reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

No i dzień dobry wszystkim [emoji5] Powoddzenia na dzisiejszych wizytach.
A co do tego bólu to objawił się po transferze. Hormony brałam od soboty i tylko piersi mnie od nich bolały i są większe.

Napisane na SM-G530FZ w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dzięki wielkie. Już w poniedziałek o 14 transfer 6 dniowego kropka. :szok: Na szczescie moje owulacje w 6 dniu cyklu były moim wymyslem więc jest dobrze. Dziś endometrium było 13mm. Wydałam ponad 1000 zł na leki. O matko! Byłam w 6 aptekach za Crinone i w końcu udało mi się kupić. Teraz chyba padne od tych wszystkich dawek progesteronu i estradiolu.:baffled:
No to koleżanko,razem transferujemy:) Ja też w poniedziałek przyjmuje 7 dniowego kropeczka:)

O ile się nie mylę pobierany jest jeden blastomer do badania wiec ingeruje. Poza tym ostatnio przeprowadzone badania wskazują ze PGD obnizylo sukces rate u par ktore pomimo braku wskazań zastosowaly te procedurę
Na tym etapie zarodek ma już wystarczająco dużo komórek i w dodatku niewyspecjalizowanych ze pobranie jednej z nich nie ma wpływu na jego rozwój. Bardzo interesowałam się tematem i czytałam opracowania badań w tym zakresie. Nie ma dowodów jednoznacznie stwierdzajacych negatywny wpływ badania na rozwój zarodka. Oczywiście jak zawsze i jak wszystkiego badania tego typu mają swoich zwolenników i przeciwników.

[emoji127] 28.10.2017

W 4 dobie- morula powinna miec od 12 do 16 blastomerow ale najlepiej rokuje jak zarodek kompaktuje. Czyli zlewają sie komórki w całość. A to oznacza ze nie widac ile ich jest wtedy many oznaczenie P8 powyżej 8 blastomerów.
Tak wlasnie mi sie wydawało ze najlepiej jak by sie zlewalo a skoro byli w stanie policzyc to może mieć ciężko przetrwać. Dziekuje ci za odpowiedz.

Na tym etapie zarodek ma już wystarczająco dużo komórek i w dodatku niewyspecjalizowanych ze pobranie jednej z nich nie ma wpływu na jego rozwój. Bardzo interesowałam się tematem i czytałam opracowania badań w tym zakresie. Nie ma dowodów jednoznacznie stwierdzajacych negatywny wpływ badania na rozwój zarodka. Oczywiście jak zawsze i jak wszystkiego badania tego typu mają swoich zwolenników i przeciwników.

[emoji127] 28.10.2017
A co więcej współczynnik implantacji zarodków po badaniach genetycznych jest znacząco wyższy niż bez badań.

[emoji127] 28.10.2017

CzarnaInka, Anetka303, Yplocka1 dziekuje Wam za odzew :-) lekarz tez powiedzial oby tak dalej ale jak same wiecie ciezko czasami uwierzyc i byc optymistka na 100% ;-) milego dnia ja jutro lece na powtorke bety

[emoji127] 28.10.2017
Zarodek jest zbudowany z komórek macierzystych( niewyspecjalizowanych) na tym etapie. A to oznacza ze komórki te nie maja jeszcze swojej funkcji z czasem będzie to skora, kości itp.. Gdyby embrionowi nie byla potrzebna liczba 8 komórek to by nie bylo ich osiem. Na pewno natura nie daje ich w gratisie albo na zapas. Poza tym embrion ma budowę mozaikowa a to oznacza ze jeden blastomer moze byc wadliwy genetycznie a reszta nie. Fakt komórki macierzyste potrafią ale nie zawsze przejąć nijako funkcje danego blastomeru. Dodatkowo mrożenie które uszkadza komórki.. I masz hardcore który nie jest potrzebny gdy sie nie ma wskażą. Ja jestem za takimi badaniami gdy masz wskazania - zespol Turnera itp. Ale badz my szczerzy to jest hardcore.

Dziewczyny czy któraś z was miała usg w 18 dpt i był tylko pęcherzyk u nas ma 7mm? Pixie wczoraj pisała że usg najlepiej jak najpóźniej ale jak już wczoraj zrobiłam to się teraz denerwuje czy wszytko jest ok...

reklama
Do góry