reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
W końcu doprosiłam się o informację odnośnie klasy zarodka. Mój ma 6.2.2 - czy to bardzo źle? On jest z 6-ej doby, prawda? Czy przy transferze dwóch zarodków na raz muszą być z tej samej doby?

W końcu doprosiłam się o informację odnośnie klasy zarodka. Mój ma 6.2.2 - czy to bardzo źle? On jest z 6-ej doby, prawda? Czy przy transferze dwóch zarodków na raz muszą być z tej samej doby?
Czytałak ostatnio, że muszą być z tej samej doby ale znowu na zagranicznej stronie dziewczyny transferowały w różnych 🤷‍♂️

Nie z szóstej doby. W sensie to 6 oznacza coś innego.o

Do ich opisu używa się cyfry (od 1 do 6), świadczącej o etapie rozwoju, na jakim się znajdują:
  • 1 - wczesna blastocysta,
  • 2 - dojrzała blastocysta,
  • 3 – rozszerzona blastocysta,
  • 4 – wylęgająca się blastocysta,
  • 5 – blastocysta wylęgowa,
  • 6 – wykluta blastocysta.
Dodatkowo dookreśla się je literami (A-C), oznaczającymi klasę rozwoju i ułożenie zewnętrznych komórek – węzła zarodkowego, czyli części, z której powstanie jego organizm:
  • A - dużo komórek ułożonych ściśle jedna przy drugiej
  • B - kilka komórek ułożonych luźno
  • C - bardzo mało komórek, rozproszonych
i trofektodermy, przyszłego łożyska:
  • A – dużo komórek, zespolonych
  • B – mało komórek, tworzących luźną strukturę
  • C – pojedyncze komórki o sporych rozmiarach
Źródło: Link do: In vitro – rozwój i klasyfikacja zarodków | Klinika Bocian

Czyli Twój to:
wykluta blastocysta
kilka komórek ułożonych luźno
mało komórek, tworzących luźną strukturę

Także jest przyzwoity :)

Nie z szóstej doby. W sensie to 6 oznacza coś innego.o

Do ich opisu używa się cyfry (od 1 do 6), świadczącej o etapie rozwoju, na jakim się znajdują:
  • 1 - wczesna blastocysta,
  • 2 - dojrzała blastocysta,
  • 3 – rozszerzona blastocysta,
  • 4 – wylęgająca się blastocysta,
  • 5 – blastocysta wylęgowa,
  • 6 – wykluta blastocysta.
Dodatkowo dookreśla się je literami (A-C), oznaczającymi klasę rozwoju i ułożenie zewnętrznych komórek – węzła zarodkowego, czyli części, z której powstanie jego organizm:
  • A - dużo komórek ułożonych ściśle jedna przy drugiej
  • B - kilka komórek ułożonych luźno
  • C - bardzo mało komórek, rozproszonych
i trofektodermy, przyszłego łożyska:
  • A – dużo komórek, zespolonych
  • B – mało komórek, tworzących luźną strukturę
  • C – pojedyncze komórki o sporych rozmiarach
Źródło: Link do: In vitro – rozwój i klasyfikacja zarodków | Klinika Bocian

Czyli Twój to:
wykluta blastocysta
kilka komórek ułożonych luźno
mało komórek, tworzących luźną strukturę

Także jest przyzwoity :)
dzięki :) właśnie mi się nie zgadzało z datami utworzenia zarodków i zakończenia hodowli.

To taki szybki bill, wyprzedził w rozwoju kolegów ;) u mnie jedno z blizniat to 5.2.2 czyli dość podobnie. Innymi słowy dobry zarodek :)

Dziewczyny czy w udanym transferze miałyście objawy zagniezdżenia jakieś? Czytałam o jakiś kłuciach czy coś a ja 3 dpt i nic takiego. Wczoraj tylko mocne bóle jak na @ i całe lędźwie a dziś już kompletnie nic. Boje sie, że nic z tego 😭

Dziewczyny czy w udanym transferze miałyście objawy zagniezdżenia jakieś? Czytałam o jakiś kłuciach czy coś a ja 3 dpt i nic takiego. Wczoraj tylko mocne bóle jak na @ i całe lędźwie a dziś już kompletnie nic. Boje sie, że nic z tego 😭
Nic nie miałam.
9dpt poryczałam się, że się nie udało i poszłam zrobić test - był pozytywny

reklama
6 - poza otoczka blastocysta.
Druga cyferka to trofektoderma - z niej powstanie zarodek
Ostatnia 2 - mniej komórek, ładnie upakowane i niesymetryczne, z lekką fragmentacją

Do góry