reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
5 dni, chyba dzień wcześniej albo nawet dwa oznaczony był 7AA.
Zobacz, znalazłam jeszcze to... Wygląda na to, że Twoje 2.2.2 to była blastocysta 2BB

Załączniki

• Screenshot_20200719_085653_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_20200719_085653_com.android.chrome.jpg
    177,2 KB · Wyświetleń: 980
Sprawdziłam przed chwilą: 3 osoba 7B, a 5 osoba 2.2.2. Wczesniej coś mi się pomyliło 🤦‍♀️
OK, no to jasne... W 3 dobie miałaś 7 komórek, a w 5 blastocyste 2BB. Czyli dość wczesna, ale dobrej jakości... U mnie jeden zarodek przetrzymali do 6 doby i osiągnęli czwórkę... Reszta miała czwórkę w piątej dobie...
Ja miałam większość 4AA i 4AB, niestety żaden transfer się nie udał, więc nie ma się co martwić, jeśli zarodek nie będzie najwyższej klasy... Dziewczynom się udaje z takimi....

Ja miałam ostatnio podany zarodek 2.2.2 , ale szczerze powiem nie wiem co to znaczy 🧐
Mamy trzy cyferki- pierwsza oznacza stopień rozwoju blastocysty:
1 - wczesna blastocysta JAMA nie więcej niż 15% zarodka
2 - niepełna blastocysta jama 50% zarodka.
3 - pełna blastocysta- od tego momentu powinno się oceniać resztę morfologii blastocysty. Kliniki i tak robią to wcześniej
4 - rozpędzona blastocysta
5- wychodząca z otoczki blastocysta
6 - poza otoczka blastocysta.
Druga cyferka to trofektoderma - z niej powstanie zarodek
Cyferka 1 - duzo komórek, ładnie upakowane komorki( gęsto) symetryczne, bez fragmentacji
Cyferka 2 - mniej komórek, ładnie upakowane i niesymetryczne, z lekką fragmentacją
Cyferka 3 - mało komórek są niesymetryczne, lub nawet szare z duza fragmenracją. Kiedyś oceniano od A-C.
Ostatnia cyferka to trofoblast czyli z nich powstanie lozysko. Tez ocena od 1-3
Najlepiej rokują blastocysty pełne czyli powyżej 3 np. 3.2.2, 3.1.1. Kiedyś używano innej oceny ekspansja blastocysty 1-6 ale trofoblast i trofektoderma było od A-C. Czyli 3.1.1 to 3AA a 2.2.2 to 2BB. To słabiej rokujący zarodek, ale z takich rodzą się dzieci. Tym bardziej ze nie powinien być oceniany jeszcze. Spokojnie może wejść na 4AA tylko pare godzin później albo jeden pełny dzien później.

reklama
:ninja2:
Kochane ja mam pytanko bo w poniedziałek kasę na ten wymaz na COVID. I nie wiem jak się przygotować? Myć zęby normalnie? Jakoś przepłukać gardło i czy mogę coś jeść wcześniej czy trzeba jechać tak na surowo ?? Podpowiedzcie bo chce dzisiaj z teściowa drinka wypić ale nie wiem czy mogę ?? 😉😉
Z tego co pamieyam to 3 h wcześniej nie można nic jeść i pić

Do góry