reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny chyba trochę wprowadzacie w błąd in vitro może się odbyć na cyklu stymulowanym lub na tzw. cyklu naturalnym ( tzw. bo on również jest z lekami ewentualnie bez, ale to decyzja lekarza) - jest to wybór procedury do Ivf, imsi lub icsi. Crio jest pochodną zastosowanej procedury tj. jeżeli już masz zarodek i to jest na cyklu sztucznym. Polecam Forum Embriologiczne na stronie Novum lub stronę invitroonline.pl, tam jest wyjaśnione co i jak.

Ostatnia edycja:
reklama
A to Twoj pierwszy transfer? U mnie jak na razie walka trwa 3 lata. Moim motorem napędowym jest mój 7 latek :) teraz niewiadomo czemu nie mogłam zajsc naturalnie. Strata boli ale pocieszam się ze w ciążę zachodzę. Chciałabym tylko żeby obyło się bez łyżeczkowania żeby jak najszybciej podejsc do kolejnego transferu. Ty pewnie zaczniesz krwawic jak odstawisz leki. Ja nie biorę nic i tak siebie siedzę na tykającej bombie. Pamiętaj że po każdej burzy wychodzi słońce. Ściskam mocno! :)
To jest w ogóle straszne. Tyle się staramy ivf ICSI iui... To nie jest już dla nas tylko problem utraty ciąży. Znajomi mówią spokojnie zajdziesz w drugą zanim się obejrzysz tylko ile to u nas trwa... Tak jak w moim przypadku to są lata starań i to była moja pierwsza ciąża i niestety nieudana. Strasznie bolesne to jest myślę dla nas wszystkich dziewczyny

A to Twoj pierwszy transfer? U mnie jak na razie walka trwa 3 lata. Moim motorem napędowym jest mój 7 latek :) teraz niewiadomo czemu nie mogłam zajsc naturalnie. Strata boli ale pocieszam się ze w ciążę zachodzę. Chciałabym tylko żeby obyło się bez łyżeczkowania żeby jak najszybciej podejsc do kolejnego transferu. Ty pewnie zaczniesz krwawic jak odstawisz leki. Ja nie biorę nic i tak siebie siedzę na tykającej bombie. Pamiętaj że po każdej burzy wychodzi słońce. Ściskam mocno! :)
Mój pierwszy transfer był około 2 lata temu myślę. Miałam już 4 transfery i dopiero w czwartym czyli teraz zaszłam w ciążę ale niestety nie udaje się.

Dziewczyny chyba trochę wprowadzacie w błąd in vitro może się odbyć na cyklu stymulowanym lub na tzw. cyklu naturalnym ( tzw. bo on również jest z lekami ewentualnie bez, ale to decyzja lekarza) - jest to wybór procedury do Ivf, imsi lub icsi. Crio jest pochodną zastosowanej procedury tj. jeżeli już masz zarodek i to jest na cyklu sztucznym. Polecam Forum Embriologiczne na stronie Novum lub stronę invitroonline.pl, tam jest wyjaśnione co i jak.
No właśnie nie koniecznie, niektóre dziewczyny podchodzą do crio na cyklu naturalnym.... I właśnie zastanawiamy się o co chodzi. Jak to wygląda i dlaczego niektóre tak niektóre inaczej....

Dziś miałam wizytę startową:)
Nie sądziłam że tak będę się emocjonować i stresować, że nie wszystko chyba zapamiętałam. Jeśli wszystko dobrze pójdzie i okres przyjdzie dwa dni wcześniej, tak jak w przedostatnim miesiącu to zaczynam stymulację!
A wtedy transfer 23-24. Jesli nie, to startuję w styczniu.

Mam przepisany Clostibegyt i Bemfola od drugiego dnia cyklu i tu mam zagwostkę bo Pani doktor powiedziała, że sugeruje właśnie taki rodzaj stymulacji a nie na naturalnym cyklu i że na naturalnym za leki zapłacimy ok 500 a na tym ok. 5000. No i w aptece się zdziwiłam, bo zapłaciłam tylko 1800 zł.
Ile płaciłyscie za leki takie jak moje?

Ja mam cykle 28 dniowe i ostatnio transfer mialam w 18 dc. Teraz też nie wcześniej gdyż wizytę mam w 11 dc i podejrzewam że od tego dnia będę musiała być progesteron. Zresztą już zaczelam pić winko na lepsze endo i kupiłam dziś ananasa 🙈 tak jak ostatnio 🙈 więc nie jest powoedziane ze musi być w połowie cyklu 😉 jak już endo będziesz miała dobre musisz zacząć brac leki żeby otworzyć okienko implantacyjne czy jakoś tak. Nie wiem jak to jesy przy zarodkach 3 dniowych np. Ale ja przy 5 dniowych zaczynam brac 5 dni wcześniej
Ja też mam 5 dniowy zarodek. Boje się, że nie wyrobie się przed świętami... no ale nic, pożyjemy zobaczymy :)

No właśnie nie koniecznie, niektóre dziewczyny podchodzą do crio na cyklu naturalnym.... I właśnie zastanawiamy się o co chodzi. Jak to wygląda i dlaczego niektóre tak niektóre inaczej....
Moja obecna ciąża (niestety serce już nie bije) była z zamrożonych zarodków na cyklu naturalnym bez stymulowania żadnymi lekami. Poprostu chodziłam co 2-3 dni na usg isprawdzali kiedy będzie moja owulacja i badania krwi robili. Wtedy kiedy miałam mieć swoją naturalną owulację + 2 dni później miałam transfer. Nie brałam wciąż żadnych leków. Ciąża się przyjęła beta ładnie rosła ale w pewnym momencie zaczął spadać mi progesteron i wtedy już zaczęłam brać go sztucznie.

reklama
Ja się zastanawiam od czego to zależy że się podchodzi na cyklu naturalnym albo sztucznym 🤔🤔🤔 ja mam teraz 2 transfer i drugi na sztucznym 🤔🤔🤔
U mnie w klinice nie podchodzi się wogole na cyklu naturalnym.... no może jsjus 1 % .
Cykl sztuczny jest wygodniejszy można coś zaplanować, można dalej brać leki gdy endo nie jest jeszcze ok .A na naturalnym hmmmmm
Zostawiamy to naturze.....
Wszystkie U mnie były sztuczne .
2-3 dzień cyklu Estrofen po 10 dniach wizyta jeśli endo ok to badanie progesteronu i otwieranie okna implantacyjnego progesteronem . A jeśli nie to kolejne 2-4 dni Estrofen i wizyta.
Przy 1 ciąży 10 dni wystarczyło na estrofenie przy 2 potrzebowałam 14 dni zanim endo było 3 liniowe i odpowiedniej grubości.

Do góry