reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Dorota odpowiadam na pytanie co do zarodka, bo znalazłam jakieś badania. Co prawda nie do końca uważam je za rzetelne, ale jakieś wnioski są:

transferowano zarodki w 3 dobie, było 158 procedur. Transferowano ponad 438 zarodków. Zarodki miały poniżej 6 blastomerów - grupa I, od 6 do 7 blastomerów - grupa II, oraz grupa III - 8 i powyżej. Współczynnik implantacji wynosił kolejno gr.I - 33,gr. II -25, gr.III - 31%. A ilość donoszonych ciąż 32,35,40%. Ale nie podali ile było zarodków w każdej klasie, bo zarodki poniżej 6-8 blastomerów to rzadkość w 3 dobie. No i nie wiadomo jakiej klasy zarodki były, bo w grupie III mogły być zarodki dobre z przewagą słabych.

Zrobili zestawienie według klasy zarodków, ale nie ilości blastomerów:
było 5 grup:
Gr. I 0% fragm. czyli A
gr.II jakas fragmentacja do 10% czyli takie A/B
gr III chyba jakies od 11 - 30% (B lub B/C)
gr. IV od 30% - 50% (C)
gr. V od 50% do - całkowita fragmentacja - nie transferowano. (C/D lub D)
Współczynnik implantacji kolejno 54, 30, 25,10 niestety ilość donoszonych ciąż 61,39, 20,21% najprawdopodobniej z tych zaimplantowanych zarodków. Z tego wynika ze każdy zarodek ma szanse:-)

@kate_p7 No tego mi było trzeba :) Dziękuję, pani profesor. Czyli mój 5-komórkowiec klasy B/C z 30%-tową fragmentacją ma około 20% szans na implantację. Dużo. Przed stymulacją dawali mi 3%. Szkoda ze nieparzysty, zobaczymy jutro.

reklama
Kate, to teraz nie masz wyjścia, tylko nogi w górę , a Młody niech nie fika, nie napiera i spokojnie sobie tam jeszcze siedzi ;)

Annemarie, uważam, że forumowym psychologiem jestes świetnym i warto pójsc w tym kierunku :) z Twoich postów zawsze coś dla siebie wyciągnę :) kibicuję Ci!

Najki, czytasz ksiązę B. Pawelec? ja wczoraj zakupiłam i na raz 50stron łyknęłam. daje do myslenia! polecam!

nowe dziewczyny, witajcie :) powodzenia Wam życzę :)

czytam Was codziennie, ale nie nadążam z pisaniem, ba! nawet ze zorientowaniem się, co u któej się dzieje :) tylko kalendarz czasem mnie ratuje :D
dużo mam ostatnio pracy - poczatek roku w szkole nie ejst łatwy, dzis dłuuugie zabranie. a na dokaldke wysyłają mnie na studai, więc od wrzesnia bede studentką kolejny raz :)

słuchajcie, jak to jest z crio, kiedy skoncza się pieniadze? dowiedziałam się, ze w mojej klinice kasa bedzie dopiero w grudniu i tak się martwię, co to bedzie jesli teraz crio nam się nie uda :( będziemy musieli czekac, czy sa inne rozwiazania? w sensie, ze crio nie wstrzymują?

Emi - ja wnioskuję że miałaś 4 blastometry i 1 gr fragmentacji, czyli twój zarodek to 4A. Kate dobrze myślę?

Elfja - dziękuję, na pewno będzie ok. Ja przy 3 dniowych robiłam bete 12dpt i miałam coś powyżej 90, czyli 10dpt tez by coś wyszło.

Cześć wszystkim. Wracam do Was po 2 i pół miesiącu. :) W tzw. międzyczasie nie robiłam prób in vitro, za to wzięliśmy z Mariem ślub.

kate_p7 GRATULACJE! :) tak się cieszę!!!!! jest maluszek w brzuszku

Podchodzę do 3 próby in vitro. Biorę na razie DHEA które ma sprawić, że po stymulacji będę mieć więcej niż jedną komórkę jajową. Biorę też koenzym Q10.

