reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

reklama
Kochane Moje Dziewczyny
Cześć przedpołudniowo, wszystkim słonka dziś i bananów na twarzy. W październiku wszyscy się rozkładają, więc jakoś bardzo zdziwiona nie jestem. Polecam Wam moje ostatnie doświadczenie organoleptyczne – niby nic takiego a zrewolucjonizowało moje zdrowie. Alitol – wyciąg z czosnku w kapsułkach. Można w ciąży. Trzy razy dziennie kapsułkę i nic się Was nie czepnie. Rozkurcza śródbłonek naczyń, więc przy okazji odpręża. W przypadku gila do kolan - pierwszego dnia 6 kaps., drugiego – 5 laps. trzeciego 4. kaps i potem po trzy codziennie, najlepiej przed cały czas.

@annamarie Suuuuuper!!! Kochana zaciskam kciuki. Wyjaśnij – czy 4AA to blastka? Tak się cieszę. Trzymam mocno kciuki. Może będziemy mieć zbliżone terminy ;)

@kate_p7 Wyjaśniam. To 2dpt. Transfer był w 2. dobie, a zarodeczki były 4A i 5B. Mój M.nie tracił czasu i zajął się też moim jajeczkiem naturalnym, które owulowało z lewego jajnika. Wysłał żołnierzy. Jeśli będę w ciąży to nigdy nie będę mieć pewności czy to moje czy od dawczyni. Chyba że zbadam krew i wyjdzie A Rh + ;)

Laski Drogie. Muszę Was wszystkie z całego serca przeprosić za obfite rzucanie surowym mięsem 2 i 3 dni temu. :-O Obiecuję, że nie będę już przeklinać :( I w ramach usprawiedliwienia – naprawdę na moim miejscu też wypuszczałybyście z ust wiązanki. Ja wyczerpałam limit do końca roku ;) więc pozostaje mi być do Sywlestra kulturalną panienką.

@najki Na spokojnie idź do lekarza i daj potem znać. Wiem jak pachnie ten moment :( Dobitnie doświadczałam go 3 razy. Przytulam i trzymam za rękę i zapewniam. Wszystko będzie jeszcze pięknie.

@moniusia Ile masz tego towarzystwa do pobrania? Trzymam kciuki za dojrzały urodzaj. Daj znać.

@nie****jko 21. tydzień to sam środeczek... czy potomstwo ma już znaną płeć? pewnie wszystkie dziewczyny już wiedzą, ja – z moim zaglądaniem tu w kratkę – ;) nie wiem

@anika W krtórym tygodniu jesteś???

Dorotka powiem Ci że pięknisie dostałaś czyli G - I oznacza 0% fragmentacji? Co do sexisku, w przypadku nasienia dawcy jest ono mieszane z nasieniem męża. Mimo, że mówi się że wystarczy tylko jeden, to jednak jest to praca zespołowa i nie wiadomo który wniknie do jajeczka:-p

Swoją drogą dawczyni ma inna grupę krwi niż twoja albo męża? ty masz RH -? a dawczyni RH+ i mąż RH+?

@kate_p7 Nasienie było TYLKO od mojego M. Nie mieliśmy dawcy. Uff... na szczęście. Bo przed czym jak przed czym, ale przed tym to miałabym mega opór. W najlepszym wypadku mam w łonie swym dwa zarodki Mąż/Dawczyni i jeden Mąż/Dorotka ;) Jeśli towarzystwo się tam w środku dogada, że wszyscy zostają, mam przerąbane..... ;-O 4G-I to innymi słowy 4 blastomery i do 10% fragmantacji. 5G-II pięć blastomerów i do 20% fragmentacji. Dr Kiljańczyk powiedział mi jeszcze w gabinecie, że zarodeczki są słabe, ale miał jeszcze wtedy dane z rana, kiedy oba embrioniki były 2G-I-II. Pod koniec 2 doby jeszcze się skubańce rozwinęły. Klasyfikacji z literką G nigdzie w literaturze nie znalazłam niestety. Ale domysły nasze są chyba właściwe.

Dorotka no to kciuki za ekipę! :))))
annemarie również kciuki za Ciebie i piękny zarodeczek!
Ale superr :))

U mnie zaskoczenia nie ma. Wynik <0,1 (wynik po 2h od pobrania, a nie jak w tej zasranej diagnostyce!:wściekła/y:)
Odezwę się po wizycie.

moniusia czekamy na wieści;) dochodź tam do siebie po narkozie i pisz co i jak!

Dorotka co do klas i oznaczeń :
klasa A: symetryczne, równej wielkości blastomery, bez fragmentów;
klasa A/B: jak wyżej (czyli symetryczne, równej wielkości blastomery) oraz ≤ 10% fragmentacji;
klasa B: jak wyżej oraz 11 – 20% fragmentacji bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 10% fragmentacji;
klasa B/C: jak wyżej oraz 21 – 30% fragmentacja bądź niesymetryczne wielkości blastomery i ≤ 11 – 20% fragmentacji;
Co do nasienia pisałam jak się odbywa AID, bo ty zrobiłaś podobnie z jajeczkiem dawczyni. W domyśle - nie wiadomo które będzie zapłodnione. A w AID - nie wiadomo który zapłodni. To było porównanie.
Pytałam się o grupę krwi, bo ciekawi mnie fakt jak rozwiązuję problem ( o ile rozwiązują) konfliktu serologicznego. Bo jeżeli M ma Rh+ a dawczyni tez Rh+ to na 100% będzie konflikt jeżeli ty masz Rh-. No i czy nie zaistnieje konflikt typu ty masz ARh -, mąż BRh - a dawczyni 0Rh- ? :eek:

Ostatnia edycja:
No to 1 piękniś siedzi bez fragmentacji ;) drugi nierówne miał blastomery bo 5 ale fragmentacja nieduża
Daj spokój w serologiczny bym się nie pakowała. Ja oraz M. mamy 0 Rh+.Dawczyni A Rh +.Dziecię na 25% - 0 i na75 % -A.

reklama
Dorota ale to może być konflikt grup głównych, bo ty produkujesz przeciwciała A i B. W tym przypadku, jeżeli płód będzie miał grupę A Rh+ a ty masz 0Rh+ to wytworzyć możesz anty - A. Do 10tc trzeba zrobić przeciwciała.

Do góry