reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Witam dziewczyny wracam do zywych po pobycie w BS podano mi zarodek 4B i na transfwerze dowiedzialam sie ze jeszcze jeden ruszył i jest 2B, bo mialam dwie komórki dojrzałe
icon_smile.gif
W poprzednich probach komorki mialy ogromne fragmentacje i B to nie rewelacja ale sa dobre, mowili ze 4 blastomery tzn ze jest wolniejszy ale moze ruszy, nic to czekam oszczedzam sie co ma byc to będzie:-) Wlasciwie to jest iskierka nadzieji bo pierwszy raz zyciu mam chociaz mozliwosc spróbowac;-), dostalam lutinus 3x1 (pewnie wymienie na luteine bo mam góre zapasow), mialam wypisane clexane1 zastrzyk ale w domu mialam fraxiparine i dr zezwolil na branie tego mam nadzieje ze zadziala tak samo co , duphaston 2x1, estrofem co jeszcze polecacie brac 3x1 nospe max , 2x1 magnez??? pozdrawiam wszytkie staraczki i mamuski, najeczka mysle caly czas o Tobie nie poddawaj się:-)

reklama
inga a ten 4B to z 2doby? czy z 3doby? bo jak druga doba to piękniś:-) Co do lutinusa do pozytywnej bety nie zmieniaj go, potem możesz zmienić na lutienę. Lutinus nie podraznia tak bardzo jak luteina co powoduje powstanie prostaglandyn - one odpowiadją za mikro skurcze. No i po prostu jest lepszy - lepiej się wchłania dlatego dawki są często mniejsze niż luteiny. Magnez i nospa to dobry pomysł. No i nie kąp się w gorącej wodzie, nie dźwigaj:-p

kate dzieki za rady, niestety z 3 doby wiec wolniejszy:-) no ale nic to czekam...a jeszcze mam euthyrox 0,25 i 2x1 encarton

Ostatnia edycja:
kate, dobrze się czuję, dzięki :) a Ty jak tam dzisiaj, lepiej? Dajesz radę coś więcej jeść?

No wiem, wiem, że to jedna wielka, loteria. Ale dlaczego po zwykłym CLO miałam tyle pęcherzyków, a po takiej stymulacji tylko 4 ? ;/ Myślałam, że ivf to pewniak, bo moje komórki dobre, wybierze się te mega dobre plemniki i jest fasola, a tu dupka. Dlatego tak mnie nosi, bo nie mogę tego zrozumiec ;/ Myślałam, że nawet te 3 komórki spokojnie starczą.. nie wiem czy jak ich będzie 10 to któraś pójdzie w dobrym kierunku, tego się boję, że po prostu będzie ich więcej, a wynik podobny . Ale może akurat..

inga,
no to ładnie :)

inga po ale jest B, i tak jak kiedyś pisałam zarodki nie rozwijają się liniowo. Czyli to nie jest tak, że co 3-4h podzieli się o kolejne 2 blastomery. Tylko, czasem sobie odpoczywają a potem dzielą jak szalone:-) np. mój zarodeczek w 4 dobie był morulą, tak przepisowo w nie których przypadkach dziewczyny mają już wczesne blastki. Ale za to 5 dnia jak się wziął do pracy to się 5AA zrobiło:-p
A w czasie transferu to już w ogóle chyba był za otoczką..

moniusia na clo masz tylko pęcherzyki, to że jest ich dużo to nie znaczy, ze w każdym jest komórka, że jeżeli jest to jest to dobra jakościowo komórka. Kiedyś ivf przeprowadzalo się za pomocą clo, jednak współczynnik ciąż był dużo niższy. Obecne leki to FSH/LH wyizolowane z moczu kobiet po menopauzie, wiec nie syntetyk jak clo. Zatem komórki lepsze niż po clo. Jednak twój protokół był dziwny, bo powinien być step down albo flare up. A ty miałaś jakoś 150/115/150/115 ?? Powinno być 150 x 3 dni a reszta po 115 i ewentualnie dołożyć bo stymulacja może trwać do 14dni. Albo 115 a potem 150. Pierwsza dawka odpowiada za rekrutacje pęcherzyków, późniejsze dawki pobudzają ich wzrost. A ty jakie masz AMH? bo albo lekarz skończył za wcześnie stymulacje, bo nie miała wyjścia bo te 4 pęchole byłyby już przedojrzałe - wtedy to swiadczy o niskiej rezerwie. Jeszcze pyatnie jaki był estradiol i LH po wyciszaczach? bo może za bardzo Cię wyciszyli:-p

