reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Emi ja po prostu bym nie bagatelizowała jakiś rzeczy ze to pierdoła. Poczytaj o łożysku przodującym, ja się dziwie trochę szczerze mówią, ze położna nie zabroniła Ci ćwiczeń. Są różne rodzaje łożyska przodującego, może ty masz mniej groźną, jednak warto o tym poczytać. Ja np. ja powiedziałam mojej mamie, że mam łożysko przodujące -jest na przedniej ścianie, nie zrozumiałyśmy się :-DTo myślałam że zawału dostanie, a związana jest zawodowo z medycyną( pracowała przez wiele lat na hematologii dziecięcej). Ale nie wiem lekarzem nie jestem :-p .. kiedy zaczynacie chodzić na szkołę rodzenia? tam opowiadają o patologiach ciąży no i o ruchach dziecka. Na przykład, ze zmienia się charakter ruchów po 30tc, no i że jeżeli dziecko staje się nagle nad aktywne to znaczy że coś mu tam może się dziać, nie tylko kiedy ruchy maleją. Ogólnie fajne to i bardzo zbliża:-p

reklama
Emenems a ja coś czytałam ze od 5-6 miesiąca macica może zacząć co jakiś czas się "stawiac" rizpocYnajac już swoje ćwiczenia do porodu... Nie było opisane na czym to ma polegac, ale może to było to?

Emi: moze ci sie skurcze po prostu zaczynaja... Ja bym sie za duzo nie martwila... Martwie sie gdy aktywnosc dziecka ulega zmianie: bardzo mala aktywnosc albo nadaktywnosc w stosunku do tego co bylo wczesniej. Jesli jest podobnie to spokojnie

moniusia a jaka to klinka? u mnie doktorek jasno powiedział że tą wartość dzielimy przez dwa, bo są nowe odczynniki. W novum jasno pisali na stronie od 2013r, dlatego w 2014r w regulaminie pojawiły się adnotacje dotyczące nowych i starych odczynników według starych dyskwalifikuje 0,5 a według nowych 1. Normy zostały, ale do innych odczynników i często nie piszą którymi odczynnikami AMH jest badane, bo dla nich to kasa.
Przy ostatnim badaniu zwiększyło mi się znacznie AMH, mianowicie: 25.04.2012 mój wynik AMH wynosił 1,19, 19.11.2012 wynik 0,17, 03.07.2013 wynosi 2,15. Proszę o informację czy mam ponowić badanie, jeśli tak czy koniecznie musi być wykonany w 2-3 dniu cyklu? Wyniki wykonywałam w tym samym laboratorium, a przy ostatnim badaniu laborantka poinformował mnie, że zmieniły się odczynniki.
Rzeczywiście ostatnio zmieniły się odczynniki i wyniki są zawyżone. Dotyczy to wszystkich laboratoriów. Trzeba jednak pamiętać, że poziom AMH, tak jak i inne badania, to tylko badanie dodatkowe. Lekarz na podstawie innych parametrów potrafi ocenić tzw. rezerwę jajnikową i dobrać odpowiednią stymulację. AMH można oznaczyć w dowolnym dniu cyklu. O tym czy istnieje konieczność powtórzenia badania, powinien zadecydować lekarz prowadzący.
Embriolog nOvum

moniusia ja tez bylam w Invicta :-) no to ja nie wiem, jak mówią że jest dobrze to może i jest dobrze.

lolitka to na zmianę pogody tak? głupie AZS...:-( a potem na zimę tez tak jest czy pogorszenie jest tylko na jesien i dlaczego? pyłki czy coś? ale to chyba podrażnia skórę na wiosnę ? czy chodzi o zmiany temperatur?

kate, Nie wiem, nawet się tym nie martwiłam, bo cały czas tak powtarzali, że wszystko dobrze, i z tym amh też cały czas, że ładne ;/ cały czas tylko czepiali się M. plemników, że tutaj jest problem itd. no, no wiem,że też byłaś w invikcie :) Mimo, że się nie udało ja bym nie zmieniła kliniki, jakoś tak wszystko tam mi się podoba :)
Mam nadzieję, że większe dawki dadzą więcej pęcherzyków i się uda..

Kate: to na zmiane temperatur gdy sa duze roznice dom-podworko... Plus wtedy zaczyna sie sezon grzewczy i powietrze suche co jeszcze bardziej wysusza skore...

To zobacze do konca dnia.
Czuje sie dobrze.
Ja nie ciesze duzo tylko sobota niedziela poniedizalek - szkoła rodzenia nie wiem kiedy mam powiadomienie poczta dostac ..

A czy no spa moze wpłynąć na częstotliwość ruchow ? Zamula dziecko ?

reklama
moniusia ja mam AMH koło 8 nie pamiętam dokładnie i miałam dawki 150, komórek mało tylko 5 pobrali myślę że za szybko miałam punkcje, to chyba za niskie dawki masz.

Do góry