Czy ktoś brał takie suplementy i ewidentnie pomogły?

Całusy dla Wszystkich

Emi - ja wnioskuję że miałaś 4 blastometry i 1 gr fragmentacji, czyli twój zarodek to 4A. Kate dobrze myślę?

Elfja - dziękuję, na pewno będzie ok. Ja przy 3 dniowych robiłam bete 12dpt i miałam coś powyżej 90, czyli 10dpt tez by coś wyszło.

tak mniej więcej wynika z tabelki
grupy 1, 2, 3 to coś innego niż A, B, C ... ale plus minus można tak powiedzieć
Grupy 1, 2, 3 mówią o frahmentacji, a A, B, C to fragmentacja, symetrycznosc i wielkość blastomerów razem z tego co się orientuję

annemarie jeszcze 4 tygodnie a potem szalej i nie pytaj co dalej :-D ale będę miała pokręcone to dziecko:-p

stacy moim zdaniem 4A:-) a jakie to ma teraz znaczenie Emi?? może tez być grade 0 i to będzie A. Każdy lab ma inne wytyczne, no i lepiej każdy embriolog inaczej oceni fragmentacje, bo przecież on tego nie liczy tylko sprzęt :eek: ??

Emi a co do listy - ja tez chce czasem po narzekać:-p dzisiaj M miał ubaw jak się targowałam z lekarką ile mam lezec, ile mam lutinusa brac, no i te zelazo nieszczęsne.. Fajna ta moja lekarka, dobrze ze ma poczucie humoru :-) w sumie zna mnie od dziecka to tez można sobie więcej pozwolić:-pNo i poszłyśmy na układ zelazo co drugi dzień, a reszta bez zmian..

o Boziu, ile żeście naskrobały :szok::szok:
Mój kochany ogląda mecz, to mogłam na spokojnie nadrobić :-)

Jeszcze raz wrzucam kalendarz i APELUJĘ - jeśli którąś z Was pominęłam, napiszcie mi proszę na priv, bo przy takiej ilości postów łatwo coś przeoczyć ;)

WRZESIEŃ:

17: kate_p - USG spotkanie z maluszkiem :)
18: najki - wizyta i ustalenie dalszego planu działania
18: Bety72 - pick up
18: bubu - usg i spotkanie z kropkiem
18: elfka37 - wysoka beta :)
19: anika11 - wizyta przed crio
19: moniusia - wizyta przed stymulacją
19: DorotaMie - transfer kropka :)
19: efcia83 - pick up
21: Edenlayn - badanie prenatalne
21: emenems - kontrola żelaza ;)
21: Aisha_23 - pick up
22: efcia83 - transfer
22: kachna84 - wysoka beta!
24: Aisha_23 - transfer (?)
25: fruitofhope - wysoka beta!
25: Kropka1985 - dwie krechy na teście
25: inga_po - wysoka beta!!
28: annemarie - wizyta kontrolna
29: stacy - wizyta kontrolna

PAŹDZIERNIK:

01:
fruitofhope - usg
01:
kate_p - kontrola szyjki
02:
kropka - dwie grube krechy na teście :)
02: Kropka1985 - powtórka testu i tłuste dwie krechy :)
06: Aisha_23 - wysoka beta!

Najki, czytasz ksiązę B. Pawelec? ja wczoraj zakupiłam i na raz 50stron łyknęłam. daje do myslenia! polecam!
Taaak anika :) i mega mi się podoba. A z rozdziału o embriologii dowiedziałam się 100razy więcej niż od lekarzy :-/

Dizewczynka bedzie :) Emma Lea
emi serio ?? Pięknie! tylko ja na prawdę myślałam, że Anna...chociaż i Stefa mi się zaczęło podobać :eek::-D

kate a Ty kochana proszę leżeć i nic nie robić! czytać, edukować się i spać! ot co! co najwyżej na 1 lub 2 do WC i tyla - jak mi się marzy taki relaks ;-):laugh2:

stacy super, że maleństwo zdrowo rośnie-oby tak dalej!:)

Ostatnia edycja:
Stefa forever [emoji173]️[emoji173]️

Miała byc Eli Anne zgadza sie ... Sle jak tesciowa powiedziała "o po babci " bo Ela to maz zmienił :D

Dziewczyny,nie wiecie jak sie ciesze ,ze ksiazka powoli "zaskakuje" . Dla mnie Pawelec to GURU w swiecie psychologii. Polecam Wam tez ,przez nia inne napisane ksiazki.

