reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny mam dwa pytania. Po pierwsze jak wygląda pierwsze usg po transferze? Jest dopochwowe, czy przez brzuszek?
Drugie pytanko to jak sobie radzić z bólem głowy w trakcie ciąży.. Dzisiaj przez pół dnia myślałam że mnie rozsadzi. Nawet sen nie pomógł.
Wszystkie usg bedziesz miala wykonywane dowcipnie dopoki maluch nie bedzie wystarczajacych rozmiarow zeby moc zobaczyc go przez brzuch :)
A na bol glowy bierz paracetamol. Tylko jego w zasadzie mozna. Mnie tez dzis rozsadzalo :( Ale w ogole leki bierz jakiekolwiek bierz tylko w ostatecznej ostatecznosci :)

reklama
Wszystkie usg bedziesz miala wykonywane dowcipnie dopoki maluch nie bedzie wystarczajacych rozmiarow zeby moc zobaczyc go przez brzuch :)
A na bol glowy bierz paracetamol. Tylko jego w zasadzie mozna. Mnie tez dzis rozsadzalo :( Ale w ogole leki bierz jakiekolwiek bierz tylko w ostatecznej ostatecznosci :)
A co mam zrobić jak leki dopochwowe muszę wziąć niecałe dwie godziny przed wizytą przecież nie umyje się, bo wszystko wyplucze. A jeśli chodzi o paracetamol to czytalam, że on też może zaszkodzić. Co tu robić

Dziewczyny, jest dobrze [emoji4] maluch ma teraz 5,5cm [emoji173] serduszko ladnie bije 159bpm, pepowina trojnaczyniowa [emoji7]
Ryzyka skorygowane wyszly niskie[emoji173]:
Tr. 21. 1:7213
Tr. 18. 1:6995
Tr. 13. <1:20000
Kosc nosowa obecna [emoji7]
Ocena wczesnej anatomii - budowa, przeplywy, wszystko ok, nie bede Was zameczac szczegolami [emoji4]
Rozmawialismy z Pania Dr i sama stwierdzila, ze pomimo bardzo dobrych wynikow z dzisiejszych badan, to jesli mozemy, glownie biorac pod uwage in vitro, zalecalaby jednak zrobic wolne dna plodowe. I tak bylismy zdecydowani na Nifty, wiec umowilam sie na pobranie krwi na przyszly tydz. Nastepna wizyte w tej miejscowce u docenta mam 12.09, wtedy juz powinny byc wyniki z dna plodowego, wiec wszystko bedzie wiadomo napewno.
Aaa co do plci na podstawie wyrostka wydaje sie ze to dziewczynka [emoji7] ale Pani Dr mowi ze ten wyrostek taki nie calkiem lezacy, wiec dzidzius moze nas jeszcze zaskoczyc i w ktoryms momencie sie pojawic siusiaczek [emoji4]
Zobacz załącznik 890351Zobacz załącznik 890352Zobacz załącznik 890353
Jeeeej jak pieknie! Kasiula nasze maluszki sa identycznych rozmiarow :D Moj wczoraj mial 5,6 :) Rodzimy razem i nie ma opcji! :) Ciesze sie ze wszystko ok! I zazdroszcze Ci tego zdjecia 3D! U mnie gina ma mega nowoczesny sprzet ale nie wiedzialam ze juz mozna te 3d robic, upomne sie nast razem :) A ten Nifty u nas kosztuje prawie 2tys zlotych, w Polsce tez tak drogo? Jesli drugie nie uda mi sie przed 35rz urodzic to tez bede go pewnie robic.

A co mam zrobić jak leki dopochwowe muszę wziąć niecałe dwie godziny przed wizytą przecież nie umyje się, bo wszystko wyplucze. A jeśli chodzi o paracetamol to czytalam, że on też może zaszkodzić. Co tu robić
Paracetamol nie szkodzi :) Ale oczywiscie nie jedz go jak cukierki ;) Z umiarem.

A jakie to leki dopochwowe? Progesteron? Bo jesli tak to smialo wez po wizycie.
Ja nigdy nie biore go o stalej godzinie, po prostu robie to na oko - po przebudzeniu, po obiedzie i przed snem :) A jak ide do gina to te poranna biore po wizycie. Ale w sumie tez jemu przy usg nie przeszkadza ten lek, jedynie jesli mialabys robione jakies wymazy czy cytologie to musi byc czysto.

