reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
Jeżeli mogę coś zasugerować to Embryogen nie wiem czy on taki konieczny. Niby kiedyś mówili, ze on może zwiększać implantację, ale czy naprawdę tak jest. To chyba tez obalili. Ogółem zarodki trzymane są w specjalnych mediach hodowlanych o konkretnej lepkości itp nie w wodzie. Nie wiem czy bym to brała. Mi nikt niego nie proponował. Ogółem AH jak najbardziej tak, ale przy PGS nie ma sensu, chyba? Bo macie zarodki 5/6 czyli one już same wyszły z otoczki. Chyba, ze jak widzą, zbyt grubą to pomaga embriolog?!

Separacja plemników to przepuszczenie ich przez tube magnetyczną ( bodajże) i wybranie tego o najmniejszych uszkodzeniach chromatyny. Pokuszę się o stwierdzenie, ze wybranie poprawnych plemników czyli do fragmentacji 5-8%. Potrzeba do tego min. 10mln/ml plemników przy słabym nasieniu- nie obniżonych parametrach ta procedura odpada. FAMSI to wybranie plemnika pod mikroskopem w największym z możliwych powiększeniu (IMSI) gdzie szukają czy on prezentuje się idealnie. Żadnych wgłębien w główce, nierównych witek tego przy ICSI się nie zobaczy. Te defekty korelują z wadliwym DNA. Potem bierze się takiego delikwenta i patrzy czy wiąże się z hialuronianem. Czyli czy będzie zdolny zaplodnic poprawnie komórkę jajową. Tego nie wiemy, ani po ICSI ani po IMSI.
Dobra to już wiem czemu my tego nie mamy uf

Jeżeli mogę coś zasugerować to Embryogen nie wiem czy on taki konieczny. Niby kiedyś mówili, ze on może zwiększać implantację, ale czy naprawdę tak jest. To chyba tez obalili. Ogółem zarodki trzymane są w specjalnych mediach hodowlanych o konkretnej lepkości itp nie w wodzie. Nie wiem czy bym to brała. Mi nikt niego nie proponował. Ogółem AH jak najbardziej tak, ale przy PGS nie ma sensu, chyba? Bo macie zarodki 5/6 czyli one już same wyszły z otoczki. Chyba, ze jak widzą, zbyt grubą to pomaga embriolog?!
nam dr zaproponował wiec wzięliśmy. Czas pokaże co to wyjdzie z tego wszystkiego...

reklama
Do góry