reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kto po in vitro?

Dziewczyny miałam podaną 5-cio dniową blastkę...
(kate kochana zarodek 3BB)
Poprzednim razem było tak samo...w 7 dpt beta 6, w 10dpt beta 10...w 14dpt beta 4,8...kazali odstawić leki :-(
Teraz jest jeszcze niższa...wizytę mam w czwartek. W poniedziałek powtórzę betę..

A tak bardzo wierzyłam, że tym razem się uda...wczoraj miałam w kapslu od Tymbarka "TERAZ TWOJA KOLEJ" :-(

Ostatnia edycja:
reklama
najki weź się w garść babo! nie wiemy jak będzie, nikt nie wie.No chyba, że objawienia dostałaś i już wszystko wiesz:-p Zachodzisz w ciąże, zarodki ładne, jeżeli zdarzy się to znowu to może szczęścia zabrakło... Jeżeli sytuacja się powtórzy, to będziemy ją analizować i obmyślać plan badań. Powiem tak, po pierwszym poronieniu spisałam cala listę badań wisiała na lodówce do 12tc, nie zrobiłam z niej nic. Czasem nie wszystko idzie jak w bajce ale wynik jest taki jaki powinien być czyli pozytywny.

najki, czyli to wygląda na to, że implantacja jest, ale się nie rozwija chyba? Może ruszy.. eh te kapse od tymbarka.. nie zawsze się sprawdzały.. ale mam nadzieję, że jednak u Ciebie ruszy..Ja pewnie bym skakała z radości jakbym zobaczyła choć taki wynik, ale jak Ty to przeszłaś to wiesz, że nie ma co nad wyraz się cieszyć. Choć wierzę i kibicuję z całego serducha!

Kate,
albo inne co kumają:))) wytłumacz mi jeszcze z tymi zarodkami, bo ja wtedy w 4 dobie miałam 12B i 10C, a np. najki w piątej dobie 3BB, te A,B,C to rozumiem, ale te liczby? To lepiej jest jak liczba/cyfra jest mniejsza?

Kate_p7 - jesteś bardzo fachowa w tym co piszesz - wiele mi rozjaśniłaś i bardzo Ci za to dziekuje. Ja nie znam sie tak na tych wynikach, ale postaram sie Ci je tu napisac.
Objętosc: 2,7 ml
Koncentracja: 76,2x10do6
Ruch postępowy (typ a+b):
Liczba badanych: 43
%: 10
Koncentracja: 7,9
Liczba w ejakujacie:21,4
Ruch niepostepowy (typ c):
Liczba badanych: 52
%: 13
Koncentracja: 9,6
Liczba w ejakujacie: 25,8
Nieruchome (typ d):
Liczba badanych: 319
%: 77
Koncentracja: 58,7
Liczba w ejakujacie:158,6

Ocena morfologii:
Plemniki prawidłowe: 0%
Plemniki nieprawidłowe: 100%
Wady główki: 100%
Wady wstawki: 50%
Wady witki: 11%
Krople cytoplazmatyczne: 1%

Dodatkowo mąż miał badanie uszkodzenia DNA plemnikow - badanie metodą SCSA

% plemników z uszkodzona strukturą DNA: 16,38
% plemnikow z uszkodzeniami uniarkowanymi:9,09
% plemników z uszkodzenimi zaawansowanymi: 7,29

% plemników z niepełną kondensacją chromatyny: 9,54

Czy jeszcze jakieś dane napisac?

moniusia zarodek na początku pierwszy dzień po zapłodnieniu wywala przedjądrza. Drugiego dnia składa się z 2-4 komórek potocznie zwanych blastomerami, o klasie A,B,C...(2A, 4B). W 3 dobie ma on od 6 do 8 blastomerów tez klasy A, B..np. 8A. W 4 dobie jest już morulą( morula ludzka to od 12 do 16 blastomerów) czyli 12A, 16B ale najlepiej rokują zarodki które w trakcie dzielenia się kompaktują czyli zlewają się w całość. Wtedy nie można zobaczyć ile jest komórek bo są połowicznie zlane może tam być 10 blastomerów ale i 16. Oznaczenie P8B, P8A.. 5 dniu:-) z tego jednolitego zlepka zaczyna wylaniać się część zarodkowa(z niej będzie nasz ziomal) i część odpowiedzialna za łożysko. We wczesnym stadium mamy cyferkę 1, im bardziej rozwinięta blastocysta to 2,3 np. 3BB czyli pelna blastocysta już ma uformowaną cześć zarodkową klasy B, oraz część z której powstanie łożysko(chyba trofoblast:-p ale nie pamiętam) i tutaj jest tez klasy B. Gdy zarodeczek już jest wystarczająco duży, chce wyjść z otoczki żeby się zabawić:-p rosnie rośnie tojest stadium "4" np. 4BC.Gdy wylezie z otoczki - jest całkowicie poza nią stadium "5". maksimum w 5dobie, ale czasem zaczyna haczykować już w 5 dobie (rzadko) to jest stadium "6". najczęściej te ostatnie to 6doba.

dziewczyny, dzisiaj sie dowiedziałam, że w Gamecie skończyły sie pieniądze i nie zaczynaja kolejnych procedur:/ masakra:/ dziewczyna miała umówiona wizytę na dzisiaj, a we wtorek ja poinformowali, że aktualnie nie ma środków. moze będę w grudniu, ma się dowiadywać.... chyba udało mi sie na ostatni moment z tą stymulacją i punkcją. Oby Mrozaki dały radę!

