reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Jak juz jestesmy przy tym temacie, to powiecie mi czy dobrze mysle? Ja jestem ab-, N a+. Czyli moze byc konflikt rh. Lekarz kazal mi dopiero teraz zrobic przeciwciala anty D.
Anty D to to samo co anty Rh?
I rozumuje, ze moge to zrobic o dowolnej porze dnia i nocy?
I koszt jakis smieszny? 30-50pln? Czy szykowac sie na większy wydatek? Ani synevo ani diagnostyka nie ma cennika online...

Dorota u mnie mala dziewuszka rośnie :)

Dorotka ten ostatni to grup głownych i poprawiłam go. Gdy rodzice mają np. ty A a mąż B a dziecko B to ty produkujesz anty -B.
Jak ty masz B dziecko A ty produlujesz anty - A.
W przypadku grupy AB nie ma produkcji anty - A i anty -B
Czyli ty AB dziecko A lub B. - brak konfliktu.
Ale gdy ty masz 0 a dziecko A produkujesz anty - A
gdy ty 0 a dziecko ma B produkujesz anty - B

bo grupa A produkuje anty - B
grupa B anty -A
grupa 0 anty - A i anty -B
a AB nie produkuje nic:-) z czego prawdopodobieństwo konfliktu zależy od prawdopodobieństwa wystąpienia danej grupy rwi u dziecka.

Na razie zastanawia mnie jak to jest w odwrotnym przypadku grupa krwi dziecka 0 czy przez łożysko dziecko może wysyłas przeciwciała na grupę matki???? :eek: ale chyba nie? ktoś wie?:-)

niebajka konflikt antygenu D to iny konflikt niż konflikt grup głownych albo konflikt płytek krwi.. i jest ich jeszcze więcej. U was jest możliwość wystąpienia klasycznego konfliktu czynnika Rh.
Ty masz ABRh- a mąż ARh+ czyli cznnik Rh - u matki = konflikt czynnika Rh ale nie przy pierwszej ciązy, ale są wyjątki.
Ja mam np. 0Rh- a mąż ARh + czyli jeden konflikt czynnika Rh = brak natygenu D drugi konflikt grup głownych produkcja anty - A przeciwciał krwi dziecka..
A konflikt płytkowy to jeszcze inne cudo...

Konflikt rh ogarniety, grup krwi również, plytkowy zostawie sobie na deser, bo to chyba bardziej skomplikowane, ale nie bez znaczenia;)

Ja jakos rozumuje ze w druga strone to raczej nie przechodzi;) w sensie od dziecka do matki.

Kciuki Baby!!!

Kate - moja tesciowa to perla:) mam na nia taka alergie w ciazy, ze szok;) ona lepiej w becikowym juz zorientowana, niz ja;) i tak mnie wkurza, ze za kare udajemy ze plci nie znamy. Troche trzeba ja jakoś stopowac:p

Ide cos popracować...:*

Siedzę i czekam na wizytę u endokrynolog. TSH skoczyło mi z 0.74 ba 2,55 w 3 miesiące . Niby w normie, ale do starań potrzeba mniejszego. Ft 4 1.66 a norma do 1.7.

reklama
Do góry