reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Anika, kiedy ja w zeszłym roku straciłam fasolkę to wszyscy mi radzili, aby jak najszybciej podejść do kolejnej próby, bo organizm pamięta ciążę i prawdopodobieństwo ponownego zajścia w ciążę jest większe. Ja musiałam co prawda odczekać bo się torbiel zrobiła, kolejny cykl odpuscilismy (pojechaliśmy na deskę, odpuscilismy i nadal nic - to do piszącej o cudach Kini), w następnym cyklu nieudane crio, a w następnym crio które w osobie Tadzia siedzi sobie w moim brzuszku....

reklama
Anika mi się wydaje że traktuj to jak @, bo jak beta była poniżej 1,2 to znaczy że organizm był już oczyszczony.... Ale może być tak ze organizm się troszkę rozreguluje i moze to miał na myśli lekarz....

Sykatynka, też mi się wydaje, że oczyszczenie to było, kiedy plamiłam - dość intensywnie i z krwią. potem były 3-4 dni czyste i po nich dostałąm normalne krwawienie (zaraz po tym, jak się okazało, ze beta ponizej 1,2).
też słyszałam te opinię o organizmie pamietajacym o byciu w ciązy. Wg lekarza tu na miejscu mogłabym podchodzić już teraz, ale w Gamecie kazali zrobić cykl przerwy - no a to oni mają robić transfer, więc muszę czekac.

Buziak dla CIebie i Tadzia :*

Anika bić straconego bo ponoć ta pamięć organizmu trwa nawet 3 cykle :) nie wiem ile w tym prawdy, ale też chyba endometrium jest inaczej ukrwione, czynników jest chyba wiele....

Anika ja mysle ,ze to krwawienie (czyszczenie) to byl okres.I moze sie rozregulowac ,niektorzy lekarze mowia ,ze to wrecz wskazane odczekac 3 miesiace ,zeby macica sie zagoila i wrocila do swoich rozmiarow.Oprocz tego ,sa tez jeszcze inne hormony,ktore musza wrocic do normy.Zdania sa podzielone,czekac ,nie czekac :baffled:
U mnie bylo to troche inaczej,bo ja juz krwawilam 10 dni przed zabiegiem,potem zabieg i w sumie od razu przestalo leciec.Moj dok.tez powiedzial ,ze mam odczekac do okresu i do roboty,bo nie ma na co czekac.
Musisz odczekac w koncu przyjdzie malpa.:-)

Annemarie, ja juz mam małpę. oczyszczenie to było to plamienie z krwią raczej, potem chwilę (3-4dni) czysto - w tym czasie beta juz ponizej 1,2 i od niedzieli @ trwa, już finiszuje. ale pewnie wszytsko musi się wyregulować, hormony wrocic do normy, wiec kolejna @ nie musi przyjśc po 28-31 dniach, jak to u mnie bywało do tej pory.
też słysząłam, że 3misiące powinno się odczekać. pewnie jest inaczej, jak musi być zabieg, inaczej, jak samo się oczyściło.

No ja nie miałam zabiegu, miałam poronienie wywołane tabletka w szpitalu, ale obyło się bez zabiegu. Myślę że po zabiegu faktycznie warto odczekać 3 cykle ale jak zabiegu nie było to wyściółka macicy nie jest tak bardzo naruszona i wtedy można starać się szybciej...
Emi ty mi lepiej powiedz jak się robi ten masaż krocza, czego ty do tego używasz?

Ja mialam zabieg i ginekolog i drugi lekarz powiedzial ze nie ma na co czekac, to zrobili,a teraz ja czekam....chyba juz na tylko cud.tak mnie strasznie kusi odstawic leki,zeby malpa przyszla.mam takie cisnienie ,ze niedlugo dojdzie w chacie do rekoczynow

reklama
No ja nie miałam zabiegu, miałam poronienie wywołane tabletka w szpitalu, ale obyło się bez zabiegu. Myślę że po zabiegu faktycznie warto odczekać 3 cykle ale jak zabiegu nie było to wyściółka macicy nie jest tak bardzo naruszona i wtedy można starać się szybciej...
Emi ty mi lepiej powiedz jak się robi ten masaż krocza, czego ty do tego używasz?

Od razu mowie - ani to miłe ani przyjemne i nawet bolesne wiec nie zdziw sie .. Ale mam dwie kolezanki ktore mowia ze duzo pomaga.
Tu filmik ( od kolezanki z Chile) i opis po polsku
https://youtu.be/UpeWop7eaEE

Instrukcja: jak wykonywać masaż krocza?
rozluźnij mięśnie
niewielką ilość olejku ogrzej w dłoniach i nanieś na okolicę wejścia do pochwy i na wargi sromowe
wokół pochwy i wewnątrz niej (do głębokości 2 cm) wykonuj palcem okrężne ruchy zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara (od 3 do 9)
włóż opuszkę palca do pochwy i uciskaj jej dolny brzeg w kierunku odbytu aż poczujesz pieczenie
gdy pieczenie minie, ponownie rozpocznij masaż krocza
Możesz też "podszczypywać" tkanki pochwy dookoła ujścia i w jej głębi. Po kilku dniach wykonywania masażu możesz dołączyć drugi palec, a potem kolejne, by z czasem dojść do masażu czterema palcami, co sprawi, że krocze będzie w stanie rozciągnąć się do aż 2/3 obwodu główki dziecka.

Ja uzywam poleconego przez farmaceutę olejku migdałowego

Do góry