reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

mi dr M robil punkcje ale cała stymulacje i transfer prowadzil dr Grygoluk u mnie pierwszy raz byl o co podac bo we wczesniejszej klinice straszne fragmentacje byly :-)

reklama
Wolny dzień, piękna pogoda, plany jak fajnie go spędzić i....przyszła wstrętna, boląca @ :wściekła/y:
Masakryczna wstręciucha...
ale jest jeden + ;-) Jutro wizyta i mam nadzieję od 2dc znów estrofem i przygotowanie do crio :happy:

kate kochana mam pytanko...bo czytam sobie książkę o in vitro i...może lekko po czasie, ale skumałam, że dwa z moich mrozaków, to chyba blastki z 6 doby. A według tego co wyczytałam: " sam fakt, że blastocysta powstała nie w piątej, ale w szóstej dobie, świadczy o tym, że ma mniejszy potencjał, że trochę słabiej się dzieli i coś jej dolega. Być może to wszystko nadrobi, bo zarodki mają zdolności samonaprawcze, ale nie zawsze się to udaje"......"Jeżeli zarodek rozwija się wolniej, to może być podany (to a propos transferu) w szóstej dobie, ale wtedy szanse są już mniejsze".

Na ocenie embriologicznej w 5 dobie były oznaczone jako 1BB i zostały przekazane do hodowli...i chyba dzień później był telefon, że przetrwały i wychodowali z tego finalnie zarodki 4BC i 3BC. Dobrze to kumam czy coś pokićkałam?

No i czekamy na wspaniałe wieści po spotkaniu z maleństwem kate !!!! :)))))

WRZESIEŃ

17: kate_p - USG spotkanie z maluszkiem :)
18: najki - wizyta i ustalenie dalszego planu działania
18: Bety72 - pick up
18: bubu - usg i spotkanie z kropkiem
18: elfka37 - wysoka beta :)
19: anika11 - wizyta przed crio
19: moniusia - wizyta przed stymulacją
21: Edenlayn - badanie prenatalne
21: emenems - kontrola żelaza ;)
21: Aisha_23 - pick up
24: Aisha_23 - transfer (?)
25: fruitofhope - wysoka beta!
28: annemarie - wizyta kontrolna

PAŹDZIERNIK:

01:
fruitofhope - usg
02:
kropka - dwie grube krechy na teście :)
06: Aisha_23 - wysoka beta!

Ostatnia edycja:
Ostatni wolny dzien, jutro do pracy na jeden dzien i weekend.a po juz normalnie do pracy a bylo tak dobrze:-) moglabym w koncu wygrac jakas kase to bym sie tak nie martwila ta praca I w razie nieudanej proby (chociaz caly czas wierze ze sie udalo:tak:)moglabym spokojnie podejsc do kolejnej a tak to czlowiek dodatkowo ma ten problem na glowie

kachana no to super :-) jak teraz długi, u nas na forum czasem po zmianie protokołu cuda się działy:-p No i właśnie długi protokół lepiej przygotowuje endometrium, stąd u pacjentek nie ma krwawień przypominających @. Jeszcze jedna rzecz - w przypadku zarodków 3dniowych w 8dpt-9dpt to może być plamienie implantacyjne, nawet krwawienie bo zarodek natrafi na naczynko. Kiedy badasz bete? bo może zachodzisz w ciąże tylko biochemiczne...i jak badasz bete w 14dpt (z krwi) to jest 0,1, a jak z moczu (zwykły test) to nawet jak beta jest delikatnie ciążowa to jej nie wykaże.

najki zdanie wyrwane z kontekstu:
- zarodki rozwijające się wolniej niż przeciętnie, lub są klasy C albo D(tu tez są wyjątki) mogą mieć wady genetyczne, stąd ich słabszy rozwój. Mówimy tutaj o zarodkach które nie zapładniają się po 24h tylko np. po 48h - gdzie ewidentnie są przedjądrza po tym czasie a nie poddział. W drugiej dobie zarodek ma od 2-4 blastomerów, nie ma odstępstw, chyba ze się póżniej zapłodni. W 3 dobie powinien mięc 8blastomerów, 6 jest dopuszczalne, ale 2,4 - blastomery świadczą o wadach genetycznych. Dlaczego 6 blastomerów jest dopuszczalne? bo zarodki nie rozwijają się liniowo stąd w chwili transferu mogą mieć już 8blastomerów czyli idealnie. W 4 dobie mamy morule, jeżeli zarodek ma 8 blastomerów, to może jeszcze.. ale 6, 4, 2 ....to już jest wadliwy zarodek. No i teraz najlepsze 5 doba, rządzi się swoimi prawami...

