Witajcie, przeniosłam się za radą dziweczyn z wątku o IUI... Moja sytuacja wygląda w skrocie tak: jestem po 2 IUI, nasienie meża 0% plemnikow prawidlowych, ja za wysoka prolaktyna i endometrioza. Lekarz stwierdził, że IUI jest zasadne, ze to żadne przeszkody ... Ja myśle jednak inaczej. Czy ktoraś z Was moze cos poradzić w tej sytuacji? Czy tylko ivf?
reklama
niebajka
Fanka BB :)
Wchodze tu, i ladne newsy
Najki ja bym zacierala rece na przyrost bety) kciukow nie puszczam!
Bety niech Cie doktorek pieknie poprowadzi)) niedlugo Amelka bedzie miala rodzenstwo! Kibicuje z krzaczorow troche.
Dziewczyny podpowiecie cos Mitce? Jest mozliwosc zrobienia biopsji i znalezienia prawidlowych plemnikow?? Ja w tym temacie zielona..
Najki ja bym zacierala rece na przyrost bety) kciukow nie puszczam!
Bety niech Cie doktorek pieknie poprowadzi)) niedlugo Amelka bedzie miala rodzenstwo! Kibicuje z krzaczorow troche.
Dziewczyny podpowiecie cos Mitce? Jest mozliwosc zrobienia biopsji i znalezienia prawidlowych plemnikow?? Ja w tym temacie zielona..
Mitka co rozumiesz przez 0% poprawnych plemników, bo jeżeli nie ma plemników o prawidłowej morfologii to nie wiadomo czy te plemniki są zdolne do zapłodnienia. Czymogłabys podac dokładniejsze parametry? Byliście u androloga? po następne za wysoka prolaktyna blokuje owulacje, wiec pierw dobrze było zbić bo podczas stymulacji do IUI czy do ivf różne kwiatki mogą być.
stacy
Fanka BB :)
Najki - beta ruszyła a to dopiero 7 dpt? Tak? Ja trzymam kochana cały czas &&&&& :-) będzie dobrze.
Bety - ważna jest jakość :-) myślę że dobrze się zapowiada :-)
Bety - ważna jest jakość :-) myślę że dobrze się zapowiada :-)
Kate_p7 w wyniku jest 0% plemników o prawidłowej budowie ... Byliśmy u uruloga, który po sprawdzeniu czy nie ma żylaków powrózka, stwierdził, że mąż nie jest bezpłodny, a wynik taki z powodu stresu podczas IUI miałam monitoring i stymulacje - owulacja była ....
reklama
Mitka jeżeli według normy crugera ma on w nasieniu 0% wadliwych plemników to niestety jest bezpłodny. Do IUI podchodzi się gdy w nasieniu mamy minimum 5mln ruchliwych plemników (ruch A i B). Liczy się to tak - ilość plemników na ml x ilość ml nasienia x % ruchliwych plemników(tylko ruch A i B) x % poprawnych plemników. W przypadku gdy z tego równania wychodzi poniżej 1mln szansa na udaną IUI jest poniżej 1%. Jeżeli morfologia u was jest 0% to znaczy ze jest 0mln plemników zdolnych do zapłodnienia i jak się domyślam ruchu postępowego Ai B tez nie ma. Twoj mąż ma teratospermię, jeżeli dobrze wywnioskowałam, bo nie podałaś pełnych wyników semiogramu. Zdrowy mężczyzna plodny ma minimum 10mln/ml plemników, min. 2ml nasienia, ok. 50% plemników ruchem postę powym A i B w sumie, z czego minimum 8% prawidłowych plemnikow według normy crugera. Urolog to nie lekarz od bezplodnosci, tylko androlog ale o specjalizacji androlog a nie ginekolog, który się za niego podaje. Gdyby ilość plemników była w normie to znaczy że plemniki są produkowane, wtedy trzeba szukać co zakłóca spermatogenezę. Czyli badania hormonalne, posiewy, usg jąder itp..Jeżeli nic nie znajdą zostaje genetyka - kariotyp, AZF, CFTR Nie znam pozostałych parametrów, wiec nie wiem jak bardzo jest źle. Co do owulacji, jeżeli ten sam lekarz, który kieruje Cię i męża na IUI stwierdził, ze ta owulacja jest to nie jest to dla mnie pewnik. Polecam androlog Novum dr Wolski, albo dr Frącki na Starynkiewicza Warszawa. To są specjaliści od leczenia bezplodnosci. Ty powinnaś obniżyć prolaktynę - bromergon. Może u meża znajdą chlamydie czy ureoplasmę dadzą antybiotyki i IUI w ogóle nie będzie potrzebna. Mogę dużo pisać, ale nie podajesz konkretów. Jeżeli jest OAT IIIst. albo terato to są metody na wybranie najlepszego plemnika, jeżeli powodem nie jest genetyka.
Podziel się: