A gdzie Bazyliszka wcięło? @bazylia128 jak tam się czujesz? Ja muszę zaraz paznokcie na stopach zrobić . Nie lubię
reklama
Sprawdziłam przed chwilą: 3 osoba 7B, a 5 osoba 2.2.2. Wczesniej coś mi się pomyliłoTakiego oznaczenia 7AA, też nigdy nie widziałam... Takie oznaczenia wg wszystkich źródeł kończą się na 6..
Znalazłam kółka artykułów na ten temat. B jeden masz ponizej: Link do: Ocena zarodków w dniu 5, 6 i 7 - cykl LABORATORIUM OD KUCHNI 5/6 - in vitro, badanie nasienia Parens Centrum leczenia niepłodności
Doba* nie lubię jak słownik podpowiada wyrazySprawdziłam przed chwilą: 3 osoba 7B, a 5 osoba 2.2.2. Wczesniej coś mi się pomyliło
Gonia0605
Fanka BB :)
Zobacz, znalazłam jeszcze to... Wygląda na to, że Twoje 2.2.2 to była blastocysta 2BB5 dni, chyba dzień wcześniej albo nawet dwa oznaczony był 7AA.
Załączniki
DziekiZobacz, znalazłam jeszcze to... Wygląda na to, że Twoje 2.2.2 to była blastocysta 2BB
Gonia0605
Fanka BB :)
OK, no to jasne... W 3 dobie miałaś 7 komórek, a w 5 blastocyste 2BB. Czyli dość wczesna, ale dobrej jakości... U mnie jeden zarodek przetrzymali do 6 doby i osiągnęli czwórkę... Reszta miała czwórkę w piątej dobie...Sprawdziłam przed chwilą: 3 osoba 7B, a 5 osoba 2.2.2. Wczesniej coś mi się pomyliło
Ja miałam większość 4AA i 4AB, niestety żaden transfer się nie udał, więc nie ma się co martwić, jeśli zarodek nie będzie najwyższej klasy... Dziewczynom się udaje z takimi....
Mamy trzy cyferki- pierwsza oznacza stopień rozwoju blastocysty:Ja miałam ostatnio podany zarodek 2.2.2 , ale szczerze powiem nie wiem co to znaczy
1 - wczesna blastocysta JAMA nie więcej niż 15% zarodka
2 - niepełna blastocysta jama 50% zarodka.
3 - pełna blastocysta- od tego momentu powinno się oceniać resztę morfologii blastocysty. Kliniki i tak robią to wcześniej
4 - rozpędzona blastocysta
5- wychodząca z otoczki blastocysta
6 - poza otoczka blastocysta.
Druga cyferka to trofektoderma - z niej powstanie zarodek
Cyferka 1 - duzo komórek, ładnie upakowane komorki( gęsto) symetryczne, bez fragmentacji
Cyferka 2 - mniej komórek, ładnie upakowane i niesymetryczne, z lekką fragmentacją
Cyferka 3 - mało komórek są niesymetryczne, lub nawet szare z duza fragmenracją. Kiedyś oceniano od A-C.
Ostatnia cyferka to trofoblast czyli z nich powstanie lozysko. Tez ocena od 1-3
Najlepiej rokują blastocysty pełne czyli powyżej 3 np. 3.2.2, 3.1.1. Kiedyś używano innej oceny ekspansja blastocysty 1-6 ale trofoblast i trofektoderma było od A-C. Czyli 3.1.1 to 3AA a 2.2.2 to 2BB. To słabiej rokujący zarodek, ale z takich rodzą się dzieci. Tym bardziej ze nie powinien być oceniany jeszcze. Spokojnie może wejść na 4AA tylko pare godzin później albo jeden pełny dzien później.
Ja tez bo się znów zapuscilam Jaki kolorek robisz ?A gdzie Bazyliszka wcięło? @bazylia128 jak tam się czujesz? Ja muszę zaraz paznokcie na stopach zrobić . Nie lubię
To i tak masz dobrze .. mój w weekend odsypia do 11stej i wstaje jak już o obiedzie myśleMój to na śniadanie potrafi zrobić tylko twaróg ze szczypiorkiem na kanapki, więc pożytku za bardzo z niego nie mam
reklama
Z tego co pamieyam to 3 h wcześniej nie można nic jeść i pićKochane ja mam pytanko bo w poniedziałek kasę na ten wymaz na COVID. I nie wiem jak się przygotować? Myć zęby normalnie? Jakoś przepłukać gardło i czy mogę coś jeść wcześniej czy trzeba jechać tak na surowo ?? Podpowiedzcie bo chce dzisiaj z teściowa drinka wypić ale nie wiem czy mogę ??
Podziel się: