reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Sylwia,
nie chcialam cie do reszty zalamywac,tylko staram ci sie wytlumaczyc o co lata w tym wszystkim.Wlasnie przy twoim AMH dlugi bym najlepszam pomyslem i zaczynam rozumiec dlaczego tak a nie inaczej tak zrobil.Postanowil isc na ilosc a nie na jakosc.Stymulacje mozna i 3 tyg robic,zakonczyl ja po 8 dniach bo widzial co sie dzieje,wystraszyl sie hiperki i dlatego ja tak szybko zakonczyl. To ze transferu nie masz ,to dobrze,twoj organizm oczysci sie z hormonow ,ty sie uspokoisz i predzej cos z tego bedzie ,niz gdybys miala go miec teraz. Duzo dziewczyn tutaj tak mialo i co ? piekna ciaza i dzieci sa na swiecie:) Nie ma juz co gdybac,mleko sie rozlalo:( wysylaj wszystkie dobre mysli do swoich dzieciaczkow. Trojka to tez dobry wynik:):):)
Dziękuję dzięki Tobie coś z tego rozumiem i jestem spokojniejsza. Oby tylko moja 3 dobrze się dzieliła .

reklama
Mi pobrali tylko 4 z czego jedna od razu odpadla. Trzy sie zaplodnily ale dwie wytrwaly do blastki. Obie podane. Jedna ma pieknie bijace serduszko a druga sie wchlania bo lekarz okreslil ja jako syndrom zanikajacego blizniaka bo jest drugi pusty pecherzyk w ktorym nigdy na usg nie widzielusmy zarodka.
Gratulacje niech maleństwo ślicznie rośnie

doczytalam posty i sama sobie znalazlam odpowedz na pytanie:p
brakuje mi tutaj takiej ikonki "wznoszacej rece do nieba i wolajacej o pomste";)
Co za ciu*** (sorry )robi krotki protokol ,przy PCO ?:angry:
Majac AMH 11 i stwierdzony zespol policystyczny jajnikow ,robi sie dlugi portokol zeby uniknac wlasnie takich sytuacji jak twoja. Po pierwsze ,w pierwszej fazie stymulacji usypia sie jajniki,ktore sa u Ciebie mega aktywne,problem w tym ze to co produkuja nie nadaje sie specjalnie do niczego. , po drugie stymuluje sie je dlugo i niskimi dawkami hormonow ,wlasnie po to zeby nie bylo 20 komorke z czego ,1 sie do czegos nadaje. Robi sie dokladnie odwrotnie stara sie o mala ilosc komorek a jakosciowych b.dobrych. Wtedy masz np.5 dobrze sie rozwijajacych i nie masz hieprstymulacji ,ktora wyklucza transfer. Tzn. nie powinno sie go robic,bo ciaza to jeszcze napedza i zamiast meczyc sie 2 tyg, lezysz w szpitalu pare dluzej. Mozna przezyc,pytanie tylko po co to?;)
Jesli te twoje 3 beda sie dzielic a ty nie bedziesz miala hiperki ,to trzeba Bogu dziekowac ,ze to sie tak skonczylo .Jesli bedziesz musiala (czego ci w zyciu nie zycze) robic stymulacje od nowa, cisnij na dlugi protokol ,trzymam kciuki za twoja trojeczke:):):):):):):):):):)
ja mialam krotki i 17 prawidlowych komorek, 6 zaplodnionych do 5 dnia zamrozonych, wiec chyba nie nie zgodze sie z Toba .tez ma pco , amh 14, 1 albo 14,7 juz nie pamietam. o dlugim proyokole nawet nie bylo mowy.

A ja mam problem z tym kiedy jest krótki a kiedy długi protokół... Weź mi to wytłumacz bo jakaś TĘPA jestem i nie wiem jaki ja miałam... Mam pcos... Od 22 dc brałam Kontracept przez 12 dni... A później od 2dc stymulacja... To jaki to był protokół!? Długi czy krótki!?

Mialas dlugi protokol z wyciszeniem jajnikow.
Protokół długi
Protokół długi to dziś najczęściej wybierany protokół leczenia niepłodności z wykorzystaniem metody in vitro. Polega na podawaniu kobiecie analogów GnRh już od połowy cyklu poprzedzającego (w formie krótko trwającej ) bądź w 1. dniu cyklu aż do momentu, gdy organizm pacjentki przestanie wydzielać własne hormony (dzieje się to zwykle około 14 dni po rozpoczęciu stymulacji analogami GnRh). Wówczas rozpoczyna się stymulacja jajników gonadotropinami. Cała procedura jest regularnie monitorowana, a iniekcja hCG wywoływana jest dopiero, gdy pik owulacyjny osiągnie średnicę min. 16 mm oraz właściwe stężenie estradiolu (200–300 pg/ml). Pobranie komórek jajowych następuje 34-38 godzin po podaniu hCG. Czas trwania leczenia to 5-8 tygodni.

Protokół krótki
W protokole krótkim, trwającym zaledwie kilka dni (ok. 10), stymulacja gonadotropinami rozpoczyna się już 2-3 dnia cyklu. Równocześnie (od 3. dnia cyklu) podawane są także analogi GnRh, które mają zapobiec niekontrolowanemu wyrzutowi z przysadki mózgowej hormonu luteinizującego, mającego ogromny wpływ na jakość żeńskich komórek rozrodczych. Protokół krótki może być także stosowany dłużej – 2-3 tygodnie (jest to tzw. protokół krótki z agonistą). Wówczas w procedurze wykorzystuje się wzrost poziomu endogennych gonadotropin, zauważany po podaniu agonisty GnRh. Taki protokół bywa stosowany rzadziej niż dwa powyższe ze względu na niższy wskaźnik uzyskiwanych ciąż.

Protokol dobiera sie zawsze do chorob,wieku i powodu nieplodnosci pacjentki.

Dzięki :)
Ja miałam małe dawki bo Puregonu 125 i później dwa dni 150 i ostatni 200 żeby było mało komórek właśnie bo można było zaplodnic tylko 6..
I ja miałam 19 pęcherzyków... Z czego dojrzałych komórek było 13... Z 6 zaplodnionych 3 zaplodnily się prawidłowo a 3 odpadły od razu. Mojego synka dostałam w 3 dobie a 2 zarodki przestały się rozwijać...

ET: 07.04.2017 [emoji173][emoji173][emoji173][emoji173]

reklama
Do góry