OPOWIESCI TERAPEUTYCZNE O NIEPLODNOSCI

NIEPLODNOSC.POMOC MEDYCZNA I PSYCHOLOGICZNA.

i jej dekalog :

Dekalog leczących niepłodność

Mówcie otwarcie o tym, że chorujecie na niepłodność.
Uprzedzajcie pytania rodziny i znajomych.
Proście znajomych, zeby nie zadawali zbędnych pytań bo to dla was trudne.
Powiedzcie przyjaciołom, aby trzymali kciuki i nie udzielali mądrych rad, bo sami wiecie gdzie i jak się leczyć.
Nie zamykajcie się w czterech ścianach.
Nie wstydźcie się mówić innym, że cierpicie z powodu tego, że nie macie dzieci.
Nie oskarżajcie sie wzajemnie. Niepłodność to choroba.
Powiedzcie partnerowi, czego od niego oczekujecie w tym trudnym czasie - sam może się nie domyślić.
Dbajcie, żeby seks nie został całkowicie podporządkowany zajściu w ciażę.
Nie ustawiajcie całego życia pod potrzeby leczenia - niech ono będzie jedynie częścią, a nie treścią waszego życia.

Dobranoc kochane moje:tak:

o Boziu, ile żeście naskrobały :szok::szok:
Mój kochany ogląda mecz, to mogłam na spokojnie nadrobić :-)

Jeszcze raz wrzucam kalendarz i APELUJĘ - jeśli którąś z Was pominęłam, napiszcie mi proszę na priv, bo przy takiej ilości postów łatwo coś przeoczyć ;)

WRZESIEŃ:

17: kate_p - USG spotkanie z maluszkiem :)
18: najki - wizyta i ustalenie dalszego planu działania
18: Bety72 - pick up
18: bubu - usg i spotkanie z kropkiem
18: elfka37 - wysoka beta :)
19: anika11 - wizyta przed crio
19: moniusia - wizyta przed stymulacją
21: Edenlayn - badanie prenatalne
21: emenems - kontrola żelaza ;)
21: Aisha_23 - pick up
24: Aisha_23 - transfer (?)
25: fruitofhope - wysoka beta!
25: Kropka1985 - dwie krechy na teście
28: annemarie - wizyta kontrolna
29: stacy - wizyta kontrolna

PAŹDZIERNIK:

01:
fruitofhope - usg
02:
kropka - dwie grube krechy na teście :)
02: Kropka1985 - powtórka testu i tłuste dwie krechy :)
06: Aisha_23 - wysoka beta!

Taaak anika :) i mega mi się podoba. A z rozdziału o embriologii dowiedziałam się 100razy więcej niż od lekarzy :-/

emi serio ?? Pięknie! tylko ja na prawdę myślałam, że Anna...chociaż i Stefa mi się zaczęło podobać :eek::-D

kate a Ty kochana proszę leżeć i nic nie robić! czytać, edukować się i spać! ot co! co najwyżej na 1 lub 2 do WC i tyla - jak mi się marzy taki relaks ;-):laugh2:

stacy super, że maleństwo zdrowo rośnie-oby tak dalej!:)

mój transfer 19 września

reklama
najki wiem wiem ale ja już mam dość, może odleżyn przez te 2 tygodnie nie dostane... możesz mnie wpisać na 1.10 oglądanie szyi:confused2:ładnie prosiem :-)wlacze sobie serial jakiś...bo nudno mi...

Do góry