reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

a ja to mialam robione i uwazam za super sprawe ,bo po pierwsze zarodki nie sa wyciagane z inkubatora co niestety bardzo czesto powoduje koniec ich rozwoju, w drugim dniu mozna juz stwierdzic ktore sa do niczego i nie ma sensu ich transferowac poprzez podzial komorkowy mona zobaczyc ktore maja abboracje chromosomalne, transferowane sa tylko blastki najwyzszej jakosci co podwyzsza szanse na ciaze i obniza ryzyko poronienia. Wszystko przerobilam na wlasnej skorze, obejrzalam fascynujacy film pokazujacy jak rozwijaly sie nasze blaski z dokladnym objasnieniem przez lekarza.
Ja w to wierze i teraz terz bede robic.
Dwie ciaze przey tym byly,niestety immunolofgia wygrala ,wynika z badan genettycznych po poronieniu. Dziecko bylo zdrowe.
Ja to moge kazdemu polecic
Ja taki film z rozwojem mojej corci od pierwszych sekund jej zycia mam na pendrive jako prezent od kliniki. Trwa jakies 10sekund i pokazuje jak pieknie sie dzielila [emoji7]

reklama
a ja to mialam robione i uwazam za super sprawe ,bo po pierwsze zarodki nie sa wyciagane z inkubatora co niestety bardzo czesto powoduje koniec ich rozwoju, w drugim dniu mozna juz stwierdzic ktore sa do niczego i nie ma sensu ich transferowac poprzez podzial komorkowy mona zobaczyc ktore maja abboracje chromosomalne, transferowane sa tylko blastki najwyzszej jakosci co podwyzsza szanse na ciaze i obniza ryzyko poronienia. Wszystko przerobilam na wlasnej skorze, obejrzalam fascynujacy film pokazujacy jak rozwijaly sie nasze blaski z dokladnym objasnieniem przez lekarza.
Ja w to wierze i teraz terz bede robic.
Dwie ciaze przey tym byly,niestety immunolofgia wygrala ,wynika z badan genettycznych po poronieniu. Dziecko bylo zdrowe.
Ja to moge kazdemu polecic
Hehe to tak jakby mnie ktos w srodku nocy wyciagal spod koldry - rano bym na pewno nie byla chetna do wspolpracy :laugh2: ja tez jestem za tym, ze primo vision do samo dobro ;) zreszta sam transfer to dla zarodkow jak niezly splyw kajakiem - niktnie daje gwarancji ze sie przezyje nawet w kasku. Niepotrzebne sa wodospady po drodze jak np wyciaganie z inkubatora, przekladanie pod mikroskop, wkladanie spowrotem itp. Komu sie chce w nocy wstawac sikac :D:D :D

@dżoasia jeśli potwierdzi mi się puste jajo na kolejnym usg to co warto na szybko zrobić z immuno do Paśnika puki jestem w ciazy? Kiedyś pisalas ale nie pamietam.

Zrobiłam w piątek betę (17000), w sobotę druga (23000), zrobiłam sobie estradiol i prg i tez ok. Dwa tygodnie temu prg 25, teraz 28 (ng/ml)
Tyle ze jutro kończę siódmy tydzień, znaczy 7+0 będzie a w piątek brak echa zarodka
@Koniczyna82 kurczę a co jest nie tak??? Bo ja nie na bieżąco... wierzyłam że już o Ciebie nie muszę pytać bo ciąża rozwija się prawidłowo... :(

Jak Ty mnie dobrze znasz:laugh2: ja to wiem od mojego lekarza wiec wiesz:) zalecil je jedynie bodajże @Iskra_82 przy zlych paranetrach nasienia. Uwierz mi ze ta klinika to inna bajka niz macierzynstwo. Co prawda lepiej jesli chodzi o transfert byly w macierzynstwie i provicie bo w gyn jest *ujowy samolot i raz z niego prawie spadłam i dlugo sie tam nie lezy ale ja bralam potem atosiban wiec przyjezdzali po mnie łożem i sobie lezalam na sali 3 godzinki

Ja o tym podłożu wiem od Was. W Ciechocinku nikt mi tego nie polecał.

IMSI jest poza pakietem,ale to doplata tylko 500zl chyba. Wiesz co, ze nawet nie wiem, ale chyba ICSI ma byc u nas. Mysle, ze rano jeszcze go podpytamy, bo jak so ie czytam roznice, to wydaje mi sie cienko z tym ICSI przy problemach M.
Jezeli chodzi o Primo Vision i pic na wode, niech sobie bedzie bajka. Dla mnie to mniej stresu i swiadomosc, ze zrobilam co moglam. Podczas chodzenia w ostatnich tygodniach od lekarza do lekarza, slyszalam nie raz, ze Intralipid, wlewy, Allo Mlr, cala immunologia to jedna wielka bzdura. Tak naprawde nikt tam nie wie, co i jak ma wplyw. Wiec ok, powiedzialam sobie, ze mimo to zrobie lub skorzystam z tego co moge i przynajmniej sama wobec siebie bede miala ta swiadomosc, ze zrobilam co trzeba.

Nom, tez mi to powiedzial. To ze widac z 20 nieznaczy, ze tyle bedzie dojrzalych. Dojrzalych moze byc polowa, kolejny krok zaplodnienie, wiec moze zostac i z kilka tylko. Troche to czlowieka sprowadza do rzeczywistosci, ze sama hodowla jaj to jeszcze nic...
No a widzisz ty masz 20 ja tylko połowę, mam coś ciężkie przeczucia tzn.złe że wszystko o kant...jutro się okaże lecę spać bo o 4:30 pobudka. Powodzenia wszystkim u jutro w kontakcie ;)

Tylko, ze w ciazy i jeszcze przy takich dawkach lekow to sie zmienia. Moze zrob te ddimery- w ciazy na tej podstawie dziewczyny maja ustalane dawki heparyny - chodzi o to czy ja wlaczyc, czy zwiekszyc dawke, czy jest ona odpowiednia. Aptt i inr to sa groszowe sprawy, nie wiem jak te ddimery, ale podejrzewam, ze nie jakos strasznie drogie. Allo bedzie kosztowalo ok 350 zl i musi byc do tego maz. No i poza.krakowskim prokocimiem i lodzkim apc.nie wiem czy gdzies jeszcze to robia - musisz sie rozeznac.
Dawka heparyna to na podstawie anty X się spr czy jest odpowiednia.

reklama
No mam w zaleceniach, ze ma byc z.sola :) dzieki. Popytam w jakiejs aptece jak kiedys bede :)

@annemarie czyli o picsi chyba przy slabych wynikach wiazania z hialuronianem? Jesli tak, to u nas bylo 97%, wiec raczej nie ma sensu ;)
Potwierdzam,mieliśmy PICSI właśnie ze względu na słabe wiązanie z hialuronianem.I wyszło dobrze,na 10 zapłodnionych komorek mieliśmy 7 ładnych blastek

Do góry