Leki sie wchlaniaja bardzo szybko, to co pozostaje to skladniki dodatkowe w ktorych byl umieszczony lek, mysle ze o progesteronie mowisz, wchlania sie w przeciagu paru minut , wiec nawet jak poczekasz z godzine i potem sie umyjesz nic sie nie stanie. Odnosnie paracetamolu... jesli nie bierzes tego w ilosciach masowych , nie masz sie czego obawiac, gorzej jak ci glowa bedzie pekac;)

Jeeeej jak pieknie! Kasiula nasze maluszki sa identycznych rozmiarow :D Moj wczoraj mial 5,6 :) Rodzimy razem i nie ma opcji! :) Ciesze sie ze wszystko ok! I zazdroszcze Ci tego zdjecia 3D! U mnie gina ma mega nowoczesny sprzet ale nie wiedzialam ze juz mozna te 3d robic, upomne sie nast razem :) A ten Nifty u nas kosztuje prawie 2tys zlotych, w Polsce tez tak drogo? Jesli drugie nie uda mi sie przed 35rz urodzic to tez bede go pewnie robic.
Dzisiaj wyznaczyla nam termin porodu na 04.03.2019 wiec znowu sie skrocilo, na poczatku mialam na Dzien Kobiet [emoji4]
Z tym zdjeciem 4D zdziwila nas, na koniec zaczela to robic i wydrukowala. Czytalam u nich na stronie, ze takie zdj nie ma zadnego znaczenia diagnostycznego i lekarze jesli maja czas, to na koniec wizyty nieraz robia, jedynie ze wzgledu na efekty estetyczne dla rodzicow [emoji4] nic za to ekstra nie placilismy [emoji4]
A co do Nifty, my bedziemy placic 2.2tys zl.
Sporo, ale ja mam taka chora glowe, ze musze to zrobic. Bo bym ciagle myslala, ze nie sprawdzilismy wszystkiego [emoji4]

Ja też ale miny przy tym robię takie, że od razu wiadomo że coś jest nie tak.... :) Kasja to mnie irytuje strasznie no i z Kasza też jest nie zaciekawie, taka kaszanka ...
A ja wlasnie Kasja strasznie lubie (widac po moim niku :) ) jakas ksiezniczka w filmie kiedys sie tak nazywala i mi sie spodobalo :) Ale Kasza jest okropne [emoji14] Katarzyna to juz nawet nie probuje ich uczyc [emoji23]

Dzisiaj wyznaczyla nam termin porodu na 04.03.2019 wiec znowu sie skrocilo, na poczatku mialam na Dzien Kobiet [emoji4]
Z tym zdjeciem 4D zdziwila nas, na koniec zaczela to robic i wydrukowala. Czytalam u nich na stronie, ze takie zdj nie ma zadnego znaczenia diagnostycznego i lekarze jesli maja czas, to na koniec nieraz robia, tylko ze wzgledu na efekt estetyczne dla rodzicow [emoji4] nic za to ekstra nie placilismy [emoji4]
A co do Nifty, my bedziemy placic 2.2tys zl.
Sporo, ale ja mam taka chora glowe, ze musze to zrobic. Bo bym ciagle myslala, ze nie sprawdzilismy wszystkiego [emoji4]
No mi tez skrocila, teraz napisala termin 3.03 wiec znowu blisko siebie [emoji23]
Spoko, ja tez mam chora glowe i tak jak mowie, na bank bede robic przy drugiej ciazy jesli bede miala wiecej niz 35 lat wtedy, takze nie dziwie ci sie ;) Szczegolnie ze nie mam zadnych mrozaczkow wiec znowu moze sie to wszystko wydluzyc...

A ja wlasnie Kasja strasznie lubie (widac po moim niku :) ) jakas ksiezniczka w filmie kiedys sie tak nazywala i mi sie spodobalo :) Ale Kasza jest okropne [emoji14] Katarzyna to juz nawet nie probuje ich uczyc [emoji23]
Na mnie we Wloszech zawsze mowia Caterina [emoji4] bo do ich szeleszczacej Kasi sie nie moglam przekonac, dlatego zawsze sie przedstawiam po wlosku [emoji4]

reklama
No mi tez skrocila, teraz napisala termin 3.03 wiec znowu blisko siebie [emoji23]
Spoko, ja tez mam chora glowe i tak jak mowie, na bank bede robic przy drugiej ciazy jesli bede miala wiecej niz 35 lat wtedy, takze nie dziwie ci sie ;) Szczegolnie ze nie mam zadnych mrozaczkow wiec znowu moze sie to wszystko wydluzyc...
U mnie jeszcze teoretycznie ponizej 35, bo w tym roku 33 skonczylam [emoji4] ale na Nifty nie decydowalam sie ze wzgl na wiek, bardziej chodzi o duza fragmentacje chromatyny plemnikowej

Do góry