reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Witam dziewczyny wracam do zywych po pobycie w BS podano mi zarodek 4B i na transfwerze dowiedzialam sie ze jeszcze jeden ruszył i jest 2B, bo mialam dwie komórki dojrzałe
icon_smile.gif
W poprzednich probach komorki mialy ogromne fragmentacje i B to nie rewelacja ale sa dobre, mowili ze 4 blastomery tzn ze jest wolniejszy ale moze ruszy, nic to czekam oszczedzam sie co ma byc to będzie:-) Wlasciwie to jest iskierka nadzieji bo pierwszy raz zyciu mam chociaz mozliwosc spróbowac;-), dostalam lutinus 3x1 (pewnie wymienie na luteine bo mam góre zapasow), mialam wypisane clexane1 zastrzyk ale w domu mialam fraxiparine i dr zezwolil na branie tego mam nadzieje ze zadziala tak samo co , duphaston 2x1, estrofem co jeszcze polecacie brac 3x1 nospe max , 2x1 magnez??? pozdrawiam wszytkie staraczki i mamuski, najeczka mysle caly czas o Tobie nie poddawaj się:-)

reklama
inga a ten 4B to z 2doby? czy z 3doby? bo jak druga doba to piękniś:-) Co do lutinusa do pozytywnej bety nie zmieniaj go, potem możesz zmienić na lutienę. Lutinus nie podraznia tak bardzo jak luteina co powoduje powstanie prostaglandyn - one odpowiadją za mikro skurcze. No i po prostu jest lepszy - lepiej się wchłania dlatego dawki są często mniejsze niż luteiny. Magnez i nospa to dobry pomysł. No i nie kąp się w gorącej wodzie, nie dźwigaj:-p

kate dzieki za rady, niestety z 3 doby wiec wolniejszy:-) no ale nic to czekam...a jeszcze mam euthyrox 0,25 i 2x1 encarton

Ostatnia edycja:
kate, dobrze się czuję, dzięki :) a Ty jak tam dzisiaj, lepiej? Dajesz radę coś więcej jeść?

No wiem, wiem, że to jedna wielka, loteria. Ale dlaczego po zwykłym CLO miałam tyle pęcherzyków, a po takiej stymulacji tylko 4 ? ;/ Myślałam, że ivf to pewniak, bo moje komórki dobre, wybierze się te mega dobre plemniki i jest fasola, a tu dupka. Dlatego tak mnie nosi, bo nie mogę tego zrozumiec ;/ Myślałam, że nawet te 3 komórki spokojnie starczą.. nie wiem czy jak ich będzie 10 to któraś pójdzie w dobrym kierunku, tego się boję, że po prostu będzie ich więcej, a wynik podobny . Ale może akurat..

inga,
no to ładnie :)

inga po ale jest B, i tak jak kiedyś pisałam zarodki nie rozwijają się liniowo. Czyli to nie jest tak, że co 3-4h podzieli się o kolejne 2 blastomery. Tylko, czasem sobie odpoczywają a potem dzielą jak szalone:-) np. mój zarodeczek w 4 dobie był morulą, tak przepisowo w nie których przypadkach dziewczyny mają już wczesne blastki. Ale za to 5 dnia jak się wziął do pracy to się 5AA zrobiło:-p
A w czasie transferu to już w ogóle chyba był za otoczką..

moniusia na clo masz tylko pęcherzyki, to że jest ich dużo to nie znaczy, ze w każdym jest komórka, że jeżeli jest to jest to dobra jakościowo komórka. Kiedyś ivf przeprowadzalo się za pomocą clo, jednak współczynnik ciąż był dużo niższy. Obecne leki to FSH/LH wyizolowane z moczu kobiet po menopauzie, wiec nie syntetyk jak clo. Zatem komórki lepsze niż po clo. Jednak twój protokół był dziwny, bo powinien być step down albo flare up. A ty miałaś jakoś 150/115/150/115 ?? Powinno być 150 x 3 dni a reszta po 115 i ewentualnie dołożyć bo stymulacja może trwać do 14dni. Albo 115 a potem 150. Pierwsza dawka odpowiada za rekrutacje pęcherzyków, późniejsze dawki pobudzają ich wzrost. A ty jakie masz AMH? bo albo lekarz skończył za wcześnie stymulacje, bo nie miała wyjścia bo te 4 pęchole byłyby już przedojrzałe - wtedy to swiadczy o niskiej rezerwie. Jeszcze pyatnie jaki był estradiol i LH po wyciszaczach? bo może za bardzo Cię wyciszyli:-p