kate, super :) już rozumiem :) dzięki Ci bardzo. Jak człowiek więcej wie, to mniej się stresuje (chociaż nie zawsze to się sprawdza;p)

anika,
​OBY DAŁY!!! MUSZĄ :)

mitka no nie jest źle:-) ale to IUI to było naciąganie. Jądra pięknie muszą działać 76mln/ml. Powtarzaliście to badanie po 72dniach? bo jeżeli była infekcja z temperaturą to może ona wpływać na nasienie i wtedy plemniki się produkują (nowe) 72dni. Jeżeli wyniki są cały czas takie, to trzeba zrobić profil hormonalny bo może to jakieś rozchwianie hormonalne (FSH, testosteron, prolaktyna itp.. ) Posiew zrobić ogólny - wymaz spod napletka,moze coś się wyhoduje. A jak nie to ureoplasma, mycoplasma i chlamydia, niszczą nasienie i przebiegają bezobjawowo. Usg może jakieś torbiele są.. Umówić się na wizytę u dr Wolskiego, zapłacicie za to kupę kasy ale on wam powie szczerze czy jest szansa coś poprawić.
Parametry mogą się poprawć na tyle że będzie naturals, albo IUI albo się nie poprawią, jeżeli nie toto nasienie jak najbardziej nadaje się do ivf. DFI jest lekko powyżej normy(super), mój M miał wyższe:-p Nasienia jest dużo i o dziwo jest 10% ruchem A+B czyli da się je dobrze spreparować. W większości W-kich klinik masz separacje, czyli plemniki z wadliwą chromatyną są odrzucane. Ogólnie potrzeba nie iwęceej niż 6-10 dobrych plemników, a na pewno się znajdą:-p Gorsze przypadki tu były:-p Ja bym powalczyła o dobrą diagnozę dla was. No i genetyka musi być w porządku, bo jak genetyka zła to nawet ivf nie pomoże.
Kolejna rzecz ty masz endometriozę pytanie jak zaawansowaną, bo komórki przy endo IIIst są już bardzo zlej jakości. Wzalezności od tego gdzie są te ogniska niszcza trochę komóreczki. Trzeba tez powiedzieć ze skuteczność ivf zależy od twojego wieku, bo komórki się starzeją. No i przewaga ivf nad IUI, to że masz 4 pęchole podczas stymulacji clo, to nie znaczy ze w nich wszystkich są komórki, nawet jezeli są to nie wiemy czy dojrzałe i jakiej jakości. Średnio z 15 pęcherzyków masz ok. 10-12 dobrych komóre a czasem tylko 6. Dlatego ty tez musisz o siebie zadbać. Co do M jeszcze jezeli biere jakiś leki np., na nadciśnienie mogą zaburzać ukrwienie. jezeli jest kierowcą to gotuje jądra, nosic luźne bokserki, kupic salfazin (brac tylko 3miesiące), schudnąć jezeli trzeba, przestać palić i pić!!! to naprawdę pomaga.

Ostatnia edycja:
mitka no nie jest źle:-) ale to IUI to było naciąganie. Jądra pięknie muszą działać 76mln/ml. Powtarzaliście to badanie po 72dniach? bo jeżeli była infekcja z temperaturą to może ona wpływać na nasienie i wtedy plemniki się produkują (nowe) 72dni. Jeżeli wyniki są cały czas takie, to trzeba zrobić profil hormonalny bo może to jakieś rozchwianie hormonalne (FSH, testosteron, prolaktyna itp.. ) Posiew zrobić ogólny - wymaz spod napletka,moze coś się wyhoduje. A jak nie to ureoplasma, mycoplasma i chlamydia, niszczą nasienie i przebiegają bezobjawowo. Usg może jakieś torbiele są.. Umówić się na wizytę u dr Wolskiego, zapłacicie za to kupę kasy ale on wam powie szczerze czy jest szansa coś poprawić.
Parametry mogą się poprawć na tyle że będzie naturals, albo IUI albo się nie poprawią, jeżeli nie toto nasienie jak najbardziej nadaje się do ivf. DFI jest lekko powyżej normy(super), mój M miał wyższe:-p Nasienia jest dużo i o dziwo jest 10% ruchem A+B czyli da się je dobrze spreparować. W większości W-kich klinik masz separacje, czyli plemniki z wadliwą chromatyną są odrzucane. Ogólnie potrzeba nie iwęceej niż 6-10 dobrych plemników, a na pewno się znajdą:-p Gorsze przypadki tu były:-p Ja bym powalczyła o dobrą diagnozę dla was. No i genetyka musi być w porządku, bo jak genetyka zła to nawet ivf nie pomoże.
Kolejna rzecz ty masz endometriozę pytanie jak zaawansowaną, bo komórki przy endo IIIst są już bardzo zlej jakości. Wzalezności od tego gdzie są te ogniska niszcza trochę komóreczki. Trzeba tez powiedzieć ze skuteczność ivf zależy od twojego wieku, bo komórki się starzeją. No i przewaga ivf nad IUI, to że masz 4 pęchole podczas stymulacji clo, to nie znaczy ze w nich wszystkich są komórki, nawet jezeli są to nie wiemy czy dojrzałe i jakiej jakości. Średnio z 15 pęcherzyków masz ok. 10-12 dobrych komóre a czasem tylko 6. Dlatego ty tez musisz o siebie zadbać. Co do M jeszcze jezeli biere jakiś leki np., na nadciśnienie mogą zaburzać ukrwienie. jezeli jest kierowcą to gotuje jądra, nosic luźne bokserki, kupic salfazin (brac tylko 3miesiące), schudnąć jezeli trzeba, przestać palić i pić!!! to naprawdę pomaga.

Moze jeszcze mam nie ogladac tv po 22 :D whhhh te starania - tez uwazam ze warto zrobic wszystko :)

JAk Kate mowi co masz robic to działaj !!

reklama
Do góry