No mam znajomych w Anglii i on właśnie pracuje a ona siedzi w domu bo nie ma potrzeby pracować. A w PL oboje pracowali i wynajmowali pokój z kuchnia a tam dom:-)No duzo jest opcji, to dobrze bo jednak nie zniechęca to do rodzicielstwa jak w niektórych krajach.. Pamiętam że jak wróciłam to jakoś conajmniej pół roku korzystałam z tej godziny na karmienie i kończyłam szybciej ale później dałam już spokój mimo iż na cycku był do 2 lat . No przyznam że w UK to ludzi musi być stać na dzieci bo żłobki przedszkola kosztują fortune a i na macierzyńskim grosze niektórzy dostają.. Ale u nas jest tak że jak mąż ma dobry kontrakt to nie muszę pracować a w Polsce jednak trudno jednej osobie dom utrzymać.. Pozatym 100% pensji polskiej to nadal sporo mniej niż tutaj 50% a koszty życia są podobne wiec nie będę narzekać na takie szczegóły bo nadal uważam że to cud ze nam się udało kolejne i vitro.. No z trójka to już będzie logistyka najwyższego stopnia u Ciebie po powrocie do pracy bo opieką, różne godziny i miejsca odbioru dzieci później zajęcia po lekcjach ale tyle ludzi daje rade wiec Wy też przecież dacie
Co do tych kamień to ja nie korzystałam w pierszej ciąży chyba, ale teraz nie zawaham się ich użyć.
U nas przedszkola są zapewnione dla każdego dziecka. Tylko to jest przechowalnia często bo grupa liczy do 30 osób. Zlobek już w zależności od punktów może przy 2 dziecku się dostaniesz od 2rz. I tez ogromne koszty ale wiesz za co płacisz :-) grupy do 10 osób, zajecia dla starszakow:-) no to jest inna bajka. Tak samo przedszkola ja bym wolała puścić do prywatnego w grupie mało dzieci, ale to się zobaczy.