reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Emi ja po prostu bym nie bagatelizowała jakiś rzeczy ze to pierdoła. Poczytaj o łożysku przodującym, ja się dziwie trochę szczerze mówią, ze położna nie zabroniła Ci ćwiczeń. Są różne rodzaje łożyska przodującego, może ty masz mniej groźną, jednak warto o tym poczytać. Ja np. ja powiedziałam mojej mamie, że mam łożysko przodujące -jest na przedniej ścianie, nie zrozumiałyśmy się :-DTo myślałam że zawału dostanie, a związana jest zawodowo z medycyną( pracowała przez wiele lat na hematologii dziecięcej). Ale nie wiem lekarzem nie jestem :-p .. kiedy zaczynacie chodzić na szkołę rodzenia? tam opowiadają o patologiach ciąży no i o ruchach dziecka. Na przykład, ze zmienia się charakter ruchów po 30tc, no i że jeżeli dziecko staje się nagle nad aktywne to znaczy że coś mu tam może się dziać, nie tylko kiedy ruchy maleją. Ogólnie fajne to i bardzo zbliża:-p

reklama
Emenems a ja coś czytałam ze od 5-6 miesiąca macica może zacząć co jakiś czas się "stawiac" rizpocYnajac już swoje ćwiczenia do porodu... Nie było opisane na czym to ma polegac, ale może to było to?

Emi: moze ci sie skurcze po prostu zaczynaja... Ja bym sie za duzo nie martwila... Martwie sie gdy aktywnosc dziecka ulega zmianie: bardzo mala aktywnosc albo nadaktywnosc w stosunku do tego co bylo wczesniej. Jesli jest podobnie to spokojnie

moniusia a jaka to klinka? u mnie doktorek jasno powiedział że tą wartość dzielimy przez dwa, bo są nowe odczynniki. W novum jasno pisali na stronie od 2013r, dlatego w 2014r w regulaminie pojawiły się adnotacje dotyczące nowych i starych odczynników według starych dyskwalifikuje 0,5 a według nowych 1. Normy zostały, ale do innych odczynników i często nie piszą którymi odczynnikami AMH jest badane, bo dla nich to kasa.
Przy ostatnim badaniu zwiększyło mi się znacznie AMH, mianowicie: 25.04.2012 mój wynik AMH wynosił 1,19, 19.11.2012 wynik 0,17, 03.07.2013 wynosi 2,15. Proszę o informację czy mam ponowić badanie, jeśli tak czy koniecznie musi być wykonany w 2-3 dniu cyklu? Wyniki wykonywałam w tym samym laboratorium, a przy ostatnim badaniu laborantka poinformował mnie, że zmieniły się odczynniki.
Rzeczywiście ostatnio zmieniły się odczynniki i wyniki są zawyżone. Dotyczy to wszystkich laboratoriów. Trzeba jednak pamiętać, że poziom AMH, tak jak i inne badania, to tylko badanie dodatkowe. Lekarz na podstawie innych parametrów potrafi ocenić tzw. rezerwę jajnikową i dobrać odpowiednią stymulację. AMH można oznaczyć w dowolnym dniu cyklu. O tym czy istnieje konieczność powtórzenia badania, powinien zadecydować lekarz prowadzący.
Embriolog nOvum

moniusia ja tez bylam w Invicta :-) no to ja nie wiem, jak mówią że jest dobrze to może i jest dobrze.

lolitka to na zmianę pogody tak? głupie AZS...:-( a potem na zimę tez tak jest czy pogorszenie jest tylko na jesien i dlaczego? pyłki czy coś? ale to chyba podrażnia skórę na wiosnę ? czy chodzi o zmiany temperatur?

kate, Nie wiem, nawet się tym nie martwiłam, bo cały czas tak powtarzali, że wszystko dobrze, i z tym amh też cały czas, że ładne ;/ cały czas tylko czepiali się M. plemników, że tutaj jest problem itd. no, no wiem,że też byłaś w invikcie :) Mimo, że się nie udało ja bym nie zmieniła kliniki, jakoś tak wszystko tam mi się podoba :)
Mam nadzieję, że większe dawki dadzą więcej pęcherzyków i się uda..

Kate: to na zmiane temperatur gdy sa duze roznice dom-podworko... Plus wtedy zaczyna sie sezon grzewczy i powietrze suche co jeszcze bardziej wysusza skore...

To zobacze do konca dnia.
Czuje sie dobrze.
Ja nie ciesze duzo tylko sobota niedziela poniedizalek - szkoła rodzenia nie wiem kiedy mam powiadomienie poczta dostac ..

A czy no spa moze wpłynąć na częstotliwość ruchow ? Zamula dziecko ?

reklama
moniusia ja mam AMH koło 8 nie pamiętam dokładnie i miałam dawki 150, komórek mało tylko 5 pobrali myślę że za szybko miałam punkcje, to chyba za niskie dawki masz.

Do góry