reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Ja tych problemow nie mam,tzn .mam tylko inne;)Mam doroslego syna ,maz ma 3 dzieci z poprzedniego malzenstwa i nic nie stoi na przeszkodzie zeby nam sie rodzina powiekszyla.Przestalam "czuc" ze na pewno sie uda po pierwszych 3 transferach i powiedzialam sobie ze in vitro nie zapanuje nad moim zycie.Pomimo 17 transferow,3 stymulacji ,milionow przeczytanych stron,badan do wyrzygania,mam sile podejsc do nast procedury tym razem z dawczynia.Nie mozemy nic innego tak naprawde zrobic jak probowac i przyjmowac kolejne ciosy.Mnie to juz nie boli ,chociaz oczywiscie marze zebym w koncu nie poronila, tylko byla w normalnej zdrowej ciazy.I patrze pozytywnie i zyje normalnie przed i po .A reszta...? nie jest do przewidzenia;)
Tez tobie zycze powodzenia i uwazam jest to cholernie niesprawiedliwe ,ze jestrscie takie mlode i tak was zycie doswiadcza.
To tym bardziej Cię podziwiam, że w sumie macie dzieci więc nic Was nie ciśnie a macie siłę i cierpliwość na to wszystko ;) Powodzenia kochana!

reklama
Przepraszam że pytam jak chcesz to nie odpowiadaj, to znaczy że byłaś już kiedyś w szczęśliwej ciąży? a teraz pojawił się problem
Nie mam się kogo zapytać a ty masz chyba największą wiedzę jakiś powinien być wynik allo mlr mojej znajomej wyszło 0 lekarz powiedział że ok ale coś mi się wydaje że ktoś pisał o 40?
O allo mlr,nie ma zielonego pojecia ,ale chyba sie doksztalce w temacie ,bo ty nie pierwsza o to pytasz :)tak jakbyscie czuly nosem :):):)
Odnosnie pytania ,pare ciaz biochemicznych,jedna z poronieniem w 10 tyg i 17 letni syn.Problem to juz sie pojawil dawno,w sumie 6 lat probujemy z czego dwa moglibysmy sie na smierc zabzykac (sorry);)potem dopiero okazalo sie ze mam niedrozne jajowody.Trafilismy na pania doktor ,ktora pomyslala i mnie na histero wyslala.Z czasem doszla genetyka i immunologia,najgorszy dziad z mozliwych.

Przepraszam że pytam jak chcesz to nie odpowiadaj, to znaczy że byłaś już kiedyś w szczęśliwej ciąży? a teraz pojawił się problem
Nie mam się kogo zapytać a ty masz chyba największą wiedzę jakiś powinien być wynik allo mlr mojej znajomej wyszło 0 lekarz powiedział że ok ale coś mi się wydaje że ktoś pisał o 40?
Doksztalcona jestem i wklejam:
Przeciwciała blokujące ALLO MLR
Tworzą "parasol" ochronny nad zarodkiem jeżeli jest ich odpowiednia ilość czyli co najmniej 40% hamowania.
Po zapłodnieniu połowa Dzidziusia to materiał od taty a druga połowa to materiał od mamy.
Układ immunologiczny każdego człowieka zwalcza ciała obce w organizmie i w sytuacji kiedy dochodzi do zapłodnienia ta część od taty jest obca dla organizmu matki więc zostaje atakowana przez cały układ immunologiczny. Oczywiście nie zawsze sie tak dzieje, bo z chwilą zapłodnienia allo mlr rośnie i chroni zarodek przed atakiem układu immunologicznego matki, ale nie zawsze tak jest.
Są sytuacje kiedy allo mlr nie wzrasta po zapłodnieniu i dzieje sie tak wtedy gdy małżonkowie maja w materiale genetycznym coś wspólnego/podobnego i nie chodzi tu o pokrewieństwo. Wtedy układ immunologiczny po części rozpoznaje podobną/przyjazna część do własnego organizmu i nie wytwarza przeciwciał blokujących mających na celu ochraniać zarodek ale także układ immunologiczny "widzi" że to coś obcego bo jednak innego i następuje atak na Dzidziusia
frown.gif
nie rzadko ten atak następuje zaraz po zapłodnieniu i kobieta nie jest w stanie stwierdzić czy doszło do zapłodnienia a czasem dzieje się to na późniejszym etapie ciąży.

