reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

szyszka niestety nie jesteś wyjątkiem chyba tu prawie każda z nas trafiła na jakiegoś niekompetentnego lekarza! powodzenia w tej nierównej walce:tak:
ann transfer miałam w pon więc już dziś pierwsza weryfikacja następna w 7 dniu i ostatnia w 10 czyli 3 października chociaż myślę że już na II będzie wszystko jasne! co do wyników nie mam pojęcia będę dzwoniła do kliniki i mi powiedzą co w trawie piszczy:-)
Jo.m. myślę że te kilka tab relanium nie może zaszkodzić skoro to przepisują a na pewno działają bo nie boli mnie nic zawsze poza stresem miałam skurcze i bóle w podbrzuszu teraz nic:-)
sham tak się cieszę że wszystko się unormowało i że już niedługo będziesz w ciąży:-D

Dziewczyny mam dwa pytania:
1 czy już dziś może wyjść jakaś beta bez sensu chyba tak szybko ją robić dziwna zasada w tej invikcie:-p
2 dziewczyny objęte programem rządowym jak to jest mamy 3 próby ale jak to jest liczone 3 pełne stymulacje czy 3 transfer ? bo np ja mam zamrożone te komórki musiałam sama za nie zapłacić oni je teraz rozmrożą i to już będzie liczone jako 2 podejście???

reklama
"2 dziewczyny objęte programem rządowym jak to jest mamy 3 próby ale jak to jest liczone 3 pełne stymulacje czy 3 transfer ? bo np ja mam zamrożone te komórki musiałam sama za nie zapłacić oni je teraz rozmrożą i to już będzie liczone jako 2 podejście???"

martaczi, w rządówce mamy refundowane 3 stymulacje i wszystkie transfery również z mrożonych zarodków, które powstały z tychze stymulacji. i jest taki zapis ze jesli 1 stymulacja, 1 ifv nie powiedzie sie, tj nie bedzie ciąży, to przy kolejnych stymulacjach tj drugiej i trzeciej, pobierają wszystkie powstałe komórki jajowe i zapładniają je wszystkie, a nie 6 jak to ma miejsce podczas pierwszej stymulacji.
dopóki nie wykorzystasz wszystkich mrozonych zarodków to nie podejdziesz do kolejnej stymulacji

n.v.m – według mnie jeżeli pomylą się i podczas punkcji okaże się to torbiel, to ja bym się kłóciła żby nie płacić za nią. W końcu to ich błąd i dodatkowo narażą Cię na niepotrzebną narkozę. Z tymi zapiskami też sprawa dziwna. Ja nie przeczę że dr. L był dobrym lekarzem, ale teraz leci już takim schematem i chyba najbardziej wychodzi mu strona medialna. Jeżeli torbiel tydzień temu miała 18 mm, to raczej by się nie skurczyła do 16 mm, chociaż zawsze dochodzi błąd pomiarowy. Wystarczy że pod innym kątem się ustawi torbiel czy pęcherzyk i już ma inny wymiar. A moje wyliczenia dotyczą dojrzałości komórki jajowej. Przyjmuje się że jeżeli oocyt jest dojrzały to estradiol musi być ok. 200 ng/ml na każdy pęcherzyk z dojrzałą komórką. U Ciebie estradiol podany był w nmol/l a żeby przeliczyć jednostki to trzeba podzielić wynik w nmol/l przez 3,67 w przypadku estradiolu. I w taki sposób wypada, że masz niski estradiol i raczej nawet jak pęcherzyk ma 16 mm to raczej nie ma dojrzałego oocytu w nim. Duże ryzyko jak dla jednej komórki. Ciężka decyzja kochana przed Tobą. Kiedy mają dać Ci znać co do diagnozy i ewentualnej punkcji?
Z bakteriami niestety zbytnio nie pomogę. Jeżeli dali antybiotyk o szerokim spektrum to raczej nie powinno być tej bakterii. Jednak czy może mieć wpływ na ciążę? Naprawdę nie wiem, nie miałam nigdy styczności z takim przypadkiem.
Teraz przeczytałam kolejny post i trzymam kciuki aby w pęcherzyku była komóreczka, która zostanie już z Tobą na 9 miesięcy. Trzymam kciuki.

Zula_5 – glukoza i insulina w normie. Zamienisz się ze mną :-) Też chcę mieć takie wyniki.

Ann84 – jeżeli dostałaś luteinę na ryczałt to teraz tak wygląda. NFZ ograniczył liczbę tabletek po in vitro z dawkowania 4x3, na 3-4 tabletki 2 razy dziennie. W ramach NFZ refundacja obejmuje 8 tabletek dziennie, pozostałe tabletki możesz mieć przy 100% odpłatności. CO do dawkowania, to nie przedawkujesz, nie ma takiej opcji. A zmianę dawkowania raczej zrób po 5-7 dniach po badaniu progesteronu. No chyba że wiesz jak Twój organizm reaguje przy jakich dawkach.

[h=1]Luteina tabl. dopochwowe[/h]

Działanie:
Hormon ciałka żółtego
Wskazania / Dawkowanie:
Stany niedoboru endogennego progesteronu (zaburzenia cyklu miesiączkowego, bolesne miesiączkowanie, zespół napięcia przedmiesiączkowego). Niewydolność fazy lutealnej okresu przedmenopauzalnego. Dopochwowo 25-50 mg 2 ×/d w 2. fazie cyklu miesiączkowego (naturalnego lub odtworzonego) przez 10-12 dni. W zaburzeniach cyklu miesiączkowego, bolesnym miesiączkowaniu, zespole napięcia przedmiesiączkowego leczenie progesteronem kontynuuje się przez 3-6 kolejnych cykli. W niewydolności fazy lutealnej okresu przedmenopauzalnego leczenie progesteronem należy prowadzić do wystąpienia menopauzy.
Endometrioza. 50-100 mg 2 ×/d w terapii ciągłej przez 6 mies.
W programach zapłodnienia in vitro. 150-200 mg 2 ×/d. Suplementację progesteronu kontynuuje się w pełnej dawce nieprzerwanie do 77. dnia po transferze zarodka. Zakończenie terapii powinno następować poprzez stopniową redukcję dawki.
Poronienia nawykowe i zagrażające na tle niedoboru progesteronu, w cyklach bezowulacyjnych i indukowanych. 50-150 mg 2 ×/d. W przypadku poronień nawykowych suplementację progesteronu należy rozpocząć w cyklu, w którym planowane jest zajście w ciążę. Należy ją kontynuować nieprzerwanie do ok. 18.-20. tyg. ciąży.
Hormonalna terapia zastępcza. W skojarzeniu z estrogenami 25-50 mg 2 ×/d w terapii sekwencyjnej w 15.-25. dnia cyklu lub w terapii ciągłej codziennie.
Próba progesteronowa we wtórnym braku miesiączki. 50 mg 2 ×/d przez 5-7 dni. Krwawienie powinno wystąpić w ciągu 7-10 dni od zaprzestania podawania progesteronu.
Leczenie czynnościowych krwawień z dróg rodnych. 50 mg 2 ×/d przez 5-7 dni, następnie 25-50 mg 2 ×/d w 15.-25. dniu cyklu przez 2-3 mies.

Rok temu było 3 tabletki 4 razy dziennie. Na początku tego roku było 10 tabletek dziennie, teraz zmniejszyli do 8 tabletek (3-4 tabletki 2 razy dziennie). NFZ jak zwykle szuka oszczędności na pacjentach

reklama
Do góry