reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dorota odpowiadam na pytanie co do zarodka, bo znalazłam jakieś badania. Co prawda nie do końca uważam je za rzetelne, ale jakieś wnioski są:

transferowano zarodki w 3 dobie, było 158 procedur. Transferowano ponad 438 zarodków. Zarodki miały poniżej 6 blastomerów - grupa I, od 6 do 7 blastomerów - grupa II, oraz grupa III - 8 i powyżej. Współczynnik implantacji wynosił kolejno gr.I - 33,gr. II -25, gr.III - 31%. A ilość donoszonych ciąż 32,35,40%. Ale nie podali ile było zarodków w każdej klasie, bo zarodki poniżej 6-8 blastomerów to rzadkość w 3 dobie. No i nie wiadomo jakiej klasy zarodki były, bo w grupie III mogły być zarodki dobre z przewagą słabych.

Zrobili zestawienie według klasy zarodków, ale nie ilości blastomerów:
było 5 grup:
Gr. I 0% fragm. czyli A
gr.II jakas fragmentacja do 10% czyli takie A/B
gr III chyba jakies od 11 - 30% (B lub B/C)
gr. IV od 30% - 50% (C)
gr. V od 50% do - całkowita fragmentacja - nie transferowano. (C/D lub D)
Współczynnik implantacji kolejno 54, 30, 25,10 niestety ilość donoszonych ciąż 61,39, 20,21% najprawdopodobniej z tych zaimplantowanych zarodków. Z tego wynika ze każdy zarodek ma szanse:-)

reklama
Elfka strasznie to przezywasz a to szkodzi kropkowi, musisz mieć niezły wyrzut kortyzolu. No i jak inka mowi robic bete, to wie co mówi:-p 10dpt już powinno cos być jak zarodek 2,3 dniowy a jak blastka to już musi być pozytywna beta.

Dorotka-moj niemiecki PID to wasze (nasze;-)) PEG.A klinike bedziemy zmieniac dlatego ze w nasza stara nie robi PID i nie wspolpracuje z komisja etyki lekarskiej(cyrk po prostu:evil:)Ale to i tak najpierw bedzie dluga dyskusja i ewentualne przygotowanie do wspolpracy. Czekam na @ i podchodzimy do krio,zabieramy nasza 2:tak::tak::tak:. Nie bede wywalala najpierw 10 tys Euro,a potem sie okaze ze 2 krio zafunkcjonowalo.Najpierw robimy i modlimy sie grzecznie:sorry:

Kate
-czyli jednak szalalas bo maly na glowie stoi.:-)Jaka matka taki syn,nie dziwi nic;-)wiem cos na ten temat .
Trzymaj sie kochana:-)

Bety -moja ryczaca 40:eek::eek::eek:
nie zrob jutro obciachu i wracaj z kornikiem do domu.Pokaz na co Cie stac!!! Pamietaj ,ze my ciagle mlode d... jestesmy ,tylko kalendarze nie te.

Dorota odpowiadam na pytanie co do zarodka, bo znalazłam jakieś badania. Co prawda nie do końca uważam je za rzetelne, ale jakieś wnioski są:

transferowano zarodki w 3 dobie, było 158 procedur. Transferowano ponad 438 zarodków. Zarodki miały poniżej 6 blastomerów - grupa I, od 6 do 7 blastomerów - grupa II, oraz grupa III - 8 i powyżej. Współczynnik implantacji wynosił kolejno gr.I - 33,gr. II -25, gr.III - 31%. A ilość donoszonych ciąż 32,35,40%. Ale nie podali ile było zarodków w każdej klasie, bo zarodki poniżej 6-8 blastomerów to rzadkość w 3 dobie. No i nie wiadomo jakiej klasy zarodki były, bo w grupie III mogły być zarodki dobre z przewagą słabych.

Zrobili zestawienie według klasy zarodków, ale nie ilości blastomerów:
było 5 grup:
Gr. I 0% fragm. czyli A
gr.II jakas fragmentacja do 10% czyli takie A/B
gr III chyba jakies od 11 - 30% (B lub B/C)
gr. IV od 30% - 50% (C)
gr. V od 50% do - całkowita fragmentacja - nie transferowano. (C/D lub D)
Współczynnik implantacji kolejno 54, 30, 25,10 niestety ilość donoszonych ciąż 61,39, 20,21% najprawdopodobniej z tych zaimplantowanych zarodków. Z tego wynika ze każdy zarodek ma szanse:-)

Dorotka- mowilam Ci ,ze bedziesz studiowac :tak::tak::tak:

Wiem dziewczyny ze macie racje I ja tez wiem ze powinnam zrobic bete.to moj pierwszy transfer,nie mam w tym doswiadczenia,nie jestem tez przygotowana do tego psychicznie. Wczoraj mialam lepszy dzien ,smialam sie,pojechalam do kumpeli ,przestalam o tym na chwile myslec,a dzis caly dzien sama w domu bo moj w pracy I ciezko.:-(

reklama
Przy zarodku mam tskie cos i nie wiem jakie to oznaczenie

ImageUploadedByForum BabyBoom1442515172.019976.jpg

Załączniki

• ImageUploadedByForum BabyBoom1442515172.019976.jpg
    ImageUploadedByForum BabyBoom1442515172.019976.jpg
    12,8 KB · Wyświetleń: 49
Do góry