A ja dzisiaj już lepiej, może dzisiaj już będzie dobrze:-) nawet kawkę sobie zrobiłam:-p

kate, no to ładnie :) ale obserwuj się, co by dostarczyć wszystkiego co wartościowe dla bobasa ;)

Yhm to takie buty z clo.. choć i tak lekarz do którego wtedy chodziłam powiedział mi, że i tak słabo jak na taką młodą kobietę;/

Ja mam takie wrażenie właśnie, że za bardzo mnie wyciszyli.. bo tego gonapeptylu to trochę było..

Pani doktor już mówię :)))

AMH mam 3,08.

Kochana ja miałam większe dawki. Pierwszy dzień stymulacji to był 225, a później cały czas po 150. A co do czasu stymulacji to miałam tydzień czasu, później po usg dr kazał jeszcze 2 dni, mówił, ze już nic nie urośnie, jedynie będą większe. No, a rezerwa jest ok;p

Estradiol po 7 zastrzykach z gonapeptylu miałam <5 .

Ostatnia edycja:
Kate moniusia u mnie nie ma czegos takiego jak ostry dyżur ja szpitala nie mam ..

Dzownilam do położnej kazała mocz na bakterie zrobic to zrobiłam i nie ma - jestem w pracy czuje sie dobrze, dopiero dotarłam, nie wiem co to było sle juz przechodziło jak brałam no spe sieć szansa ze samo przeszło - czuje sie ok.
Mała lekko kopała po no spie z 30 minut wiec chyba ok nie ?

Jutro mam położna znowu to mi sprawdzi wszystko oby ruchy były po południu bo jak nie to zadzoenie na pogotowie niech sprawdzają

moniusia to ja musze Cię zmartwić bo 225, a potem 150 to ja miałam teraz i 16 komórek było, tylko doktorek skończył za wcześnie a moje AMH 7 teraz są nowe odczynniki, czyli na starych miałabym 3,5 i tak miałam 3 lata temu powyżej 4 jest PCOS. Od wejścia programu MZ zmieniono odczynniki i one zawyżają AMH, czyli na starych odczynnikach miałabyś z 1,5-2 czyli niska rezerwa(bardzo niska poniżej 1,5 jest) Czyli nie dziwne ze te dawki nie zadziałały powinnaś mieć 225x4 potem 150, albo i lepiej 300j potem 225.

kate. no to ja już nie wiem :( profesor mowił, że amh super.. drugi lekarz też patrzył i mówił, że się uda, bo młoda, dobre amh..
Wow to ładne masz amh..

tu mam normy podane to:
<=0,30 znacznie obniżona płodność
0,31- 1,20 obniżona płodność
>1,20 prawidłowa płodność

to co to źle.. :(? I mam małe szanse?

No oni się kierowali tym amh i tym, że jestem młoda, dlatego takie dawki. Dr mówił, że jest u mnie wszystko ładnie, te ladne amh, młoda jestem i będzie 20 pęcherzyków ;/ W sumie na jakiej podstawie mogli też dać więcej, skoro innym starcza. Dlatego nie mam pretensji, no, ale mam chociaż nadzieję, że pani dr będzie wiedziała co robić..

Ostatnia edycja:
reklama
Kate: nic nie zjadlam. Oczekiwalam i oczekuje ze mu skora sie pogorszy wraz ze zmiana pogody. Pewnie pizna jesienia i zima bedzie masakra. No ake poki co sytuacja opanowana. Tylko troche na potylicy go pobolewa... Nie cierpie AZS

Do góry