reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kto po in vitro?

Tylko że dawki zależą pewnie też od wagi, wieku, AMH. Nie wiem czy to będzie miarodajne :p. Spisze jak będę w domu, tym bardziej że ja brałam jeszcze Aromek.
To naprawdę z czystej ciekawości ;-) Tu na miejscu widzę ciągle te same leki, które dziewczyny wymieniają, czasem się zastanawiam, czy to jakiś abonament, czy ktoś je w ogóle dobiera :p

reklama
Właśnie, drogie Panie... Czy mogłybyście się podzielić swoimi statystykami?
Jakie dawki stymulacji - i jaki lek?
Ile pobranych komórek?
Ile dojrzałych?
Ile zarodków?
Ile zostało i nadawało/nadaje się do transferu?
Menopur 250, gonapeptyl. Stymulacja 12 dni, pobrano 22 pęcherzyki, do zapłodnienia nadawało się 19, z czego powstało 9 blastek.

Pytałam zanim mnie wypuscili. Powiedział, że kłuł wszystko jak leci, bez względu na rozmiar - szybciej się lepiej poczuję. I gdyby kłuł tylko te na oko dojrzałe to by przekłuł 9-10 i z tego 6 to jest dobra statystyka.

Powiedział też, że to nie świadczy o jakości moich komórek tylko o tym, że słabo zareagowałam na leki ale leki miałam asekuracyjnie i niezbyt dużo, bo tak jest lepiej za pierwszym razem niż pojechać w hiperstymulację bez hamulców.

Embriolodzy mają dawać znać na bieżąco, zobaczymy co z tego będzie 🤷. Lekarz powiedział, że szału nie ma ale jak na pierwszy raz to wygląda po prostu w porządku.

Pogadam też z moim lekarzem jak będzie przygotowanie do transferu, bo ten od piątku do dzisiaj to nie jest mój lekarz prowadzący - moj miał trzy dni urlopu akurat.
W porównaniu do moich jedynych 3 to u ciebie szał widzę 😂😂 tylko byle były z tego maluszki

Mam wyniki. Biore 15 mg euthyroxu codziennie. Czyli 25 mg co 2 dni ale ten wynik jest za wysoki. Ma byc okolo 1.5 czy wziac teraz po 50 mg przez kilka dni zeby szybko zbic? Uprzedzam tu nie ma endokrynologow i rodzinny sie tym zajmuje a nie maja specjalizacji i zqwsze wypisuja 50. Jak mialam mniejszy niz teraz to kazala mi 50 brac co bylo kosmiczne. Udawalo sie na dawce 25 mg co 2 dni utrzymywac poziom 1 - 1.5 ale teraz chyba orzez te hormony mi tak skoczylo. Prosze pomozcie w dawkowaniu, dopiero sie umowie do endokrynologa w pl online ale nie znajde wizyty na juz.
u mnie do 2,5 tsh trzymali przed transferem, po ciąży dopiero zwiększyli dawki leków. Także brałam 125mg a w ciąży 150mg w ciąży tsh miałam 0,30

Ile pobranych komórek?
Ile dojrzałych?
Ile zarodków?
Ja mam to dniami cyklu rozpisane:
2dc: Menopur 225 + Aromek 2 razy dziennie
3dc: Menopur 225 + Aromek 2 razy dziennie
4dc: Menopur 225 + Aromek 2 razy dziennie
5dc: Menopur 225 + Aromek 2 razy dziennie
6dc: USG + Menopur 262.5 + Orgalutran + Aromek 2 razy dziennie
7dc: Menopur 262.5 + Orgalutran + Aromek 2 razy dziennie
8dc: Menopur 262.5 + Orgalutran + Aromek 2 razy dziennie
9dc: Menopur 262.5 + Orgalutran
10dc: USG + Menopur 262.5 + Orgalutran
11dc: USG + Ovitrelle (1 ampułka) + Gonapeptyl (2 ampułki)
12dc: -------
13dc: punkcja

Przekłutych 19 pęcherzyków z czego 6 dojrzałych i gotowych do zapłodnienia. Ile się zapłodniło i będzie zarodków to będzie wiadomo w przeciągu tygodnia.

Ile pobranych komórek?
Ile dojrzałych?
Ile zarodków?
1 - menopur 75 + gonal 300. 9 komorek, 6 dojrzalych, zaplodnionych. W 3 dobie jedna, transfer, ciaza.
2 - fostipur 225 + menopur 75. 9 komorek, 6 dojrzalych, zaplodnionych. 4 blastki, tranfer, ciaza.

Ale z trzech komórek masz dwa zarodki :) to przecież bardzo ładny wynik :)

Ja bym chciała z tych sześciu mieć trzy :p wtedy będę bardzo zadowolona :p
No tak ale w sensie, że 3 komórki a 6 komórek to i tak różnica bo szansa większa. Ja jestem w szoku, że aż 2 i to embriolog mówiła, że bardzo ładne.

reklama
Do góry