reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny czy któraś z was miała usg w 18 dpt i był tylko pęcherzyk u nas ma 7mm? Pixie wczoraj pisała że usg najlepiej jak najpóźniej ale jak już wczoraj zrobiłam to się teraz denerwuje czy wszytko jest ok...
Ja chyba miałam piersze usg jak byla beta 1000 jak pęcherzyk jest w macicy to jest dobrze. Tydzień pozniej powinien byc widoczny zarodek. A za kolejny tydzień uruchomi sie pikawa i będzie można posłuchać bicia serducha:-)
Edit: Pęcherzyk widac jak beta jest ponad 1000 najwcześniej. U Ciebie zgadzaloby sie ze to 16-18dpt:-)czyli bardzo wcześnie i nie ma szans na zarodek jeszcze:-)

reklama
Ja chyba miałam piersze usg jak byla beta 1000 jak pęcherzyk jest w macicy to jest dobrze. Tydzień pozniej powinien byc widoczny zarodek. A za kolejny tydzień uruchomi sie pikawa i będzie można posłuchać bicia serducha:-)
To teraz najgorszy tydzień przede mną.. To czekanie czy wszystko będzie dobrze

Mutacja w genach może mieć związek z większym ryzykiem poronienia m.in ze względu na krzepliwosc i mikrozakrzepy w pierwszych tygodniach ciąży. Ja mając mutacje mthfr usłyszałam od genetyka ze mam zwiększonej ryzyko urodzenia dziecka np z zespołem downa i dlatego robiłam pgs. Ale na pocieszenie ton połowa populacji żeńskiej ma jedną z badanych przez kliniki mutacji

[emoji127] 28.10.2017
Dokładnie, tak jak mówisz. natomiast na szkiełku zarodek nie ma twojej krwi, która krzepnie i moze nie doprowadzac odpoweidniej ilosci odzywiania. Dlatego uwazam, ze trombofilia - mutacja genu protrombiny, v-leiden, mthfr (tez mam mthfr jeden i drugi hetero) czy tez zespol antyfosfolipidowy nie jest podstawa do badan zarodka, bo ryzyko wystapi dopiero po zaimplantowaniu sie w macicy. Dobrze myślę?
Ale chcialam tylko uspokoic kolezanke, ze to sie łatwo leczy - bo po prostu podaje sie acard i heparyne (clexane) i zalatwione.

Dokładnie, tak jak mówisz. natomiast na szkiełku zarodek nie ma twojej krwi, która krzepnie i moze nie doprowadzac odpoweidniej ilosci odzywiania. Dlatego uwazam, ze trombofilia - mutacja genu protrombiny, v-leiden, mthfr (tez mam mthfr jeden i drugi hetero) czy tez zespol antyfosfolipidowy nie jest podstawa do badan zarodka, bo ryzyko wystapi dopiero po zaimplantowaniu sie w macicy. Dobrze myślę?
Ale chcialam tylko uspokoic kolezanke, ze to sie łatwo leczy - bo po prostu podaje sie acard i heparyne (clexane) i zalatwione.
Podstawa do pgd jest biedny kariotyp a nie trombofilia wrodzona. To nie mutacja zarodka tylko matki. Podaje sie Heparyne i kw acetylosalicylowy - acard. I wystąpienie mutacji konkretnej jest wskazaniem do tego typu leków. Czasem podawane sa na wyrost. Ja mam mutacje mthfr I nie man trombofili Bo mam heterozygote a nie homo.

Dziewczyny czy któraś z was miała usg w 18 dpt i był tylko pęcherzyk u nas ma 7mm? Pixie wczoraj pisała że usg najlepiej jak najpóźniej ale jak już wczoraj zrobiłam to się teraz denerwuje czy wszytko jest ok...
No cos Ty, to bardzo wczesnie, nie stresuj sie. Moja klinika zaleca usg 28dpt. Ja nie wytrzymalam i poszlam w 23dpt i bylo serduszko, ale mialam farta, rownie dobrze moglo byc tydzien pozniej. Nie stresuj sie, wszystko na tym etapie jest ok.
Teraz bede szla w 21dpt po transferze blastki, jak nie bedzie serduszka, to za tydzien moze bedzie.

CzarnaInka, Anetka303, Yplocka1 dziekuje Wam za odzew :-) lekarz tez powiedzial oby tak dalej ale jak same wiecie ciezko czasami uwierzyc i byc optymistka na 100% ;-) milego dnia ja jutro lece na powtorke bety
To daj jutro znać jaki wynik. Głowa do góry , uśmiech na twarzy i będzie dobrze

[emoji127] 28.10.2017

Nataliaa93 martwic juz teraz sie bedziesz caly czas jak wszystko pojdzie zgodnie z planem. To sie nazywa macierzyństwo hehe:-) ja od pierwszej bety martwię się caly czas :p

No cos Ty, to bardzo wczesnie, nie stresuj sie. Moja klinika zaleca usg 28dpt. Ja nie wytrzymalam i poszlam w 23dpt i bylo serduszko, ale mialam farta, rownie dobrze moglo byc tydzien pozniej. Nie stresuj sie, wszystko na tym etapie jest ok.
Przeloze wizytę w klinice i tez pójdę 28 dpt, miałam iść 24 dpt ale lekarz wczoraj powiedział że wtedy będzie pewnie tylko większy pecherzyk. Trochę mnie pocieszylas, dzięki :) :*

reklama
Zarodek jest zbudowany z komórek macierzystych( niewyspecjalizowanych) na tym etapie. A to oznacza ze komórki te nie maja jeszcze swojej funkcji z czasem będzie to skora, kości itp.. Gdyby embrionowi nie byla potrzebna liczba 8 komórek to by nie bylo ich osiem. Na pewno natura nie daje ich w gratisie albo na zapas. Poza tym embrion ma budowę mozaikowa a to oznacza ze jeden blastomer moze byc wadliwy genetycznie a reszta nie. Fakt komórki macierzyste potrafią ale nie zawsze przejąć nijako funkcje danego blastomeru. Dodatkowo mrożenie które uszkadza komórki.. I masz hardcore który nie jest potrzebny gdy sie nie ma wskażą. Ja jestem za takimi badaniami gdy masz wskazania - zespol Turnera itp. Ale badz my szczerzy to jest hardcore.
Na etapie blastocysty zarodek może podzielić się a z niego powstaną bliznieta jednojajowe, czy któryś z nich z natury jest wybrakowany? Nie sądzę. A jeśli chodzi o mrożonie - uszkodzone zostaną zarodki jeśli będzie zastosowany nieprawidłowo proces mrożonia i powstaną duże kryształy lodu. Proces witryfikacji prawidłowo przeprowadzony nie doprowadza do takich uszkodzeń. Zgadzam się, że nie wszystkie zarodki przetrwają rozmrozenie ale to raczej jest związane z ich słaba morfologia.

[emoji127] 28.10.2017

Do góry