lolitka200
Wiem tyle,ze nic nie wiem
lilia - ja biore 160mg teraz. troche podwyzszylam ale naprawde nie chce doradzac ile trzeba bo zdania sa rozbiezne. powiem tylko tyle, ze w stanach, kanadzie i autralii gdzie jest on przepisywany bardzo standardowo przez wielu lekarzy - dawki jakie oni zalecaja to ok 600mg dziennie (sa lekarze co i 800mg przepisuja). nie ma jednak zadnych naprawde badan jakie dawki powinny byc stosowane. wiadomo jedyne ze do 600mg a nawet troche wiecej jest on bezpieczny. jedynie porzadne badania to na myszach, stad tez nie ma konkretnych wskazowek co do dawki dla ludzi
wazna jest tez forma q10 bo w zwyklej formie jest on mniej przyswajalny. najlepiej jest w ubiquinol - znacznie lepien przyswajalny wiec radza ze jak sie bierze go to wystarczy 300-400 mg, a jak to pierwsze (ubiquinone) to jest slabiej przyswajalny i wtedy trzeba brac wiecej (600mg). ale ta lepiej przyswajalna forma jest strasznie droga. wiec naprawde nie umiem ci doradzic bo zalezy od finansow i dostepnosci formy jaka masz w sklepie.
ja sama walcze ze soba ile mam kasy wydac na to, i w jakich dawkach brac. poki co stanelam na 160mg ale powazniej mysle ze jeszcze zwieksze.
wazna jest tez forma q10 bo w zwyklej formie jest on mniej przyswajalny. najlepiej jest w ubiquinol - znacznie lepien przyswajalny wiec radza ze jak sie bierze go to wystarczy 300-400 mg, a jak to pierwsze (ubiquinone) to jest slabiej przyswajalny i wtedy trzeba brac wiecej (600mg). ale ta lepiej przyswajalna forma jest strasznie droga. wiec naprawde nie umiem ci doradzic bo zalezy od finansow i dostepnosci formy jaka masz w sklepie.
ja sama walcze ze soba ile mam kasy wydac na to, i w jakich dawkach brac. poki co stanelam na 160mg ale powazniej mysle ze jeszcze zwieksze.