reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

Sylwia, dzieki za odpowiedz, straszna ta statystyka nie zdawałam sobie z tego sprawy. A myslisz ze gdyby zrobili punkcje w sobote lub jutro komóreczka byłaby dojrzała ?? Od czego zalezy ten estradiol co mozna zrobic zeby był wysoki ??
I jeszcze z innej beczki do inseminacji potrzeba min 10 mln plemniczków czy coś mi sie pomyliło ???

Kikifish co u Ciebie, mysle o Tobie ciepło, o Was wszystkich dziewczyny, ale kiki juz tak dawno powinna się cieszyć a nie wiecznie życ w niepewnosci.

reklama
Sylwia, dzieki za odpowiedz, straszna ta statystyka nie zdawałam sobie z tego sprawy. A myslisz ze gdyby zrobili punkcje w sobote lub jutro komóreczka byłaby dojrzała ?? Od czego zalezy ten estradiol co mozna zrobic zeby był wysoki ??
I jeszcze z innej beczki do inseminacji potrzeba min 10 mln plemniczków czy coś mi sie pomyliło ???

I tutaj przydałby się schemat jak działa owulacja od strony hormonalnej. Wpierw mamy FSH, wydzielany przez przysadkę. Właśnie ten hormon jest nam podawany jako gonal F (folitropina alfa - hormon otrzymywany sztucznie) bądź menopur (menotropina - to też folitropina z dodatkiem lutropiny otrzymywana z moczu kobiet w okresie przekwitania ). Folitropina powoduje wzrost pęcherzyka grafa i pobudza wydzielanie estrogenów (w tym estradiolu). Estradiol jest głównie odpowiedzialny za wzrost endometrium i przygotowywanie śluzówki do implantacji.

Jeżeli miałaś za niski estradiol to oznacza, że była słaba reakcja na FSH, czyli mówiąc wprost słabo reagowałaś na stymulację. Możliwe, że po kilku dniach estradiol by się podniósł i komórka dojrzałaby, ale wątpię. Na mój chłopski rozum to co Ci powiedzieli na kontroli, że raczej nic z tego nie będzie, to była prawda. Może za małą dawkę dostałaś, a może tak ciężko już Ciebie wystymulować. Ciężko teraz stwierdzić, co by było gdyby.

Sylwia jak lekarka mi powiedziała ze nic z tego nie bedzie oceniała tylko pecherzyk o rozmiarze 11 a ten co miał 16 uznała za torbiel !!! moje fsh wynosiło ponad 5 ale we wczesniejszym cyklu jak chciałam podchodzic było prawie 13 wiec to podobno bardzo zle. ale skoro tak to skoro ty wiesz takie rzeczy to oni tym bardziej czemu nie kazali poczekac dac wiecej leków, mocniej stymulowac, albo znajac wyniki czemu nei odradzili podchodzenia na własnym cyklu bez pełnej stymulacji. Bo wywalilam kase a znajac takie dane i statystyke uzbierałabym wiecej kasy i poszła na pełna stymulacje, przeciez celem jest dziecko a nie podejscie.

ona232 ja bym wzieła nospe i lezała,nie wiem jakie masz bóle ale podobno głosy sa podzielone ale czesc lekarzy zaleca brac nospe po transferze nawet jak nie boli, ja żałuje ze w marcu po transferze nie wzięłam nospy jak mnie bolało, ale ja miałam takie bardziej skurcze wiecd to co innego.

n.v.m a w jaki sposob moze ta nospa pomoc??? ten bol mi promieniuje tak do kregoslupa:((( boje sie cholernie sie boje czy ktoras z was tak miala??

dziewczyny dola zalapalam... zrobilam godz temu test sikacza i wyszedl negatywny 10dpt myslicie ze mam miec jeszcze jakas nadzieje ?? teraz zaluje ze go w ogole zrobilam :(((( jutro beta tak sie boje ale chyba nie nastawiam sie na sukces :(((((
kiki ty robilas sikacza ???

dziewczyny blagam powiedzcie mi co to moze byc strasznie mnie boli prawy jajnik jak leze to jeszcze w miare ale jak usiade to masakra pomocy:((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

N.v.m. - a tak w ogóle jakie masz AMH i Inhibinę B? Bo to może być przyczyny niskiego Estradiolu i problemów ( w każdym wypadku u mnie tak było, bez względu jaka stymulacja stosowana to i tak maks jeden - dwa oocyty i zawsze jeden zarodek).

reklama
Ona232 - czasami tak bywa po prostu. Opóźniona reakcja organizmu, a zwłaszcza jajników, które naprodukowały komóreczki. Bierz te leki co ci dziewczyny napisały, pij dużo wody, żeby wypłukać z siebie chemię po stymulacji i odpoczywaj. Będzie dobrze.

Do góry