reklama
niebajka
Fanka BB :)
Jak juz jestesmy przy tym temacie, to powiecie mi czy dobrze mysle? Ja jestem ab-, N a+. Czyli moze byc konflikt rh. Lekarz kazal mi dopiero teraz zrobic przeciwciala anty D.
Anty D to to samo co anty Rh?
I rozumuje, ze moge to zrobic o dowolnej porze dnia i nocy?
I koszt jakis smieszny? 30-50pln? Czy szykowac sie na większy wydatek? Ani synevo ani diagnostyka nie ma cennika online...
Dorota u mnie mala dziewuszka rośnie
Anty D to to samo co anty Rh?
I rozumuje, ze moge to zrobic o dowolnej porze dnia i nocy?
I koszt jakis smieszny? 30-50pln? Czy szykowac sie na większy wydatek? Ani synevo ani diagnostyka nie ma cennika online...
Dorota u mnie mala dziewuszka rośnie
Dorotka ten ostatni to grup głownych i poprawiłam go. Gdy rodzice mają np. ty A a mąż B a dziecko B to ty produkujesz anty -B.
Jak ty masz B dziecko A ty produlujesz anty - A.
W przypadku grupy AB nie ma produkcji anty - A i anty -B
Czyli ty AB dziecko A lub B. - brak konfliktu.
Ale gdy ty masz 0 a dziecko A produkujesz anty - A
gdy ty 0 a dziecko ma B produkujesz anty - B
bo grupa A produkuje anty - B
grupa B anty -A
grupa 0 anty - A i anty -B
a AB nie produkuje nic:-) z czego prawdopodobieństwo konfliktu zależy od prawdopodobieństwa wystąpienia danej grupy rwi u dziecka.
Na razie zastanawia mnie jak to jest w odwrotnym przypadku grupa krwi dziecka 0 czy przez łożysko dziecko może wysyłas przeciwciała na grupę matki???? ale chyba nie? ktoś wie?:-)
Jak ty masz B dziecko A ty produlujesz anty - A.
W przypadku grupy AB nie ma produkcji anty - A i anty -B
Czyli ty AB dziecko A lub B. - brak konfliktu.
Ale gdy ty masz 0 a dziecko A produkujesz anty - A
gdy ty 0 a dziecko ma B produkujesz anty - B
bo grupa A produkuje anty - B
grupa B anty -A
grupa 0 anty - A i anty -B
a AB nie produkuje nic:-) z czego prawdopodobieństwo konfliktu zależy od prawdopodobieństwa wystąpienia danej grupy rwi u dziecka.
Na razie zastanawia mnie jak to jest w odwrotnym przypadku grupa krwi dziecka 0 czy przez łożysko dziecko może wysyłas przeciwciała na grupę matki???? ale chyba nie? ktoś wie?:-)
niebajka konflikt antygenu D to iny konflikt niż konflikt grup głownych albo konflikt płytek krwi.. i jest ich jeszcze więcej. U was jest możliwość wystąpienia klasycznego konfliktu czynnika Rh.
Ty masz ABRh- a mąż ARh+ czyli cznnik Rh - u matki = konflikt czynnika Rh ale nie przy pierwszej ciązy, ale są wyjątki.
Ja mam np. 0Rh- a mąż ARh + czyli jeden konflikt czynnika Rh = brak natygenu D drugi konflikt grup głownych produkcja anty - A przeciwciał krwi dziecka..
A konflikt płytkowy to jeszcze inne cudo...
Ty masz ABRh- a mąż ARh+ czyli cznnik Rh - u matki = konflikt czynnika Rh ale nie przy pierwszej ciązy, ale są wyjątki.
Ja mam np. 0Rh- a mąż ARh + czyli jeden konflikt czynnika Rh = brak natygenu D drugi konflikt grup głownych produkcja anty - A przeciwciał krwi dziecka..
A konflikt płytkowy to jeszcze inne cudo...
niebajka
Fanka BB :)
Konflikt rh ogarniety, grup krwi również, plytkowy zostawie sobie na deser, bo to chyba bardziej skomplikowane, ale nie bez znaczenia
Ja jakos rozumuje ze w druga strone to raczej nie przechodzi w sensie od dziecka do matki.
Kciuki Baby!!!
Kate - moja tesciowa to perla mam na nia taka alergie w ciazy, ze szok ona lepiej w becikowym juz zorientowana, niz ja i tak mnie wkurza, ze za kare udajemy ze plci nie znamy. Troche trzeba ja jakoś stopowac
Ide cos popracować...:*
Ja jakos rozumuje ze w druga strone to raczej nie przechodzi w sensie od dziecka do matki.
Kciuki Baby!!!
Kate - moja tesciowa to perla mam na nia taka alergie w ciazy, ze szok ona lepiej w becikowym juz zorientowana, niz ja i tak mnie wkurza, ze za kare udajemy ze plci nie znamy. Troche trzeba ja jakoś stopowac
Ide cos popracować...:*
reklama
Podziel się: