reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

a ja to mialam robione i uwazam za super sprawe ,bo po pierwsze zarodki nie sa wyciagane z inkubatora co niestety bardzo czesto powoduje koniec ich rozwoju, w drugim dniu mozna juz stwierdzic ktore sa do niczego i nie ma sensu ich transferowac poprzez podzial komorkowy mona zobaczyc ktore maja abboracje chromosomalne, transferowane sa tylko blastki najwyzszej jakosci co podwyzsza szanse na ciaze i obniza ryzyko poronienia. Wszystko przerobilam na wlasnej skorze, obejrzalam fascynujacy film pokazujacy jak rozwijaly sie nasze blaski z dokladnym objasnieniem przez lekarza.
Ja w to wierze i teraz terz bede robic.
Dwie ciaze przey tym byly,niestety immunolofgia wygrala ,wynika z badan genettycznych po poronieniu. Dziecko bylo zdrowe.
Ja to moge kazdemu polecic
Ja taki film z rozwojem mojej corci od pierwszych sekund jej zycia mam na pendrive jako prezent od kliniki. Trwa jakies 10sekund i pokazuje jak pieknie sie dzielila [emoji7]

reklama
a ja to mialam robione i uwazam za super sprawe ,bo po pierwsze zarodki nie sa wyciagane z inkubatora co niestety bardzo czesto powoduje koniec ich rozwoju, w drugim dniu mozna juz stwierdzic ktore sa do niczego i nie ma sensu ich transferowac poprzez podzial komorkowy mona zobaczyc ktore maja abboracje chromosomalne, transferowane sa tylko blastki najwyzszej jakosci co podwyzsza szanse na ciaze i obniza ryzyko poronienia. Wszystko przerobilam na wlasnej skorze, obejrzalam fascynujacy film pokazujacy jak rozwijaly sie nasze blaski z dokladnym objasnieniem przez lekarza.
Ja w to wierze i teraz terz bede robic.
Dwie ciaze przey tym byly,niestety immunolofgia wygrala ,wynika z badan genettycznych po poronieniu. Dziecko bylo zdrowe.
Ja to moge kazdemu polecic
Hehe to tak jakby mnie ktos w srodku nocy wyciagal spod koldry - rano bym na pewno nie byla chetna do wspolpracy :laugh2: ja tez jestem za tym, ze primo vision do samo dobro ;) zreszta sam transfer to dla zarodkow jak niezly splyw kajakiem - niktnie daje gwarancji ze sie przezyje nawet w kasku. Niepotrzebne sa wodospady po drodze jak np wyciaganie z inkubatora, przekladanie pod mikroskop, wkladanie spowrotem itp. Komu sie chce w nocy wstawac sikac :D:D :D

@dżoasia jeśli potwierdzi mi się puste jajo na kolejnym usg to co warto na szybko zrobić z immuno do Paśnika puki jestem w ciazy? Kiedyś pisalas ale nie pamietam.

Zrobiłam w piątek betę (17000), w sobotę druga (23000), zrobiłam sobie estradiol i prg i tez ok. Dwa tygodnie temu prg 25, teraz 28 (ng/ml)
Tyle ze jutro kończę siódmy tydzień, znaczy 7+0 będzie a w piątek brak echa zarodka
@Koniczyna82 kurczę a co jest nie tak??? Bo ja nie na bieżąco... wierzyłam że już o Ciebie nie muszę pytać bo ciąża rozwija się prawidłowo... :(

Jak Ty mnie dobrze znasz:laugh2: ja to wiem od mojego lekarza wiec wiesz:) zalecil je jedynie bodajże @Iskra_82 przy zlych paranetrach nasienia. Uwierz mi ze ta klinika to inna bajka niz macierzynstwo. Co prawda lepiej jesli chodzi o transfert byly w macierzynstwie i provicie bo w gyn jest *ujowy samolot i raz z niego prawie spadłam i dlugo sie tam nie lezy ale ja bralam potem atosiban wiec przyjezdzali po mnie łożem i sobie lezalam na sali 3 godzinki

Ja o tym podłożu wiem od Was. W Ciechocinku nikt mi tego nie polecał.

IMSI jest poza pakietem,ale to doplata tylko 500zl chyba. Wiesz co, ze nawet nie wiem, ale chyba ICSI ma byc u nas. Mysle, ze rano jeszcze go podpytamy, bo jak so ie czytam roznice, to wydaje mi sie cienko z tym ICSI przy problemach M.
Jezeli chodzi o Primo Vision i pic na wode, niech sobie bedzie bajka. Dla mnie to mniej stresu i swiadomosc, ze zrobilam co moglam. Podczas chodzenia w ostatnich tygodniach od lekarza do lekarza, slyszalam nie raz, ze Intralipid, wlewy, Allo Mlr, cala immunologia to jedna wielka bzdura. Tak naprawde nikt tam nie wie, co i jak ma wplyw. Wiec ok, powiedzialam sobie, ze mimo to zrobie lub skorzystam z tego co moge i przynajmniej sama wobec siebie bede miala ta swiadomosc, ze zrobilam co trzeba.

Nom, tez mi to powiedzial. To ze widac z 20 nieznaczy, ze tyle bedzie dojrzalych. Dojrzalych moze byc polowa, kolejny krok zaplodnienie, wiec moze zostac i z kilka tylko. Troche to czlowieka sprowadza do rzeczywistosci, ze sama hodowla jaj to jeszcze nic...
No a widzisz ty masz 20 ja tylko połowę, mam coś ciężkie przeczucia tzn.złe że wszystko o kant...jutro się okaże lecę spać bo o 4:30 pobudka. Powodzenia wszystkim u jutro w kontakcie ;)

Tylko, ze w ciazy i jeszcze przy takich dawkach lekow to sie zmienia. Moze zrob te ddimery- w ciazy na tej podstawie dziewczyny maja ustalane dawki heparyny - chodzi o to czy ja wlaczyc, czy zwiekszyc dawke, czy jest ona odpowiednia. Aptt i inr to sa groszowe sprawy, nie wiem jak te ddimery, ale podejrzewam, ze nie jakos strasznie drogie. Allo bedzie kosztowalo ok 350 zl i musi byc do tego maz. No i poza.krakowskim prokocimiem i lodzkim apc.nie wiem czy gdzies jeszcze to robia - musisz sie rozeznac.
Dawka heparyna to na podstawie anty X się spr czy jest odpowiednia.

reklama
No mam w zaleceniach, ze ma byc z.sola :) dzieki. Popytam w jakiejs aptece jak kiedys bede :)

@annemarie czyli o picsi chyba przy slabych wynikach wiazania z hialuronianem? Jesli tak, to u nas bylo 97%, wiec raczej nie ma sensu ;)
Potwierdzam,mieliśmy PICSI właśnie ze względu na słabe wiązanie z hialuronianem.I wyszło dobrze,na 10 zapłodnionych komorek mieliśmy 7 ładnych blastek

Do góry