- w 5 dobie możesz mieć blastkę, albo morule. Tutaj fakt im mniej rozwinięty zarodek tym więcej z nich jest wadliwych genetycznie, ale nawet 5AA może być wadliwy. Bo natura jest przewrotna... Im lepiej rozwinięty zarodek, czyli bardziej rozwinięta blastocysta tym większe szanse na chłopca. Np. 3AA to 40% na chłopca, a 5AA to już 60%(to nie są dokładne statystyki), jeszcze więcej dziewczynek jest z moruli. Więc jest teoria, że może te które się wolniej rozwijają nie koniecznie są wadliwe a mają kariotyp żeński. Tak samo co do klasy zarodka, jedna teoria mówi że klasa(A,B) jest lepsza, a druga że stopień rozwoju jest lepszy, czyli 4CC jest lepszym zarodkiem niż 3AA. Ale to są terie : fakty są takie, że w przypadku transferów 3dniowych zarodków mamy więcej dziewczynek, a w przypadku transferów blastocyst więcej chłopców. Więc może selekcjonujemy w 5dobie nie - dobre zarodki, a po prostu chłopców? natomiast w 3 dobie wybierane są częściej zarodki 8A niżeli 8B - może one mają kariotyp żeński..może.... Zatem tez nie wimy czy zarodek w 6dobie jest zarodkiem "dobrym " czy "złym" czy po prostu jest babą:-p Swoją drogą nie wiemy z jakich zarodków my pochodzimy. Wiadomo, ze zarodek niższej klasy ma niższy współczynnik implantacji, jednak dopóki się rozwija jest szansa na ciąże. Lekko wspomnę o PGD najnowsze badania pokazały, że technika PGD nie zwiększa szans na ciąże a wręcz ją zmniejsza, wiec albo metoda jest zła albo ansze myślenie jest błędne. Bo zarodki składają się z komórek macierzystych, a to jest taki potencjał... ostatnio fajną prezentacje oglądałam w necie.. Co te blastomery potrafią :szok: Bo komórki macierzyste to takie komórki, które mogą stać się kazdą komórką, mogą być komórkami budującymi mięsień, kość itp.. U dorosłego człowieka nie mamy komórek macierzystych ona ma tylko jedną funkcję - może być kością, albo skórą... A zarodek ma blastomery jeden może stać się innym, coś można dorobić, coś poprawić:-p

najki ty się módl,żeby szyjka była długa bo jak się skróci to będzie dramat:-( i będę wam smęcić na forum... :-p

kochana trzymam mocno kciuki, żeby szyjka była OK i czekamy na wieści!
będzie dobrze! NOŁ kurde STRES !

O której masz USG? i pytanko bo Ty masz zarodasek 5AA;> potwierdzone, że chłopak?:))
Marzy mi się Juniorek, kopia mojego męża :zawstydzona/y:

No i oczywiście dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :*
Przeczytałam ją raz...NIC nie zrozumiałam :-) drugi raz...też...:-)
Ale trzeci, w ciszy i spokoju z moimi papierami w ręku (do prześledzenia) i już wszystko czaje kochana :tak:
Także kopiuj - wklej do moich ważnych notatek :)

Najki dopiszesz mnie do listy? :) punkcja w pon, chyba w czwartek transfer :) beta 6.10.

Słyszałyscie o tym ze od listopada dzieci z ivf maja miec te info wpisane w urzędzie stanu cywilnego, w akt urodzenia...mam nadzieje ze to tylko głupi żart.

reklama
Do góry