Emi nospa nie zaszkodzi brana sporadycznie, przy skracjacej się szyjce nospę bierze się 2x1 przez cały okres ciąży. Moja bratowa ma niewydolność szyjki i w pierwszej jaki i drugiej ciąży w 7miesiącu już rodzić jej się chciało no i jak pierwsza ciąża nospa pod koniec, to w drugiej od początku i rehaby były bo dzieciak miał obniżone napięcie, ale urodził się o czasie...Ale to sa skraje przypadki, szyjka 10mm w 7miesiącu i lekkie rozwarcie. Zatem nie bój nic o dzieciaczka tylko nospę bierz, może pęcherz Cię boli bo macica rośnie i wtedy nospa pomoże. Ogólnie skurcze Braxtona czy te późniejsze ale nie przepowiadające nie bolą po prostu brzuch Ci czasem się stawia.. ale skurcze nie bolą. Często w ciąży robią się zastoje w nerkach stąd może boleć dól brzucha, bo jakieś zapalenie pęcherza. Ale zapalenie pęcherza tez może powodować poród przedwczesny. Ja ide w czwartek na wizytę zobaczymy jak z moja szyjką, bo tez czuje się dobrze wiec może taka ma uroda że jest minimum Po 20tc tez intensywniej maluch rośnie, wiec może bóle wiezadeł, ale to bolą pachwiny, pośladki tak ciągnie.. Powodów może być dużo od tych fizologiczych, po te umiarkowane i te że od razu trzeba do szpitala. Ja ostanio jak byłam myślałam, ze mnie wszyscy zjedzą tam że tylek im zawracam bo mi się brzuch stawia i mam pobolewania w dole brzucha od jakiegoś czasu jeszcze siusiu mi się często chciało. A doktoro do mnie że w 30tc to już pacjentki przyjezdzają z rozwarciem i jest wtedy za późno więc jakby mi się pogorszyło coś to mam tam od razu przyjechać... Ty masz jutro wizyte to się dowiesz poza tym na morfo widać czy jest jakiś stan zapalny, bodajże po WBC.