reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kto po in vitro?

To zwiekszyc dawke? Brac 25 mg codziennie czy zostawic? Bo no jednak wzroslo, miesiac temu było lekko ponad 1
nie wiem, ja robiłam co mi lekarz mówił. Od lutego koedy miałam start z ivf zbijali mi właśnie tsh do 2,5. To była granica żeby w ogóle chcieli przy mnie coś robić. Dopiero jak zaszłam w ciąże to mi podnosili dawke. Leki hormonalne a zwłaszcza stymulacja podnosi tsh tak jak ciaza.

reklama
nie wiem, ja robiłam co mi lekarz mówił. Od lutego koedy miałam start z ivf zbijali mi właśnie tsh do 2,5. To była granica żeby w ogóle chcieli przy mnie coś robić. Dopiero jak zaszłam w ciąże to mi podnosili dawke. Leki hormonalne a zwłaszcza stymulacja podnosi tsh tak jak ciaza.
No wlasnie przed stymulacja mialam troche ponad 1. Lekko sie zdziwilam, że aż tyle skoczyło

Właśnie, drogie Panie... Czy mogłybyście się podzielić swoimi statystykami?
Jakie dawki stymulacji - i jaki lek?
Ile pobranych komórek?
Ile dojrzałych?
Ile zarodków?
Ile zostało i nadawało/nadaje się do transferu?
Menopur i gonapeptyl dawek nie pamiętam
Pobranych 19kom
Dojrzałych 12
Uzyskano 11blastocyst 5 dniowych

1 - menopur 75 + gonal 300. 9 komorek, 6 dojrzalych, zaplodnionych. W 3 dobie jedna, transfer, ciaza.
2 - fostipur 225 + menopur 75. 9 komorek, 6 dojrzalych, zaplodnionych. 4 blastki, tranfer, ciaza.
a jakie miałaś AMH przy pierwszej stymulacji?
Ja mam 33 lata, AMH około 1-1,3, niedawno rozpoznali u mnie endometrioze to i sprawca tak lipnego AMH się znalazł. W klinice, w której podchodzilam 3x za pierwszym razem dali mi niskie dawki leków (i miałam tylko 3 komórki), a za 2gim i 3 razem miałam "końskie dawki" i było dużo lepiej w ilości dojrzałych i zapłodnionych komórek, które i tak nie dały ciąży.
Teraz zmieniliśmy klinikę i będę miała leki i dawki dokładnie takie jak Ty. Przyznam szczerze, że trochę się załamałam, bo wydaje mi się, że jak na mnie to za niskie dawko, ale z drugiej strony muszę zaufać lekarzowi.

Właśnie, drogie Panie... Czy mogłybyście się podzielić swoimi statystykami?
Jakie dawki stymulacji - i jaki lek?
Ile pobranych komórek?
Ile dojrzałych?
Ile zarodków?
Ile zostało i nadawało/nadaje się do transferu?
Menopur 300 (cetrotide + ovitrelle)
12 pobranych komórek
11 dojrzałych, 6 zapłodnionych
2 zarodki 5-dniowe, w tym niestety 1 z aberacjami chromosomów
1 zarodek do transferu

Nie mówiła, tyle powiedziała że mają się bardzo dobrze, ładnie się rozwijają i widzimy się jutro. Nie wiem czy tutaj też opisują je tak jak w pl
Z opisywaniem zarodków jest różnie. Ja do tej pory nie wiem jakiej jest klasy. Jak pytałam lekarza, to mówił, że oba są bardzo dobre. Jak dostałam wynik PGT to tam też nic nie było o klasie.

reklama
Do góry