reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Dzieki Ola,
dr.Googel nie jest czasami zly:happy:poszukalam wczoraj tego samego tematu tylko w niem .wersji dlatego ,ze tutaj podchodzi sie do sprawy troche inaczej i wszystko wskazuje na to ,ze jest na cokolwiek za wczesnie. A ja rodowita pyra w goracym rosole gotowana;-)mysle ze zawsze wszystko na zawolanie.;-);-);-) 18 we wtorek ,jestem w mojej klinice i mysle ,ze tam sie sporo juz rozjasni. A ja zaraz jade na Bete ,milego dnia kochane moje.

reklama
Annemarie wszystko będzie ok. Czekamy na wysoką bętę z prawidłowym przyrostem. Na serduszko za wcześnie było. Cierpliwość to to czego nam najbardziej brakuje. Wytrwałe jesteśmy ale nie cierpliwe :-)
Mi też się strasznie dłuży to pt. Dlatego rzadko wchodzę na forum bo wydaje mi się, że szybciej mi czas zleci :-) Jednak to nie działa :-D

Miłego dzionka

Annemarie, myslę, ze wiele może być prawdy w tym, co sama nzalazłas i co podpowiadają dziewczyny - usg mogło być wykonane za wcześnie! na kolejnej wizycie wszytsko sie wyjaśni i wyjedziesz z niej z uśmiechem:)

Stacy, taka sama dawka puregonu?:) przypomnij mi, ile miałaś komórek? jak długo Cię stymulowali? czy dobrze pamiętam, że u Ciebie to jakos szybko poszło?:)

lekarka powiedziała, że u mnie najprawdopodobniej (choc na tym etapie to jak wrózenie z fusów) punkcja będzie 24, no moze 22, ale mam się nei nastawiac. coś długo jak do 24, nie? od wczoraj jestem na 150j puregonu i gonapeptylu, teraz wizyta 17.08 i pewnie wtedy bedzie wiecej wiadomo. niech się dzieje :)

Annemarie zobacz na moją stopkę, miałam podane dwa bąble w 3 dobie, 23 dpt zobaczyłam fasolkę w odpowiednim miejscu z ciałkiem żółtym,a na serducho lekarz kazał dopiero zglosić się za min 10 dni. Dopiero 34 dpt usłyszałam cudowny dźwięk serduszka.
To samo będzie u ciebie czego życzę z całego serducha:sorry:

annemarie, będzie dobrze :)

anika, ja wiem czy tak długo chyba nie :) Ja na menopurze też w dawce 150 jestem od 07.08. i punkcję przewidują na poniedziałek/wtorek. 17/18 sierpnia. Trochę wcześniej, ale też podobnie :)

Moniusia, czyli ile faktycznie dni będziesz brać menopur - 7-8? bo rozumiem, ze na koniec jeszcze inne leki przed punkcją?

annemarie na usg nie jest za wcześnie, tylko pytanie co chcesz zobaczyć. Po ivf ciąż pozamacicznych jest dużo więcej, hormony, podrażnienie macicy powodują wpychanie zarodka do macicy, bo kierunek skurczów jest odwrotny. Pierwsze usg ok. 5,5tc (beta powyżej 1000) wykonuje się po to żeby znaleźć pęcherzyk ciążowy w macicy. Gdybyś to usg zrobila w 8tc straciłabyś jajowód!jakbybyła ciąża pozamaciczna. Po następne w przypadku braku ciałka żółtego, a dokładnie jego braku rokuje się puste jajo, gdy zarodek się nie pojawia a ciałka żółtego nie było, dużo szybciej podejmuje się decyzje o odstawieniu leków, lub oczyszczeniu organizmu bo przerwanie ciąży nastąpiło samoistnie dawno temu. Znowu czekanie z usg do 8tc z pustym jajem, czy lepiej poronieniem chybionym w wielu przypadkach skończy się zabiegiem, który uszkadza endometrium. Więc usg było zrobione w dobrym czasie, tak ajk powinno się je zrobić, wiem ze nie ma ciąży pozamacicznej, jeżeli jest ciałko, ze ciąża jak na razie dobrze się rozwija. Za tydzień powinno być kolejne badanie w obrazie pwoinnien być zarodek z bijącym serduszkiem. To ok.6,5tc. Ja poszłam na usg w 5tc2 i widziałam pęcherzyk z ciałkiem żółtym. Czyli 18dpt był pęcherzyk z ciałkiem zóltym, a 26dpt bijące serduszko. U mnie były zarodki 5dniowe a nie 4 dniowe. No i betę miałam dużo wyższą niż ty.

reklama
anika11 - 2 doby przed punkcją trzeba wziąć zastrzyk na pęknięcie pęcherzyków np. Choragon, Pregnyl. A w dniu poprzedzającym ten zastrzyk kończy się brać Menopur. I na prawdę, te np 12 dni stymulacji to mieści się w normie + 2 dni na pękniecie.
Mnie np przy pierwszej stymulacji (totalnie chybionej) stymulowali mnie 23 dni.:baffled: Ale to już wyjątek i do tego z marnym skutkiem. A wszystko dlatego, że dawali mi za małą dawkę Manopuru.

Co do zastrzyku na pęknięcie.......tak na prawdę on nie powoduje pęknięcia tylko wzrost pęcherzyków. Bo gdyby powodował pękanie, to na punkcji nie byłoby czego pobierać. To dopiero lekarz przekłuwa pęchole :tak: Chociaż przy takim bardziej naturalnym cyklu powoduje owulacje, czyli pęcherzyki wzrastają, dojrzeją i pękają od momentu podania zastrzyku.

Do góry