Sa jakby 3 grupy kobiet:
1. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje poronienia na poszczególnych etapach ciąży.
2. Nieodpowiednie ALLO MLR powoduje brak możliwości zajścia w ciążę tzn. dochodzi do zapłodnienia ale zarodek jest usunięty przez układ immunologiczny zanim zdąży sie zagnieździć i tym samym dana kobieta nie była nigdy w ciąży o której by zdążyła sie dowiedzieć.
3. Nie ma znaczenia poziom ALLO MLR bo nawet niski poziom hamowania nie upośledza płodności i zachodzą w ciążę bez problemu, donosząc bez problemowo i rodzą dzieci.

Test cytotoksyczny robi sie po to aby wiedzieć czy w przypadku szczepień mąż może być dawcą limfocytów.
0% hamowania może utrudniać zajście w ciążę lub donoszenie ale nie znaczy że tak bedzie bo jak zwykle każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na poszczególne sytuacje.

No to wiemy o co lata :):):)

O allo mlr,nie ma zielonego pojecia ,ale chyba sie doksztalce w temacie ,bo ty nie pierwsza o to pytasz :)tak jakbyscie czuly nosem :):):)
Odnosnie pytania ,pare ciaz biochemicznych,jedna z poronieniem w 10 tyg i 17 letni syn.Problem to juz sie pojawil dawno,w sumie 6 lat probujemy z czego dwa moglibysmy sie na smierc zabzykac (sorry);)potem dopiero okazalo sie ze mam niedrozne jajowody.Trafilismy na pania doktor ,ktora pomyslala i mnie na histero wyslala.Z czasem doszla genetyka i immunologia,najgorszy dziad z mozliwych.
Sorki, że jeszcze zapytam :D A syna masz z tym mężem czy z innym panem? Może tu jest pies pogrzebany, skoro nic o tym nie wiesz to śmiem podejrzewac, że tego nie badałaś :D Może na tego partnera tak reagujesz? Myślałaś o szczepieniach jego limfocytami?

Czyli błędne stwierdzenie że jak jest jedno dziecko to drugie też będzie bez problemu :sad: mnie 2 lata po porodzie przyplatało się hashimoto i mam niedrozne jajowody może jeszcze jakaś inna hollllera immunologiczna:wściekła/y::wściekła/y: kto to wie

Ewelin ,

czyli zostaja jej szczepienia limfocytami meza ,do tego accard i clexane.Ale najgorsze jest to ze sa dziewczyny po tym calym zestawie i nie zaszly w ciaze i takie ktore to olaly i im sie bez niczego udalo.Witamy w swiecie immunologii:mad:

Ewelin ,

czyli zostaja jej szczepienia limfocytami meza ,do tego accard i clexane.Ale najgorsze jest to ze sa dziewczyny po tym calym zestawie i nie zaszly w ciaze i takie ktore to olaly i im sie bez niczego udalo.Witamy w swiecie immunologii:mad:
Kurcze to lekarz z gyncentrum ja chyba oszukał bo powiedział że jest wszystko ok ona już raz poroniła wszystkie wyniki ma ok drożne jajowody a ja namawiał na ivf?

Sorki, że jeszcze zapytam :D A syna masz z tym mężem czy z innym panem? Może tu jest pies pogrzebany, skoro nic o tym nie wiesz to śmiem podejrzewac, że tego nie badałaś :D Może na tego partnera tak reagujesz? Myślałaś o szczepieniach jego limfocytami?
Immunologi mam 7 stron tzn.wynikow .tpo badanie robilismy dodatkowo,wszystko ok. Brakuje mi KIR ow ,w tym problem najwiekszy i NK mam za wysokie czyli zestaw zabojczy dla kazdego zarodka:(

reklama
@Iskra_82 przytulam kochana.
@annemarie coś w tym jest co piszesz [emoji5] ja Novum ich wyników nie podniosłam (4 stymulacje, kilkanaście podanych zarodków) ... ale prawda jest taka, że pomagają wielu parom, ale moim zdaniem nie radzą sobie z tymi trudnymi przypadkami... jak przychodzisz do nich zrobić ivf to zrobią a jak nie wychodzi to robią kolejne... nie szukają problemu...
@czarnula1 grunt że wszystko ok. Cudownie [emoji173]️
@M@gda na takie wieści czekałyśmy [emoji173]️[emoji173]️[emoji173]️ pięknie.
@gooossia17 czy zastanawiałaś sie jakie ryzyko niesie podanie dwóch zarodków? Mogą z tego i czworaczki wyjść ... podwójny transfer wcale nie zwiększa bardzo powodzenia transferu.
@annemarie Pomyslałam to samo co @ewelin85 co sprawdzałaś z immunologii? Po takich przejściach zaleciłabym ci wizytę u drobnego immuno... A czy twoj m badał plemniki? To że ma dzieci nie oznacza że teraz nie ma problemu... wysokie nk można obniżyć wlewami z intralipidu :)

Do góry