Wiem ze żadnej blastki nie można skreślać Po cichu liczę ze chociaż jedna zostanie ze mnąWedług klasyfikacji niby tak, ale…. Zarodki nie rozwijają się liniowo. I tak dla przykładu jutro 6dnia hodowli one będą 6AB a cudowny zarodek 4AA zaledwie 5AA. Najistotniejszy jest potencjał - AA bo to oznacza dobre komórki człowieka- piersze A i dobre komórki przyszłego łożyska - drugie AA. Mało wiemy na temat rozwoju zarodków. Są teorie ze nawet bardzo opóźniony zarodek 1 AA podany w 5 dobie i dochodoweny do blastocysty pełnej - 6,7 doba ma takie same szanse jak ten co normalnie się rozwijał.
Inaczej taki zarodek 1AA w 5 dobie to od 5 do 10% skuteczności. Poza tym skuteczność transferów nie jest powalająca :-) masz tabelkę z przebadanym zarodkami gdzie duzo już odpadło.
reklama
Obiema rękami się pod tym podpisuje :-)Statystyka ogólnie nie była po mojej stronie. Mój lekarz ciagle podkreśla, ze ta ciąża to jak wygrana w totolotka. Jedyny zarodek, pozostałe dwa rokujące zatrzymały się w 6 dobie.
Także cuda się zdarzają …
O super Wiec ja nie mogę skreślać moich blastek … 3 ab i 2 ab podam razem , zobaczymyMój syn jest z 5 doby - 1AA co prawda jeszcze w brzuszku, ale całkiem spory już
Nie no jasne, juz zwiekszylam dawkę, będzie gitPo stymulacji zawsze się cuda dzieją z TSH. Nie trać wiary.
U nas lekarz powiedział, że kiedyś każdej pacjentce dawali encorton, ale badania pokazały, że nie ma on dużego znaczenia, a właśnie ma duzo działań niepożądanych. Ale sam stwierdził, że u kilku % pacjentek z chorobami autoimmunologicznymi jakiś tam wpływ pozytywny ma. Ja mam hashi i przeciwciała wywalone w kosmos, więc sie zdecydowaliśmy.Absolutnie encorton nie jest podstawą i w mojej opinii nie powinien być stosowany bez wskazań. Encorton to lek sterydowy. Milion działań ubocznych. Stosowany ze wskazań immunologicznych.
U nas statystyka wskazuje, że 30% zarodków było chorych. Tak wykazało PGT. Ryzykujesz podając jeden zdrowy zarodek a drugi nieznany, bo wiesz statystycznie mało kto ma wszystkie zarodki zdrowe.
mala_Mi 80
Fanka BB :)
@nadziejaprzedewszystkim powodzenia
U mnie Paśnik powiedział ze nie mam wskazań do encortonu , mój ginekolog kasę brać bo niby na lepsza implantację .. i kogo tu słuchać ..U nas lekarz powiedział, że kiedyś każdej pacjentce dawali encorton, ale badania pokazały, że nie ma on dużego znaczenia, a właśnie ma duzo działań niepożądanych. Ale sam stwierdził, że u kilku % pacjentek z chorobami autoimmunologicznymi jakiś tam wpływ pozytywny ma. Ja mam hashi i przeciwciała wywalone w kosmos, więc sie zdecydowaliśmy.
katharina203
Ja dokładnie teraz coś podobnego usłyszałam u lekarza. Spytałam się czemu nie dostałam encortonu jak 6lat temu dostalam. Odpowiedział że odeszli od przepisywania encortonu zwg na działania niepożądane...nie drążyłam dalej...U nas lekarz powiedział, że kiedyś każdej pacjentce dawali encorton, ale badania pokazały, że nie ma on dużego znaczenia, a właśnie ma duzo działań niepożądanych. Ale sam stwierdził, że u kilku % pacjentek z chorobami autoimmunologicznymi jakiś tam wpływ pozytywny ma. Ja mam hashi i przeciwciała wywalone w kosmos, więc sie zdecydowaliśmy.
Ja bym potraktowała tę morfologię zarodka jak prezent na święta Ładnie zapakowany, No ale mie wiadomo czy trafionyO super Wiec ja nie mogę skreślać moich blastek … 3 ab i 2 ab podam razem , zobaczymy
reklama
Serduszkowelove
TakA jesteś z invicta gdańsk?
Podziel się: