Ta druga co prawda jeszcze taka bladziutka, ale podejrzewam że to dlatego że test kiepskiej jakości. A jutro znowu betka, i mam nadzieję że znowu urośnie jak ostatnio:-D

Monawmona, nie przejmuj sie, ja tez mialam ponad 20 pecherzykow i zero objawow hiper. Owszem, do punkcji - brzuch napecznialy jakbym byla w 5 miesiacu ale potem wszystko wrocilo do normy.

Monawmona, nie przejmuj sie, ja tez mialam ponad 20 pecherzykow i zero objawow hiper. Owszem, do punkcji - brzuch napecznialy jakbym byla w 5 miesiacu ale potem wszystko wrocilo do normy.
Dziękuję . Ja mam mieć punkcję w niedzielę rano , na razie według mnie ok. Brzuch w porządku , waga też . Jestem dobrej myśli .
Sama sobie z tym poradziłaś w domu czy otarłaś się o szpital?

Eweli - super wynik miałaś ,a co zrobicie z tyloma mrozaczkami ?Z moimi też sie troszke potrudzą , bo mój M też ma obniżoną morfologię .Ale za to chromatynę ok. Trzymam kciukasy za kolejna betę , ale wiem że bedzie ok
Czarnykot - super , ja na taki test już 10 lat czekam i też na pewno takowy sobie zrobię na pamiątke . Daj znać co tam na tym usg widzisz.

Ostatnia edycja:
dziewczyny jakie są objawy hiperstymulacji?
pytam bo nie mam pojęcia i nawet gdyby, ją przechodziła to być moze bym nie wiedziała ze to o to chodzi.

brzunio rośnie, pełny już jest i czuje się jak balon.poza tym wszystko w porządku, wczoraj na wieczór mnie głowa bolała i rano ale to chyba na pogodę, słońce mocne i ciepełko. lato:-) zamiast wiosny idzie. pije wodę i biegam do kibelka. dzisaj już wypiłam 1,5 ltrowa wodę i mam już dość latania do....:( jutro mam wizytę, myslę ze to już będzie koniec mojej stymulki ale zobaczymy co powie gin. jak ja bym już chciała być po wszystkim;(

dziewczyny jakie są objawy hiperstymulacji?
pytam bo nie mam pojęcia i nawet gdyby, ją przechodziła to być moze bym nie wiedziała ze to o to chodzi.

brzunio rośnie, pełny już jest i czuje się jak balon.poza tym wszystko w porządku, wczoraj na wieczór mnie głowa bolała i rano ale to chyba na pogodę, słońce mocne i ciepełko. lato:-) zamiast wiosny idzie. pije wodę i biegam do kibelka. dzisaj już wypiłam 1,5 ltrowa wodę i mam już dość latania do....:( jutro mam wizytę, myslę ze to już będzie koniec mojej stymulki ale zobaczymy co powie gin. jak ja bym już chciała być po wszystkim;(

Ja codziennie prawie 2 litry pije i też co chwila latam . No i według wskazań lekarskich waże sie dwa razy dziennie i zapisuje wagę . Znalazłam na innym forum :
I. Łagodny zespół hiperstymulacji (mild OHSS)
Objawy:
- wydęty brzuch i uczucie "pełności"
- mdłości
- biegunka
- mały przyrost wagi
Przyczyny objawów:
- jajniki są większe niż zazwyczaj i bardzo delikatne
- wysoki poziom estradiolu i progesteronu we krwi może złe wpływać na układ trawienny oraz balans płynów, stad wydęcie brzucha.
Postępowanie:
- nie uprawiać seksu
- zredukować aktywność fizyczna, zakaz ćwiczeń aerobowych czy siłowych, nie podnosić ciężkich przedmiotów
- dużo pić, najlepiej napoje niegazowane

II. Umiarkowany zespół hiperstymulacji (moderate OHSS)
Dodatkowe objawy (do tych powyżej):
-znaczne przybieranie na wadze ok. 1kg dziennie.
-zwiększony obwód brzucha, ubrania zaczynają cisnąć
-wymioty i biegunka
-ilość oddawanego moczu zmniejsza się i mocz ciemnieje
-skóra i włosy mogą wydawać, są suche
-uczucie pragnienia
Przyczyny objawów:
-wysoki poziom hormonów, źle wpływa na układ trawienny
-zły bilans płynów powoduje odwodnienie, ponieważ płyny gromadzą się w obrębie brzucha i tkankach
Dodatkowe postępowanie:
-skontaktuj się z lekarzem
-sprawdzaj wagę 2x dziennie
-zapisuj ile razy oddajesz mocz każdego dnia

III. Ostry zespół hiperstymulacji (severe OHSS)
Dodatkowe objawy:
-uczucie pełności i wydęcie brzucha powyżej pępka
-problemy z oddychaniem
-znaczne obniżenie w częstotliwości oddawania moczu lub zupełne zatrzymanie
-bóle łydek (???) i klatki piersiowej
-znaczne wydęcie lub poszerzenie się brzucha
Przyczyny objawów:
-jajniki są bardzo duże
-płyny gromadzą się w płucach, brzuchu i tkankach
-wzrasta ryzyko zakrzepicy
Dodatkowe postępowanie:
-udaj się do szpitala (lub skontaktuj się z lekarzem)
-istnieje możliwość ze nadmiar płynów musi być operacyjnie usunięty z organizmu

reklama
Jak rozmawiałam z lekarzem to tak naprawdę hiperstymulację wzmaga gonadotropina czyli zastrzyk na pękniecie przed punkcją , albo ciąża po transferze. Jeśli jest to łagodna hiper po punkcji to do transferu można spokojnie przystąpić. Jeśli po punkcji występuje jej ostry przebieg , to zarodki się zamraża a transfer dopiero po ustąpieniu wszystkich objawów.

Do góry