reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny, mam nadzieję, że beta będzie ładnie przyrastac... powtórzę w pn lub wt.

Ewa, do usg jeszce dluga droga. Jak to dziewczyny było? Przy becie ponad 1000 widać pecherzyk?
Kate ;) jak Przemek? Sytuacje okolokupowe juz sie uspokoily?

reklama
Dziewczyny kolejne rozczarowanie po wizycie. Liczyłam ze w tym cyklu odbędzie się transfer, a lekarz po usg stwierdził że powstrzymałby się do kolejnego. Uznał ze jajniki po punkcji są powiększone. Czyli mam odczekać kolejne 2 @ ....
Najpierw transfer odoroczny, a teraz wizja kolejnych wielu tygodni.
Czy faktycznie powiększone jajniki są tak poważnym przeciwwskazaniem ?

moniusia a może jeszcze jak Hess coś się odblokuje i będzie naturals:-p Protokół to bardzo ważna sprawa, nie każdy protokół służy każdej babie, tak samo jak leki. Poza tym komórki sztucznie "pędzone" na tych hormonach, to nie są te same oocty co podczas naturalnego cyklu. Czasem zmiana protokołu czyni cuda:-p No i jeszcze jedno długi protokól działa zupełnie inaczej niż krótki, wiec nie wykluczone,że bedzie wiecej komórek a jak nie bedzie ich wiecej to beda lepszej jakości. Bo długi idzie w ilość a krótki w jakość - bo nie robi takiej burzy hormonalnej. U nas było tylko 6 oocytów w ostatniej stymulkacji zaplodnily sie tylko 3 i były 3 zarodki, ale tylko jeden był blastką reszta to morule i nie doszły do blastki nawet w 6 dniu:-( Są takie historie na forum ze kapcie spadają. Było dziewcze długi protokól, 6 oocytów i tylko jeden zarodek 1BB. Potem zmiana protokołu i 5 oocytów i 4 zarodki wszystkie najwyzszej klasy:-) bo 4BB.

anika yupi yupi!! przeczytałm od razu tylko piszę dopiero teraz:-p ale I'm wathing u:-p

To 4BB są najwyższej klasy ? Jak wypadają 4BB ?

anika przy becie 1000 już powinno być widać pęcherzyk, jak go nie ma zaczyanmy się martwić. Ogólnie beta 1500-2000 musi być, a za tydzień zarodek i serducho:-) czasem jest sam zarodek a serducho parę dni później.
A u nas, jest wesoło wszystko zawiera mleko, ostatnio zachciało mnie się naleśników i zonk bo z wodą trzeba było robić. Młody ma po prostu ma alergie na mleko krowie no i do kolekcji nietolerancje laktozy - no chyba jak mamusia:-p Do wszystkiego doszłam sama, bo oczywiście żebyw tym kraju lekarz Cie wyleczył, to wpierw musisz umrzeć i się odrodzić wtedy mu się zachce:-p

NOVA kiedyś wrzucałam taką "charakterystykę " zarodków:-) jak na 5dobe 5AA, 5AB,5BB, 4AA... to zarodki najwyższej klasy. Ale nie wiadomo co jest w środku bo i pięknie rozwijający się zarodek może być chory. ?Jednak jest korelacja pomiedzy morfologią a "wadliwością" zarodka. Z tego co pamietam z jednego z art. badano blastocysty wychodzace z otoczki ( 5AA, 5BB...) i 50% z nich była zdrowa. Natomiast tylko 30% zarodków klasy 2 i 3 czyli pełnych blastocyst była zdrowa. A 20% wczesnych blastocyst.
Znalezniono tez korelacje pomiedzy płcią a "szybkością " rozwoju zarodka im szybsze blastocysty tym wieksze prawdopodobienstwo na chłopca. Blastocysty "5" to w 60% chłopcy, podczas gdy zaledwie 40% "3" to chłopcy resza to baby. Zatem nie wiadomo czy rozwój zarodka i jego klasa nie opisuje płuci. Czyli 1BB może być lepszym zarodkiem niż 5AA mimom, że morfologicznie 5AA jest lepszy. Kiepski zarodek typu morula to czesto baba:-p To po prostu jest bardziej skomplikowane.. Poza tym nie wiadomo z jakich zarodków my pochodzimy..
Hiperka jest zawsze po ivf bo stymulacja to inaczej - kontrolowana hiperstymulacja jajników. Tylko problem sie zaczyna gdy hiperka jest ciężka albo średnia. Bo lekką hiperkę przechodzi akżda z nas nawet ta co ma tylko 8 pęcherzyków. Hormony rozbujają objawy hiperki na moj rozum i juz zostanie Ci tylko szpital. A ile komórek miałaś że masz powiększone jajniki? ogólnie zaleca sie odczekac z dwa cykile przed kolejna stymulacją, bo wychodzą kwiatki przez rozchwianie w drugim cyklu.

Kate miałam 18 pęcherzyków pobranych tydzień temu. Lekarz nie użył dziś terminu hiperstymulacja wiec sama nie wiem. W ostatnich dniach miałam lekkie pobolewanie, kłucie i skurcze ale dziś było ok.
Nie potrzebuje kolejnej stymulacji, zamrożono 5 blastocyst i oczekuje na transfer. To moje pierwsze in vitro. Nasienie było marne wiec analiza Twojej wiadomości o zarodkach tez nie napawa optymizmem a zegar tyka ...

Kate miałam 18 pęcherzyków pobranych tydzień temu. Lekarz nie użył dziś terminu hiperstymulacja wiec sama nie wiem. W ostatnich dniach miałam lekkie pobolewanie, kłucie i skurcze ale dziś było ok.
Nie potrzebuje kolejnej stymulacji, zamrożono 5 blastocyst i oczekuje na transfer. To moje pierwsze in vitro. Nasienie było marne wiec analiza Twojej wiadomości o zarodkach tez nie napawa optymizmem a zegar tyka ...

5 blastocyst to super wynik, nie martw sie na zapas. Szanse masz duże.

Nova 5 blastocytow to naprawdę bardzo dobry wynik. Ja miałam tylko 2 ( 2BB i 3BB ) i obie rosną we mnie. Bedzie dobrze. Masz na prawde duże szanse.

reklama
Wiem ze ilosciowo to dobry wynik, ale jak pisze Kate mogą być kiepskiej jakości bo materiał był naprawdę marny, liczylam się z tym ze moze się nic nie rozwinąć.
Problemz tym czekaniem które zabija. Czy slyszalyscie o przesunięciu transferu przez ppowiększone jajniki?

Do góry