reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja już po wizycie, prawy jajnik ma 3 pęcherzyki 0,9-1.1 w lewym bodajże 6 (?) też od 0,9 do 1,3, mam przyjść we środe o 8, dołożyli mi menopur z 75 na 150 i we środę rano mam zastrzyk cetrotide. Troche mnie martwi ( a troche podejrzewałam, że tak będzie) że te moje pęcherzyki takie małe i tak słabo zareagowały jajniki. Pani doktor też nie była zachwycona. Jakoś mnie to ostudza...
Ja tylko dodam od siebie, że ja przeszłam stymulację będąc na diecie wegańskiej i karmiąc piersią, także można i tak i z efektami.

Konsultowałam stymulację przy kp zarówno z moją ginekolog, z ginekologiem ogarniającym in vitro jak i z Laktaceutą, nie ma żadnych przeciwwskazań. Jedyne co to piersi mnie bolały przy karmieniu.
Suplementowałaś jakoś w trakcie stymulacji, transferu a później ciąży żelazo albo jakieś witaminy dla wegan? Ja jestem weganką od 7 lat, właściwie od ciąży z córką, od tamtego czasu biorę tylko metylowane b12, ferrytynę mam w dolnej granicy normy ale bardzo źle się czułam po żelazie.

reklama
Ja już po wizycie, prawy jajnik ma 3 pęcherzyki 0,9-1.1 w lewym bodajże 6 (?) też od 0,9 do 1,3, mam przyjść we środe o 8, dołożyli mi menopur z 75 na 150 i we środę rano mam zastrzyk cetrotide. Troche mnie martwi ( a troche podejrzewałam, że tak będzie) że te moje pęcherzyki takie małe i tak słabo zareagowały jajniki. Pani doktor też nie była zachwycona. Jakoś mnie to ostudza...
A który masz dc? Stymulacja od 2dc, tak?
Suplementowałaś jakoś w trakcie stymulacji, transferu a później ciąży żelazo albo jakieś witaminy dla wegan? Ja jestem weganką od 7 lat, właściwie od ciąży z córką, od tamtego czasu biorę tylko metylowane b12, ferrytynę mam w dolnej granicy normy ale bardzo źle się czułam po żelazie.
Żelazo brałam w ciąży i w połogu (rodziłam 5.10.2022r), w trakcie stymulacji nie, chociaż ferrytynę mam nieszczególną, ale tak mam całe życie (koło 25-30) i tak samo ma moja mama i babcia (a mięso jedzą).
Nie udało mi się znaleźć żadnych sensownych witamin wegańskich całościowych, więc brałam wszystko osobno: zmetylowaną b12 i kwas foliowy, d3 w sporych dawkach, omega (bardzo polecam te, mają dobrą proporcję dha:epa, a niewiele wegańskich ma https://allegro.pl/oferta/dr-jacobs-omega-3-dha-epa-kwasy-tluszczowe-9376437111), melatoninę, q10, wapń, magnez, l-karnitynę i acetylo l-karnitynę. No i inozytol. Lekko mnie mdli na samą myśl o tym ile tego było :D

Dziś 8 dc, menopur 75 i bemfola 150 od 2 dc, od dziś mam zwiększyć menopur do 150 i we środe dołożyć ten cetrotide.
Ja teraz biorę tą metylowaną b12, kwas foliowy metylowany 800, wit d 4000j., magnefar b6 forte, siofor plus jakiś kompleks dla kobiet starających się, ale nazwy nie kojarze, bo mam w pojemniczkach już rozłożone na cały miesiąc... Był czas że mialam tego dużo, dużo więcej ale w pewnym momencie też już miałam dość tego

Dziś 8 dc, menopur 75 i bemfola 150 od 2 dc, od dziś mam zwiększyć menopur do 150 i we środe dołożyć ten cetrotide.
Ja teraz biorę tą metylowaną b12, kwas foliowy metylowany 800, wit d 4000j., magnefar b6 forte, siofor plus jakiś kompleks dla kobiet starających się, ale nazwy nie kojarze, bo mam w pojemniczkach już rozłożone na cały miesiąc... Był czas że mialam tego dużo, dużo więcej ale w pewnym momencie też już miałam dość tego
Ja miałam w ogóle inny program stymulacji z racji in vitro za granicą.
Zaczynałam w 4dc długodziałającym zastrzykiem Elonva, później od 6dc orgalutran i dopiero od 9dc Menopur (150 w 9dc, 150 w 10, 150 w 11 i 300 w 12dc) i potem Ovi w 12dc wieczorem i w 14dc rano punkcja. Bardzo podobną sytuację z pęcherzykami jak Ty dziś miałam w 6dc. I potem ładnie ruszyły, w 9dc były już takie 13-15 i później w 11dc miały koło 17. Mam nadzieję, że u Ciebie też ruszą i najwyżej punkcja będzie trochę później...

Nie mam pojęcia na co to Cetrotide ma być właśnie. Dostałam dwa opakowania i jedno z tego co rozumiem mam przyjąć jeszcze przed wizytą we środe, Bemfolę dalej mam brać po 150

Ja mam menopur 75 i gonal f 225. W ogóle nie wiem czy wiecie, ale historia skąd powstał menopur jest strasznie ciekawa. Spoiler alert: wszystko dzięki zakonnicom! ;) Klik tutaj - Link do: The strange story of a fertility drug made with the Pope’s blessing and gallons of nun urine

P.S - czy tylko mnie wkurza, że zanim menopur wstrzyknę to już jest igła tępa przez wbijanie jej do fiolki? :/

Nie mam pojęcia na co to Cetrotide ma być właśnie. Dostałam dwa opakowania i jedno z tego co rozumiem mam przyjąć jeszcze przed wizytą we środe, Bemfolę dalej mam brać po 150
Z tego co widzę to Cetrotide jest antagonistą gonadoliberyny czyli ma zapobiegać naturalnej owulacji, żeby nic nie popękało za wcześnie. Te leki nie wpływają na to jak pęcherzyki rosną. To trzymam mocno kciuki za Bemfolę z połączeniu ze zwiększonym Menopurem :)

reklama
Wygląda na to że tak :) a jeszcze do transferu są jakieś specjalnie koktajle buraczano-arbuzowe, które mają potwierdzony pozytywny wpływ na % implantacji :)
Chyba jestem dziwna, bo dla mnie to brzmi całkiem apetycznie 😂

A przy okazji też się przywitam 🙋‍♀️ Po trzech latach starań, 3 lipca mam kolejna wizytę w Gamecie i przy dobrych wiatrach w następnym cyklu rozpoczniemy pierwszą procedurę ☺️

Do góry