reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
też psikalam od początku i też raz dziennie 😁ja jutro jadę do kliniki po tych tabsach na wywołanie i już po okresie oczywiście moje jajniki już jak jakis paciorkowiec przez te pcos 🤷no ale nie ma co narzekać 😂 teraz to Ty jesteś najważniejsza ❤️
ja miałam cyrki z plamieniami po ciąży tzn pierwszy okres dostałam dokładnie rok i jeden dzień po porodzie a potem ciagle krwawienia zakończone plamieniem które trwały nawet 3tyg i znowu przekształcały się w krwawienie. Dostałam tabletki anty i tak ciągnę je do teraz czyli już ponad 1,5 roku. Ale okres jak w zegarku. Nie wiem jak wygladaja teraz moje jajniki 🤷‍♀️

Dziewczyny czy jest tu ktoś kto podchodził w Niemczech do IVF ? Czy to prawda ze tutaj nie badają zarodków ? Tak dziś w klinice mi powiedziano

Dziewczyny czy jest tu ktoś kto podchodził w Niemczech do IVF ? Czy to prawda ze tutaj nie badają zarodków ? Tak dziś w klinice mi powiedziano
Ja nie w Niemczech ale w Holandii i tu tez nie badają zarodków. Ale tutaj jest całkowita refundacja 3 procedur razem z lekami i wszystkimi transferami. Nie wiem jaj w Niemczech to wyglada finansowo

Hej. Ja byłam prowadzona przez lekarza w Niemczech, który współpracuje z kliniką w Pradze. Stymulację miałam w Niemczech a punkcję i transfer w Czechach.
Jutro mam wizytę u mojego lekarza, podpytam go jak to tutaj wygląda :)

D

Ale cudownie. Oby u nas do tego doszło 🙏
ale sa tez pewne zasady, np nie przeprowadzają punkcji jeśli jest mniej niż 3 pecherzyki i więcej niż 30. Wtedy jest reset cyklu i od nowa - wciąż to jest pierwsze podejście. Najczęściej nie ma narkozy podczas punkcji - tylko w wyjątkowych wypadkach (ja miałam 36 pęcherzy po drugiej stymulacji i dopuścili mnie do punkcji i dali narkozę). Zapładniają wszystkie pobrane komórki - nie ma możliwości mrożenia komórek tylko zarodków - w ten sposób mam jeszcze 9 zarodków blastek. Nie podają klas zarodków ani nie badają ich. Nie robią badań hormonów podczas stymulacji ani po transferze - to samo tyczy się bhcg, dla nich test sikany w 14dpt jest wiążący i umawiają usg na ok 30dpt. Wszystko co może się zdarzyć po drodze to wypadek losowy. To takie pewne aspekty różnic między Polska a Holandia.

ja miałam cyrki z plamieniami po ciąży tzn pierwszy okres dostałam dokładnie rok i jeden dzień po porodzie a potem ciagle krwawienia zakończone plamieniem które trwały nawet 3tyg i znowu przekształcały się w krwawienie. Dostałam tabletki anty i tak ciągnę je do teraz czyli już ponad 1,5 roku. Ale okres jak w zegarku. Nie wiem jak wygladaja teraz moje jajniki 🤷‍♀️
ja plamienia miałam przed ciążą ale to z zza wysokiej prolaktyny po porodzie pierwszy okres po pół roku i następny znowu po 4 miesiącach nie pchał mnie w antykoncepcje tylko dał jakieś tabletki Orgametril 🤷

W Niemczech jest rafundacja 50% na 3 procedury i leki.
Dziś próbowałam „wyżebrać” dodatkowa diagnostykę ale Pani doktor mówiła ze jeszcze za wcześnie na immunologie bo to dopiero pierwsza strata… za to dostałam skierowanie do genetyka i tez to dla mnie dziwne ze nie robią takich badań bezpośrednio w klinice. Jednak ta nasza Polska jest nie zastąpiona

reklama
Do góry