A ja dzisiaj już lepiej, może dzisiaj już będzie dobrze:-) nawet kawkę sobie zrobiłam:-p

kate, no to ładnie :) ale obserwuj się, co by dostarczyć wszystkiego co wartościowe dla bobasa ;)

Yhm to takie buty z clo.. choć i tak lekarz do którego wtedy chodziłam powiedział mi, że i tak słabo jak na taką młodą kobietę;/

Ja mam takie wrażenie właśnie, że za bardzo mnie wyciszyli.. bo tego gonapeptylu to trochę było..

Pani doktor już mówię :)))

AMH mam 3,08.

Kochana ja miałam większe dawki. Pierwszy dzień stymulacji to był 225, a później cały czas po 150. A co do czasu stymulacji to miałam tydzień czasu, później po usg dr kazał jeszcze 2 dni, mówił, ze już nic nie urośnie, jedynie będą większe. No, a rezerwa jest ok;p

Estradiol po 7 zastrzykach z gonapeptylu miałam <5 .

Ostatnia edycja:
Kate moniusia u mnie nie ma czegos takiego jak ostry dyżur ja szpitala nie mam ..

Dzownilam do położnej kazała mocz na bakterie zrobic to zrobiłam i nie ma - jestem w pracy czuje sie dobrze, dopiero dotarłam, nie wiem co to było sle juz przechodziło jak brałam no spe sieć szansa ze samo przeszło - czuje sie ok.
Mała lekko kopała po no spie z 30 minut wiec chyba ok nie ?

Jutro mam położna znowu to mi sprawdzi wszystko oby ruchy były po południu bo jak nie to zadzoenie na pogotowie niech sprawdzają

moniusia to ja musze Cię zmartwić bo 225, a potem 150 to ja miałam teraz i 16 komórek było, tylko doktorek skończył za wcześnie a moje AMH 7 teraz są nowe odczynniki, czyli na starych miałabym 3,5 i tak miałam 3 lata temu powyżej 4 jest PCOS. Od wejścia programu MZ zmieniono odczynniki i one zawyżają AMH, czyli na starych odczynnikach miałabyś z 1,5-2 czyli niska rezerwa(bardzo niska poniżej 1,5 jest) Czyli nie dziwne ze te dawki nie zadziałały powinnaś mieć 225x4 potem 150, albo i lepiej 300j potem 225.

kate. no to ja już nie wiem :( profesor mowił, że amh super.. drugi lekarz też patrzył i mówił, że się uda, bo młoda, dobre amh..
Wow to ładne masz amh..

tu mam normy podane to:
<=0,30 znacznie obniżona płodność
0,31- 1,20 obniżona płodność
>1,20 prawidłowa płodność

to co to źle.. :(? I mam małe szanse?

No oni się kierowali tym amh i tym, że jestem młoda, dlatego takie dawki. Dr mówił, że jest u mnie wszystko ładnie, te ladne amh, młoda jestem i będzie 20 pęcherzyków ;/ W sumie na jakiej podstawie mogli też dać więcej, skoro innym starcza. Dlatego nie mam pretensji, no, ale mam chociaż nadzieję, że pani dr będzie wiedziała co robić..

Ostatnia edycja:
reklama
Kate: nic nie zjadlam. Oczekiwalam i oczekuje ze mu skora sie pogorszy wraz ze zmiana pogody. Pewnie pizna jesienia i zima bedzie masakra. No ake poki co sytuacja opanowana. Tylko troche na potylicy go pobolewa... Nie cierpie AZS

Do góry