reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
W końcu doprosiłam się o informację odnośnie klasy zarodka. Mój ma 6.2.2 - czy to bardzo źle? On jest z 6-ej doby, prawda? Czy przy transferze dwóch zarodków na raz muszą być z tej samej doby?

W końcu doprosiłam się o informację odnośnie klasy zarodka. Mój ma 6.2.2 - czy to bardzo źle? On jest z 6-ej doby, prawda? Czy przy transferze dwóch zarodków na raz muszą być z tej samej doby?
Czytałak ostatnio, że muszą być z tej samej doby ale znowu na zagranicznej stronie dziewczyny transferowały w różnych 🤷‍♂️

Nie z szóstej doby. W sensie to 6 oznacza coś innego.o

Do ich opisu używa się cyfry (od 1 do 6), świadczącej o etapie rozwoju, na jakim się znajdują:
  • 1 - wczesna blastocysta,
  • 2 - dojrzała blastocysta,
  • 3 – rozszerzona blastocysta,
  • 4 – wylęgająca się blastocysta,
  • 5 – blastocysta wylęgowa,
  • 6 – wykluta blastocysta.
Dodatkowo dookreśla się je literami (A-C), oznaczającymi klasę rozwoju i ułożenie zewnętrznych komórek – węzła zarodkowego, czyli części, z której powstanie jego organizm:
  • A - dużo komórek ułożonych ściśle jedna przy drugiej
  • B - kilka komórek ułożonych luźno
  • C - bardzo mało komórek, rozproszonych
i trofektodermy, przyszłego łożyska:
  • A – dużo komórek, zespolonych
  • B – mało komórek, tworzących luźną strukturę
  • C – pojedyncze komórki o sporych rozmiarach
Źródło: Link do: In vitro – rozwój i klasyfikacja zarodków | Klinika Bocian

Czyli Twój to:
wykluta blastocysta
kilka komórek ułożonych luźno
mało komórek, tworzących luźną strukturę

Także jest przyzwoity :)

Nie z szóstej doby. W sensie to 6 oznacza coś innego.o

Do ich opisu używa się cyfry (od 1 do 6), świadczącej o etapie rozwoju, na jakim się znajdują:
  • 1 - wczesna blastocysta,
  • 2 - dojrzała blastocysta,
  • 3 – rozszerzona blastocysta,
  • 4 – wylęgająca się blastocysta,
  • 5 – blastocysta wylęgowa,
  • 6 – wykluta blastocysta.
Dodatkowo dookreśla się je literami (A-C), oznaczającymi klasę rozwoju i ułożenie zewnętrznych komórek – węzła zarodkowego, czyli części, z której powstanie jego organizm:
  • A - dużo komórek ułożonych ściśle jedna przy drugiej
  • B - kilka komórek ułożonych luźno
  • C - bardzo mało komórek, rozproszonych
i trofektodermy, przyszłego łożyska:
  • A – dużo komórek, zespolonych
  • B – mało komórek, tworzących luźną strukturę
  • C – pojedyncze komórki o sporych rozmiarach
Źródło: Link do: In vitro – rozwój i klasyfikacja zarodków | Klinika Bocian

Czyli Twój to:
wykluta blastocysta
kilka komórek ułożonych luźno
mało komórek, tworzących luźną strukturę

Także jest przyzwoity :)
dzięki :) właśnie mi się nie zgadzało z datami utworzenia zarodków i zakończenia hodowli.

To taki szybki bill, wyprzedził w rozwoju kolegów ;) u mnie jedno z blizniat to 5.2.2 czyli dość podobnie. Innymi słowy dobry zarodek :)

Dziewczyny czy w udanym transferze miałyście objawy zagniezdżenia jakieś? Czytałam o jakiś kłuciach czy coś a ja 3 dpt i nic takiego. Wczoraj tylko mocne bóle jak na @ i całe lędźwie a dziś już kompletnie nic. Boje sie, że nic z tego 😭

Dziewczyny czy w udanym transferze miałyście objawy zagniezdżenia jakieś? Czytałam o jakiś kłuciach czy coś a ja 3 dpt i nic takiego. Wczoraj tylko mocne bóle jak na @ i całe lędźwie a dziś już kompletnie nic. Boje sie, że nic z tego 😭
Nic nie miałam.
9dpt poryczałam się, że się nie udało i poszłam zrobić test - był pozytywny

reklama
6 - poza otoczka blastocysta.
Druga cyferka to trofektoderma - z niej powstanie zarodek
Ostatnia 2 - mniej komórek, ładnie upakowane i niesymetryczne, z lekką fragmentacją

Do góry