reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

reklama
mnie tez się nie chce wierzyc żeby coś takiego mieli wprowadzic niby po co komu takie statystki kto jest z ivf ?!

Na domofonie nazwiska nie mozna ale metoda poczęcia tsk - spoko, dla równości z moim dzieckiem spytam mamy gdzie mnie poczęła i wpisze pod sposob poczęcia - kanapa w salonie/klasycznie

Najki dopiszesz mnie do listy? :) punkcja w pon, chyba w czwartek transfer :) beta 6.10.

Słyszałyscie o tym ze od listopada dzieci z ivf maja miec te info wpisane w urzędzie stanu cywilnego, w akt urodzenia...mam nadzieje ze to tylko głupi żart.
W Wielkiej Brytanii tak juz jest.nam jeszcze przed cala procedura powiedzieli ze rejestrujac dziecko nalezy zaznaczyc ze jest z ivf

kropka nikt nie wie z jakich zarodków my pochodzimy. A może właśnie ja jestem takim 4B w 3 dobie i patrz jak pięknie wyrosłam:-p Dopóki zarodek się rozwija jest szansa, mniejsza ale jest. Co z tego że ktoś ma 60% na imlantacje, jak zawsze może znaleźć się w tych 40% tych którym się nie udało. Nigdy nie wiadomo jak zadziała statystyka, a może zadziała na twoją korzyść i będziesz tym 1%.

moniusia jeden dziadek Przemysław (M) i Stanisław (mój). Ogólnie imię Maria, Marysia bardzo mi się podoba, ale ciągnęło mnie do Karoliny:-p bo to są niegrzeczne dziewczyny. Wiktoria tez fajne, od zwycięstwa:-p PS. moja mama ma na drugie Maria:-) Ja jestem po siostrze przyrodniej mojego dawcy(czytaj ojca:-p) Kasia.

Co do ustawy przeczytałam i dotyczy ona dawców gamet. W przypadku dawców, oświadczenia o ojcostwie będą podpięte pod akty urodzenia. Czyli w rejestrach, tak jak adopcja społeczna, a nie napisane w akcie urodzenia. Przynajmniej ja tak zrozumiałam lekturę. Wiec znowu szum w mediach...

Oto część ustawy:

Art. 93. [Prawo o aktach stanu cywilnego] W ustawie z dnia 28 listopada 2014 r. – Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz. U. poz. 1741 i 1888 oraz z 2015 r. poz. 262) wprowadza się następujące zmiany: 1) w art. 19:
a) w ust. 2 po pkt 4 dodaje się pkt 4a w brzmieniu:
„4a) informację, że oświadczenie konieczne do uznania ojcostwa zostało złożone przed przeniesieniem do organizmu kobiety komórek rozrodczych pochodzących od anonimowego dawcy albo zarodka powstałego z komórek rozrodczych pochodzących od anonimowego dawcy albo z dawstwa zarodka;”,
b) po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu:
„2a. Informacja, o której mowa w ust. 2 pkt 4a, podlega usunięciu z rejestru, jeżeli w ciągu dwóch lat od dnia przyjęcia oświadczenia złożonego przez mężczyznę koniecznego do uznania ojcostwa dziecko się nie urodziło.”;
2) w art. 63 dodaje się ust. 11 i 12 w brzmieniu:
„11. Jeżeli oświadczenie konieczne do uznania ojcostwa zostało złożone przed przeniesieniem do organizmu kobiety komórek rozrodczych pochodzących od anonimowego dawcy albo zarodka powstałego z komórek rozrodczych pochodzących od anonimowego dawcy albo z dawstwa zarodka, kierownik urzędu stanu cywilnego sporządza protokół, który zawiera:
1) nazwiska, imiona oraz nazwiska rodowe, daty i miejsca urodzenia mężczyzny uznającego ojcostwo i kobiety, numery PESEL tych osób, jeżeli zostały nadane, wraz z oznaczeniem dokumentów tożsamości;
2) informację, że oświadczenie konieczne do uznania ojcostwa zostało złożone przed przeniesieniem do organizmu kobiety komórek rozrodczych pochodzących od anonimowego dawcy albo zarodka powstałego z komórek rozrodczych pochodzących od anonimowego dawcy albo z dawstwa zarodka;
3) informację o wyjaśnieniu osobom zamierzającym złożyć oświadczenia konieczne do uznania ojcostwa przepisów regulujących obowiązki i prawa wynikające z uznania ojcostwa, przepisów o nazwisku dziecka oraz różnicy między uznaniem ojcostwa a przysposobieniem dziecka;
4) informację o złożeniu przez mężczyznę uznającego ojcostwo i kobietę zgodnych oświadczeń o nazwisku dziecka lub informację o braku zgodnych oświadczeń;
5) informację o dacie złożenia przez mężczyznę uznającego ojcostwo oświadczenia;
6) informację o dacie złożenia przez kobietę oświadczenia, że mężczyzna, który złożył oświadczenie, będzie ojcem dziecka;
7) nazwisko i imię biegłego lub tłumacza, jeżeli brał udział w czynności;
8) adres do korespondencji;
9) nazwisko i imię kierownika urzędu stanu cywilnego przyjmującego oświadczenie.
12. Protokół, o którym mowa w ust. 11, podlega brakowaniu, jeżeli w ciągu dwóch lat od dnia złożenia przez mężczyznę oświadczenia koniecznego do uznania ojcostwa dziecko się nie urodziło. Jeżeli dziecko się urodzi, protokół jest dołączany do akt zbiorowych aktu urodzenia i podlega udostępnieniu na wniosek osoby, której akt dotyczy, po osiągnięciu przez nią pełnoletności, lub na żądanie sądu.”.

kachna ten twój strach jest gorszy od tej podróży. Babo kobiety jeździły na autobusach, tramwajach, przez 8h dziennie i zachodziły w ciąże. Z tego co pamiętam to już 4dpt, jak miał się wgryźć to się wgryzł teraz tylko kontynuuje konsumpcje:-)

reklama
Do góry